Руският дисидент Алексей Навални, най-големият политически опонент на президента Владимир

...
Руският дисидент Алексей Навални, най-големият политически опонент на президента Владимир
Коментари Харесай

Навални знаел, че ще умре в затвора

Руският отстъпник Алексей Навални, най-големият политически конкурент на президента Владимир Путин преди гибелта си през февруари,  е бил уверен, че ще почине в пандиза. Това написа в своите дневници, които под заглавието " Патриот " посмъртно оповестява Агенция Франс Прес.

New Yorker разгласява фрагменти от книгата в петък.

" Ще прекарам остатъка от живота си в пандиза и ще умра тук ", написа той на 22 март 2022 година Няма да има с кого да се сбогувам. Всички годишнини ще се честват без мен. Никога няма да видя внуците си. "

" Единственото, от което би трябвало да се опасяваме, е, че ще предадем родината си, с цел да бъде ограбена от тайфа лъжци, крадци и лицемери ", написа той на 17 януари 2022 година

Откъсите улавят самотата на пандиза, само че също и нотка комизъм.

Например на 1 юли 2022 година Навални очерта своя характерен ден: пробуждане в 6:00 сутринта, закуска в 6:20 сутринта и започване на работа в 6:40 сутринта.

" След работа продължавате да седите няколко часа на дървена скамейка под портрет на Путин. Това се назовава " дисциплинарна активност ".

А мериканското издателство Knopf възнамерява и съветска версия.

" Невъзможно е да четеш затворническия дневник на Навални, без да бъдеш засегнат от нещастието на страданието и от гибелта му ", написа редакторът на New Yorker Дейвид Ремник.

В последния фрагмент, оповестен в списанието от 17 януари 2024 година , Навални дава отговор на въпроса, заложен му от съкилийниците и надзирателите: за какво се е върнал в Русия?

" Не желая да се откажа от страната си или да я предам. Ако вашите убеждения значат нещо, би трябвало да сте подготвени да ги отбраните и да вършиме жертви, в случай че е належащо ", сподели той.
 Навални също трябвало да бъде измежду разменените пандизчии
Навални също трябвало да бъде измежду разменените пандизчии

Съпругата му Юлия съобщи, че изпитва по едно и също време наслада и мъка от размяната

Припомняме, че " екстремизъм " в арктическа наказателна колония. Смъртта му на 16 февруари на 47-годишна възраст провокира яд

Според издаденият смъртен акт

Навални беше задържан през януари 2021 г . при завръщането си в Русия .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР