Руските законодатели приеха мерки за разрешаване на провеждането на избори

...
Руските законодатели приеха мерки за разрешаване на провеждането на избори
Коментари Харесай

Русия променя правилата, за да проведе избори при военно положение

Руските законодатели одобриха ограничения за разрешаване на провеждането на избори при военно състояние, до момента в който Кремъл се приготвя за поредност от районни гласувания и евентуален пети президентски мандат за Владимир Путин на фона на войната в Украйна, написа Bloomberg.

Губернаторите на райони, в които е оповестено военно състояние, ще могат да изискат провеждането на избори, според законодателството, признато от Държавната дума в четвъртък. След това Централната изборна комисия ще реши дали да утвърди гласоподаване след разискване с съветското министерство на защитата и службата за сигурност на ФСБ.

Законодателите обявиха, че задачата е да се даде опция на четирите новоанексирани украински района, да вземат участие в районните избори през есента, които означават началото на сезона на акцията, водеща до президентските избори, планувани за идващия март.

Путин наложи военно състояние в тези региони през октомври, седмици откакто разгласи, че Русия ги е анексирала. Той също по този начин подписа заповед за слагане на централната област на Русия, която включва Москва и районите към столицата, в положение на " висока подготвеност “, както и регионите в южната област покрай границата с Украйна.

Поправките отстраняват съществуваща възбрана за избори при военно състояние, разяснява Павел Крашенинников, ръководител на комисията по държавно строителство на Думата, на уеб страницата на законодателния орган. Сега те ще отидат в Съвета на федерацията, горната камара на Народното събрание, преди да бъдат изпратени на Путин, с цел да бъдат подписани като закон.

Русия би трябвало да организира губернаторски и локални законодателни избори в най-малко 20 района през септември.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР