Руските войски са все по-близо до центъра на източния украински

...
Руските войски са все по-близо до центъра на източния украински
Коментари Харесай

Изключително тежка ситуация. Руските сили продължават настъплението си в Северодонецк

Руските войски са все по-близо до центъра на източния украински град Северодонецк. Тежките борби сред силите на Москва и Киев по улиците на града не престават и във вторник. На този декор по-голямата част от Северодонецк към този момент е превърната в руини.

Украинският президент Володимир Зеленски дефинира обстановката в Донбас, който е бомбардиран от седмици, като "изключително тежка ". По думите му Русия е събрала там "максималната бойна мощност " на своята войска.
Какви са новините от Северодонецк
Леонид Пасечник, подкрепяният от Москва сепаратистки водач на източната Луганска област на Украйна, сподели пред ТАСС, че една трета от Северодонецк е "вече под наш надзор ", макар че напредването на руснаците е по-бавно от предстоящото.

Настъплението на Русия в градовете Северодонецк и Лисичанск от двете страни на стратегически значимата река Северски Донецк е част от всеобхватна атака, която беше показан като част от конкуренция на Кремъл с времето. Двата града играят основна роля в опитите на Русия да овладее Донбас, преди Украйна да заздрави защитните си качества с нови западни оръжия.

"Ситуацията в Донбас остава извънредно тежка. Руската войска се пробва да събере повече сили в съответни региони, с цел да окаже по-голям напън върху нашите бранители. Там, в Донбас, в този момент е събрана оптималната бойна мощност на съветската войска ", сподели Володимир Зеленски в обръщението си късно вечерта на 30 май.
Какво се случва по другите елементи от фронта
На този декор украинската войска заяви за свои местни победи в други елементи на страната.

Според информация на Киев украинските сили са отблъснали съветските елементи от село Тошкивка в южна Украйна, евентуално осуетявайки опита на Москва да обкръжи региона.

Украинската войска заяви още, че нейните сили са изтласкали съветските войски към отбранителни позиции в селата Андриевка , Лозове и Билохорка на южния бряг на река Инхулец, която образува границата на Херсонска област. Именно там Москва се пробва да консолидира своя надзор.

"Врагът понесе загуби и се отдръпна от село Миколаевка , [в] Херсонска област, което докара до суматоха измежду военнослужещите от други елементи на въоръжените сили на Руската федерация ", сподели Генералният щаб на Украйна в свое изказване.

Информацията не може да бъде доказана посредством самостоятелни източници. Ако съветските сили се изтеглят от Миколаевка обаче, това би означавало, че украинските сили са съумели да си извоюват назад няколко стратегически километра.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР