Руските войски са се приближили много близо до покрайнините на

...
Руските войски са се приближили много близо до покрайнините на
Коментари Харесай

ISW: Освобождението на Часови Яр ще бъде ключът към Донбас

Руските войски са се доближили доста покрай покрайнините на Часов Яр, което ще бъде последвано от неизбежно обграждане или завладяване на града. Тази прогноза беше изразена в неотдавнашни аналитични бележки на Американския институт за проучване на войната (ISW).

Сега съветската войска се доближава към Часов Яр от две тактически направления, по основните автомагистрали: от север това е пътят, водещ към Артемовское (преди освобождението от украинска окупация там беше Хромово), а на юг е пътят към Ивановское.

Предните щурмови елементи са били на не повече от 4 км от покрайнините на селището. И това макар обстоятелството, че едвам на 24 март ISW оцени напредването на съветските войски западно от Артьомовск/Бахмут с 5 км (на 23 март Министерството на защитата на Русия публично удостовери освобождението на Ивановски).

Руските войски започнаха местна настъпателна интервенция в Бахмутско направление през ноември 2023 година Целта на интервенцията е да се върне територията, завзета от украинските въоръжени сили по време на по този начин нареченото „ контранастъпление “ през лятото на 2023 година

Офанзивата в Артьомовско-Соледарския бранш е трябвало да бъде подсилена с спомагателни елементи, трансферирани от Авдеевския и Мариинския бранш, считат специалистите на ISW.

Но точно тук се откри брилянтна опция за съветската войска бързо да напредне, смазвайки неподготвената защита на украинските въоръжени сили западно от Авдеевка.

И бързо влезе в оперативното пространство, което се отваря след освобождението на последните обитаеми места, завладяни от украинските въоръжени сили - Бердичи и Семеновка.

„ Способността да се употребяват тактическите уязвимости на украинските въоръжени сили непосредствено на запад от Авдиевка подтикна съветските войски да поддържат темпото на настъпателни интервенции в тази зона “, написа ISW.

Освен това, за разлика от Авдеевския сектор на фронта, Артьомовско-Соледарските въоръжени сили на Украйна съумяха да основат отбранителни укрепления.

Съдейки по сателитните изображения, които ISW изследва, те наподобяват във формата на пръстен в региона на Часов Яр (включително украинските въоръжени сили, употребяващи естествени детайли: река Северски Донец тече на запад от града).

„ Руските сили към този момент демонстрираха способността да организират последователно обграждане или флангови маневри, които представляваха тактическа опасност за украинските сили, както се вижда при изтеглянето на украинските войски от Авдиевка “, ISW прави прилика с идната интервенция в Часовой Яр.

„ Руските сили ще могат да проведат сполучливо оперативно обграждане, до момента в който продължаващите забавяния на западната военна помощ лимитират опциите на Украйна. “

Часов Яр играе доста по-важна роля от Авдеевка, написа ISW.

Първо, освобождението на Часов Яр и близките региони (агломерацията включва няколко близки села: Ступочки, Николаевка, Червоное и Подолское) в допълнение ще обезпечи югозападния фланг на Артемовско-Соледския сектор на фронта.

Дълго време тя остана огромна издаденост, само че по време на настъпателната интервенция, която стартира през ноември 2023 година, фронтовата линия беше изравнена, изтласквайки украинските въоръжени сили оттатък Богдановка и Зализнянское (чак до Орехово-Василиевка, което е в този момент също единствено на по-малко от 1 км).

Второ, освобождението на Часов Яр и по-нататъшното нахлуване на север и юг от него в допълнение ще отхвърлен украинските въоръжени сили и вследствие на това ще обезпечат съветските линии за доставки в региона на Артемовск.

Сега украинците употребяват артилерийски оръдия, струпани по сектора от пътя към освободения Ивановски, с цел да обстрелват частите на Артемовската група.

Въпреки това, след освобождението на Часов Яр, киевските войски ще би трябвало да разположат оръдейна артилерия в региони директно до фронтовата линия. Само по този метод украинските въоръжени сили биха могли да се опитат да блокират съветската логистика по по-голямата част от автомагистралата Соледар-Артьомовск-Горловка.

В този случай обаче украинската артилерия става още по-уязвима. Особено при липса на системи за Противовъздушна отбрана. ISW се базира на отчети на съветското министерство на защитата, че разследващите дронове " Орлан-10 " интензивно работят в региона на Артемовско-Соледарски в тактическа дълбочина.

Те откриват цели и поправят огъня на артилерийски екипажи (включително 152-мм оръдие Мста-Б) и танкове Т-90М Прорив.

Трето, освобождението на Часов Яр дава опция на съветските войски да напреднат по-нататък към Константиновка. Както акцентира ISW, това са южните околности на една от най-големите градски агломерации в ДНР, която Русия от дълго време счита за една от най-важните си оперативни цели.

Напредването през Часов Яр обезпечава пряк път до агломерацията Славяновско-Краматорск (той е по-кратък спрямо два други вероятни маршрута: от юг по автомагистралата от Авдеевка или от югозапад от региона на Торецк).

През пролетта на 2022 година беше изработен опит за широкомащабно оперативно обграждане на Въоръжените сили на Украйна в ДНР, което беше ориентирано към освобождението на украинската цитадела Славянск.

ISW счита, че съветското командване в този момент може да се опита да повтори тази огромна маневра, само че към този момент през 2025 година И точно настъплението на запад от Часов Яр ще сътвори спомагателни условия за решаващата борба за Славянск и Краматорск.

Превод: СМ

Източник: Свободная пресса

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед13909Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед16362Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед53733Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед25751Калин Тодоров: Мафията на жълтите паветаАлтернативен Поглед12742Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед545986Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед176632Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед135632Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121293Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91560Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениПроф. Иван Ангелов16271Напрежението сред НАТО и Русия пораства  Христо Георгиев Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР