Руските войници пречат на служителите на окупираната Запорожска атомна електроцентрала

...
Руските войници пречат на служителите на окупираната Запорожска атомна електроцентрала
Коментари Харесай

Руснаците не дават персоналът на АЕЦ „Запорожие“ да се евакуира

Руските бойци пречат на чиновниците на окупираната Запорожска атомна електроцентрала да изтеглят фамилиите си от близкия фронтов град, оповестяват украинските управляващи.

„ В Енерходар съветските окупатори проведоха по този начин наречената „ евакуация “ за членовете на фамилиите на чиновниците на „ АЕЦ „ Запорожие “, само че чиновниците на електроцентралата нямат право да напущат града “, се споделя в изказване на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Подкрепяните от Русия управляващи подредиха евакуацията на хиляди цивилни по южния фронт, защото се обрисува скоро да стартира украинската контраатака.

Енерходар, където живее по-голямата част от личния състав на атомната централа, беше измежду 18 обитаеми места, чиито поданици бяха евакуирани през уикенда. Евакуираните бяха преместени в центрове за отдих и хотели в южните градове Бердянск и Кириловка, до момента в който други бяха отведени в Ростовска област на Русия, заяви украинската войска.

Видеа, публикувани в обществените мрежи, демонстрират и другата страна на евакуацията – съветски бойци принудително карат хората да напущат домовете си, макар тяхното отвращение.

Запорожката централа е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и се държи от съветските сили от началото на нашествието предходната година. Обслужва се най-вече от украинска работна мощ.

Позицията на завода на фронтовата линия значи, че обстрелът в близките градове и покрай оборудването е нормален. Ядреният контролен орган на Организация на обединените нации още веднъж изрази угриженост по-рано тази седмица по отношение на сигурността в централата, описвайки обстановката като „ все по-непредвидима “.

Етикети: АЕЦ ЗапорожиеевакуацияУкрайна
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР