Руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра, има пострадали хора, съобщи

...
Руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра, има пострадали хора, съобщи
Коментари Харесай

Руските безбожни военнопрестъпници бомбардираха историческата Светогорска лавра, има убити и ранени

Руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра, има потърпевши хора, заяви организация Укринформ. " Окупаторите обстрелваха Светогорската лавра в Донецка област ", се споделя в известие на украинската гранична работа.

Въздушната офанзива е подхваната на 12 март към 22:05 ч. Освен монасите, там е имало и 520 бежанци. " Улучен е женският корпус. Сега изваждат ранените и починалите отдолу под отломките ", заяви шефът на локалния офис на публичната организация " Стоп на корупцията " Владимир Рибалкин.

По-късно монахът от лаврата Тихон Скрипченко разясни, че " Слава Богу, всички са живи, само че има ранени, а децата са изплашени ". В разрушеното крило са били настанени дами и деца.

" Хората пристигнаха точно в лаврата с вяра да се скрият от ужасите на войната. Какво ще стане в този момент? Ако не бъде възобновено електрозахранването и продължат да ни бомбардират, ни чака злополука. Сега хората седят в подземията, братята им осигуриха вода, на децата е дадена храна, оказваме здравна помощ ", споделя монахът във Facebook.

" Обръщам се към всички, които могат да повлияят на обстановката - да не трансформират в полигон местата, където се укриват старци, дами и деца, където има вековни национални светини! Та на територията на Лаврата и в Светогорск въобще няма военни ", приканва преподобният Тихон Скрипченко. Сградите на манастира са потърпевши в друга степен. Практически всички прозорци на манастирския комплекс са изпочупени.

Светогорската лавра е православен манастир с повече от четири века история. 17 от монасите, служили в светата обител през вековете, са канонизирани за светци. Лаврата е ситуирана на десния бряг на река Северски Донец. Тя е формирана от наземни постройки от пещери.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР