Руските власти са използвали технология за разпознаване на лица, за

...
Руските власти са използвали технология за разпознаване на лица, за
Коментари Харесай

Русия е използвала технология за разпознаване на лица, за да арестува участници в погребението на Алексей Навални

Руските управляващи са употребявали технология за различаване на лица, с цел да разпознават и арестуват някои жители, които са участвали на погребението на опозиционния водач Алексей Навални. Руската работа за наблюдаване OVD-Info оповестява, че минимум петима души, които са участвали на събитието са били арестувани в Москва.

Погребението на Навални на 1 март беше изпълнено с последователи, които не се съобразиха със строгите съветски закони против проукраинските изявления. Една жена беше снимана на видео да споделя „ Слава на героите “ – обичайният отговор на поздрава „ Слава на Украйна “. Тя е била упрекната в „ проявление на неразрешен знак “. След това на дамата е била наложена дребна санкция, само че на идващия ден и е било е разрешено да се върне вкъщи, написа „ Semafor„.

Руската самостоятелна осведомителна организация „ Агенство “ оповестява, че са били арестувани и няколко други участници в погребението. Въпреки това, обвиняванията против тях остават незнайни.

Говорителят на OVD-Info Дмитрий Анисимов съобщи пред „ Агенство “, че съветската полиция е съумяла да разпознава и наблюдава лицата от погребението „ до самите им входни порти “, употребявайки технология за различаване на лица. Дни преди погребението управляващите са конфигурирали няколко нови камери за наблюдаване към църквата и гробището.

Русия е един от многото репресивни режими, които разчитат на технологията за различаване на лица, с цел да разпознават дисиденти. След старта на войната в Украйна технологията беше необятно употребена за арестуването на стотици протестиращи.

Ройтерс написа, че през 2017 година Москва започва една от най-големите в света мрежи за видеонаблюдение с лицево различаване. По това време мрежата се е състояла от 160 000 камери. Повече от 3000 от тях са били свързани със системата за лицево различаване.

Първоначално предопределена за идентифициране и залавяне на нарушители, мрежата в този момент се употребява за разкриване на протестиращи.

Ройтерс отбелязва също, че най-малко три от фирмите (три съветски и една от Беларус), които дават логаритмите за съветските системи за лицево различаване са употребявали чипове от NVIDIA или Intel по отношение на тези логаритми. Въпреки това, няма догатки, че тези западни компании са нарушили глобите.

Китай е друга страна, чиито управляващи се опират мощно на лицевото различаване. През 2018 година беше обявено, че някои от китайските полицейски служби употребяват очила с такава вградена технология, а един път тя беше употребена за идентифициране на обвинен в навалица от 50 000 души. Китай даже употребява различаване на походката, с цел да разпознава хора, които се пробват да скрият лицата си.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР