Руските въоръжени сили нанесоха ракетен удар по военни обекти в

...
Руските въоръжени сили нанесоха ракетен удар по военни обекти в
Коментари Харесай

Защо Зеленски се опитва да провали “зърнената сделка”

Руските въоръжени сили нанесоха ракетен удар по военни обекти в пристанището на Одеса. В отговор Владимир Зеленски и Антъни Блинкен обявиха, че по този метод Москва сякаш е нарушила неотдавна подписаната „ зърнена договорка “. Доколко сходни обвинявания са обосновани и какви са задачите, които преследва президентът на Украйна в този случай?

В неделя съветското министерство на защитата заяви за унищожаването на украински боен транспортен съд и склад за муниции в пристанището на Одеса предния ден. Според ведомството там са били съхранявани американски противокорабни ракети “Харпун”. „ Изведени са от строя и индустриалните мощности на предприятието за ремонт и рационализация на кораби на Военноморски сили на Украйна “, отбелязва съветското военно ведомство.

Според украинската страна, четири ракети са били изстреляни по Одеса в събота: две са били свалени от украинската Противовъздушна отбрана, другите две са поразили оборудванията на пристанищната инфраструктура. Инцидентът провокира бурна реакция. По-специално, породи въпросът за спазването на изискванията на неотдавна подписаната " зърнена договорка ".

Така държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Русия сякаш е нарушила отговорностите си по споразуменията за експорт на украинско зърно. Според него Русия „ лишава Украйна от жизненост в икономическата сфера, а света – от продоволствени доставки “. Блинкен сподели, че дейностите на Русия " пораждат съществени подозрения по отношение на уговорките на Русия " и също по този начин " подкопават работата, осъществена от Организация на обединените нации, Турция и Украйна ".

На собствен ред президентът на Украйна назова удара " безсрамен " и сподели, че съветските ракети " Калибър " са " унищожили опцията за изказвания за нуждата от водене на разговор с Москва ". В отговор на това прессекретарят на съветското външно Министерство на външните работи Мария Захарова съобщи, че „ ракетите „ Калибър “ са унищожили военната инфраструктура на пристанището в Одеса, изпращайки боен катер на обичания на киевския режим адрес с високопрецизен удар.”

Американският вестник “Ню Йорк Таймс” по-късно написа, че офанзивите против пристанището на Одеса не нарушават „ зърнената договорка “. „ Русия не е дала обещание да заобикаля офанзиви против елементи от украински пристанища, които не се употребяват непосредствено за експорт на зърно, съгласно почитан чиновник на Организация на обединените нации. Ако наоколо имаше военни цели, Русия може да се е пробвала да употребява тази вратичка”, добавя изданието. Вестникът отбелязва, че не е контрактувано необятно помирение, тъй че корабите ще минават през зона на военни дейности.

Също в неделя съветският външен министър Сергей Лавров приказва за основните правила на съглашението. „ Ще бъде обезпечено, че украинците ще изчистят териториалните си води и ще разрешат на корабите да излизат оттова. А при прекосяването им Русия и Турция ще обезпечат сигурността им със своите военноморски сили “, изясни министърът.

„ Когато корабите потеглят към украинските пристанища, с цел да вземат нови колета с храна, ще има инспекция, която ще подсигурява, че никой няма да носи оръжие там по пътя към украинските пристанища “, акцентира той.

Дипломатът уточни още, че съветските представители на договарянията в Истанбул са настояли за " пакетно " решение на въпроса. „ В последна сметка ние настояхме и двата въпроса (за износа на съветското и украинското зърно) да бъдат решени в пакета. Въпросите, свързани с украинското зърно, ще бъдат решени посредством основаването на координационен център в Истанбул “, сподели той.

На този декор съответните ведомства на Украйна започнаха да приготвят пристанищата Одеса, Черноморск и Южни за обновяване на работата. Там стартира и образуването на конвои. „ Във връзка с подписването на 22 юли 2022 година на самодейността за експорт на зърно и свързани с тях хранителни артикули по море, пристанищата Одеса, Черноморск и Южни се приготвят за обновяване на работа. Информираме ви, че влизането и излизането на корабите в посочените морски пристанища ще се прави посредством образуване на ескорт, който ще бъде съпроводен от водещ кораб”, оповестява ТАСС.

Така, съгласно специалистите случаят в пристанището на Одеса не е повлиял на осъществяването на съглашението, а абсурдът към нападението против украински военни обекти няма да е последният. Тоест рисковете от повреждане на договорката са към момента високи заради дейностите на украинските управляващи, както от военна, по този начин и от медийна позиция.

„ Русия не е нарушила никакви съглашения и не е поела отговорности за преустановяване на спецоперацията. Освен това не обещахме да не нанасяме удари по пристанищната инфраструктура на Украйна, която не взе участие в износа на зърно. Дори западната преса непосредствено написа за това. Така че е належащо да се стартира от буквата на съглашението. Ние не го нарушихме “, сподели политологът Иван Лизан.

Събеседникът също по този начин означи, че всяка от страните по договорката преследва личните си ползи по този въпрос. „ Турция желае да управлява процеса на прекачване на зърно. Това ще ѝ разреши да печели положителни пари. Освен това за тях е значимо да запазят статута на договарящ с Русия. Така че Анкара ще направи всичко допустимо документът да остане годен “, изясни специалистът.

Но формален Киев, отбелязва Лизан, в противен случай, е подготвен да „ погребе договорката за зърно, в случай че е належащо “. „ През март-април звук пшеница в Украйна струваше към 7500 гривни. До юни един звук падна до 2500 гривни. В същото време, цените на фондовата борса, макар че са намалели, то не толкоз доста. Виновни за колапса са дилърите – хора, които работят в стеснен контакт с киевските управляващи и си обезпечават облаги от порядъка на 200 $ за всеки звук зърно “, сподели източникът.

„ В същото време е прекомерно рано да се приказва за опция за повреждане или възобновяване на съглашението. Вашингтон да вземем за пример към момента не е оповестил такава нужда. Това се дължи на обстоятелството, че съвсем всички по света са заинтригувани от реализирането на договорката. Но би трябвало да вземем поради упоритостта на формален Киев. Зеленски, в случай че не желае да направи нещо, ще почине, само че няма да го направи “, акцентира Лизан.

Подобна позиция споделя и политологът Владимир Корнилов. „ Русия не може да поеме ангажимент да не визира военната инфраструктура на Одеса и морските пристанища. В противоположен случай градът щеше да се трансформира в мощен център за предпазване на цялата военна помощ, която Западът доставя на Украйна “, твърди той.

Събеседникът е уверен, че рецензиите към Москва ще се чуят без значение от обстановката в Черноморския район. „ Не е доста значимо какво ще направи Москва. Във всеки случай ще бъдем отговорни за всичко. Минахме през това за осем години от Минските съглашения. Дори да следваме всяка писмен знак от договорката, Русия ще бъде упрекната във всички смъртни грехове “, споделя Корнилов.

В същото време изказването на Зеленски за безсмислието на разговор с Русия има политически и военни претекстове. „ Украинската страна би желала да трансформира съглашението за експорт на зърно в гаранция, че Одеса ще бъде безнаказано напомпвана с оръжие на НАТО и на нейна територия ще бъдат издигнати укрепени региони. Ударът по военния транспортен съд и склада за муниции сподели, че това няма да стане “, сподели Лариса Шеслер, ръководител на Съюза на политическите емигранти и политическите пандизчии на Украйна, някогашен народен представител от Николаевския регионален съвет.

В същото време събеседникът означи, че Зеленски съзнателно се пробва да „ излъже целия свят “. „ Той не е подобен простак, с цел да не разбере какво написа в контракта. Той просто желае да развълнува международното публично мнение и да покаже, че Москва сякаш не извършва отговорностите си. Всъщност това напълно не е по този начин. Следователно формален Киев се пробва да провали договорката в собствен интерес “, заключи Шеслер.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР