Руските сили са взривили водноелектрическата централа Каховка в Южна Украйна

...
Руските сили са взривили водноелектрическата централа Каховка в Южна Украйна
Коментари Харесай

Володимир Зеленски обвини Русия за взривяването на ВЕЦ "Каховка"

Руските сили са взривили водноелектрическата централа " Каховка " в Южна Украйна тази нощ от вътрешността на оборудването, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, представен от Ройтерс. " Тази нощ в 02:50 ч. (и българско време) съветски терористи са направили вътрешна експлозия на структурата на Водноелектрическа централа " Каховка ". Около 80 обитаеми места се намират в рисковата зона " на породеното след това наводняване, посочи той в Telegram.
 

 
Разрушаването на язовирната стена на Водноелектрическа централа " Каховка " не съставлява директна опасност за електроснабдяването в страната, съобщи украинското министерство на енергетиката. " Експлозията... не е оказала директно въздействие върху обстановката в енергийната система на страната. Няма закани за стабилността на електроснабдяването ", се споделя в изказване на ведомството. " Произведената електрическа енергия е задоволителна, с цел да задоволи потребностите на потребителите ", съобщи министерството.
 
Според представител на Оперативното командване " Юг " на украинската войска Русия е направила гърмежа, с цел да попречи на украинските сили да прекосят река Днепър. По тяхна информация регионалният център Херсон не е претърпял съществени вреди, само че улиците на града са наводнени.
 
Разрушението на язовира " Нова Каховка " съставлява нов стадий от съветската експанзия съобщи секретарят на Съвета за национална сигурност и защитата на Украйна Олексий Данилов.
 
Той твърди, че Русия е минала от опити да оправдае нахлуването си в Украйна посредством така наречен пропагандни легенди към намерено оповестяване на същинските цели - " да унищожи изцяло Украйна, да убива украинци, да унищожи стопанската система " и гражданските " животоподдържащи структури ".
 
Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Володимир Зеленски съобщи, че Русия е имала " явен " претекст да нападна Водноелектрическа централа " Каховка ", защото нападението може да сътвори " непреодолими спънки " за предстоящата контраатака на Украйна.
 

 
" На голяма територия ще бъде погубен целият живот, доста обитаеми места ще бъдат разрушени, ще бъдат нанесени колосални вреди на околната среда ", написа Подоляк в Twitter.
 
Районът в по-голямата си част е окупиран от съветски войски, които са направлявали и разрушената електроцентрала до язовира, а оттова и равнището на язовира. Регионалната столица Херсон, ситуирана по-надолу по течението, е под украински надзор.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР