Руските сили, действащи в района на Авдеевка, се адаптират към

...
Руските сили, действащи в района на Авдеевка, се адаптират към
Коментари Харесай

ISW: Русия изтощавала украинската отбрана в Авдеевка с вълни от мобилизирани затворници

Руските сили, настоящи в региона на Авдеевка, се приспособяват към провеждането на настъпателни сухопътни интервенции с подготвен и необразован личен състав.

Това се показва в дневния коментар на Института за проучване на войната (ISW) за обстановката на фронта в Украйна.

На 2 март в. " Вашингтон пост " разгласява изявленията със седем украински военнослужещи от 3-та щурмова бригада, които описват за непреодолими съветски талази в Авдеевка в навечерието на завладяването на селището от Русия в средата на февруари.

Няколко от интервюираните украински военнослужещи разказват съветските сили, взели участие в по-късните директни набези против украинските позиции, като добре готови.

Един украински боец съобщи пред " Вашингтон пост ", че към три четвърти от съветските военнослужещи, с които неговото поделение се е сблъскало край Авдеевка, наподобява са имали " прилична " военна подготовка, а останалите са били " просто комплицирани ".

Един украински военнослужещ си спомня, че група добре подготвени съветски бойци са употребявали гранатомети, с цел да влязат в позициите им, до момента в който различен военнослужещ си спомня, че неопитни съветски военнослужещи са избягвали да нападат позицията му, откакто е съумял да простреля осем бойци за един ден.

Военнослужещият съобщи, че съветските военни са изпращали неопитни чиновници, които изглеждали на 40-50 години, да нападат на талази всяка заран, следобяд и вечер без защитни жилетки или каски край Авдeeвка.

Друг украински военнослужещ означи, че равнището на уменията на руснаците не е " в действителност поредно " и че някои военнослужещи са имали по-модерно съоръжение от сътрудниците си, които са били въоръжени единствено с пушки.

Съобщенията за несъответствия в характера на съветските офанзиви и в качеството на атакуващия личен състав демонстрират, че съветските сили може да организират многопластови наземни офанзиви, като редуват групи от подготвени сили и необучени сили, евентуално формирани от мобилизиран личен състав или съветски елементи " Буря ", формирани от вербувани наказани.

Командирът на 2-ри щурмови батальон от 3-та бригада Николай Зинкевич напомни по сходен метод в изявление за украинско издание, че съветските сили са употребявали 20-30 души за офанзива на една позиция - доста повече, в сравнение с съветските сили са употребявали при сходни офанзиви по време на напъните за завладяване на Бахмут.

Вероятно съветските сили са употребявали едва подготвен личен състав за осъществяване на всеобщи ежедневни офанзиви против украинските позиции и са употребявали подготвен личен състав с по-добро съоръжение за атакуване на съответни позиции след изтощение на украинските сили. Руските сили евентуално се пробват да приспособят наземните офанзиви, с цел да поддържат по-висок ритъм на настъпателните интервенции край Авдеевка с персонален състав с друго равнище на подготовка и да предотвратят бързото изтощение на по-добре подготвени елементи и формирования.

Германски публични лица потвърдиха, че Кремъл организира осведомителна интервенция, целяща да възпре западните страни, изключително Германия, да изпратят спомагателна военна помощ на Украйна.

Германският министър на защитата Борис Писториус съобщи на 3 март, че изтеклият запис, на който немски военни разискват теоретичното даване на ракети " Таурус " на Украйна, е част от " осведомителната война ", която съветският президент Владимир Путин води против Запада.

Писториус съобщи, че Кремъл организира " хибридна офанзива, целяща дезинформация, разделяне и подкопаване на решимостта и единството на Запада ".

Кремълската осведомителна мрежа ТАСС и ветеранът на съветската агитация и основен редактор на RT Маргарита Симонян разпространиха на 1 март аудиозапис, в който немски военнослужещи разискват какъв брой образование и подготовка ще би трябвало да обезпечат немските военни, в случай че Германия реши да достави на Украйна ракети " Таурус " и в случай че Украйна реши да нанесе комплициран акуратен удар с огромен обхват против съветски цели като моста в Керченския пролив.

Служители на Кремъл и съветски военни блогъри се възползваха от аудиозаписа, с цел да обвинят Германия, че възнамерява удар по моста в Керченския пролив, и да обвинят НАТО в ескалиращи дейности.

Заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев упрекна Германия, че " се готви за война с Русия ", и съобщи, че всяко изпитание аудиозаписът да бъде показан като почтена " игра на ракети и танкове " е " лъжливо ".

Преди това съветски публични лица усилиха напъните си да показват даването на избрани западни системи на Украйна като забележителна ескалация, когато тези системи са обект на диспути на Запад.

На 3 март Руският комитет за битка с тероризма (НКБ) заяви, че Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ) е провела местна антитерористична интервенция в Карабулак, Република Ингушетия.

Информационната работа на Кремъл ТАСС заяви, че чиновниците на съветската ФСБ са провели антитерористичната интервенция на четири улици в Карабулак и са умъртвили шестима бойци, за които се оповестява, че са членове на " Ислямска страна ", че са включени в съветския федерален лист за търсене и че са направили предходни закононарушения.

Руските правоприлагащи органи постоянно приписват терористични интервенции в Северен Кавказ на Ислямска страна, когато бойците може да са свързани с Ислямска страна или с друга терористична организация.

Руски блогъри настояват, че бойците са ранили няколко съветски чиновници на правоприлагащите органи, а съветски медиен канал оповестява, че при престрелката е бил погубен преминаващ човек.

Китай и Турция не престават да се стремят към свои лични платформи за договаряния за споразумяване на спора в Украйна, което Кремъл употребява, с цел да подкрепи личните си осведомителни интервенции, целящи да обезкуражат продължаващата интернационална поддръжка за Украйна. Заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Галузин и специфичният представител на Китай по евразийските въпроси Ли Хиу се срещнаха в Москва на 2 март, с цел да обсъдят желанието на Китай да улесни мирните договаряния сред Русия и Украйна.

Галузин и Ли означиха, че е " невероятно " да се разисква споразумяване на спора в Украйна без присъединяване на Русия и без " да се вземат поради ползите [на Русия] в областта на сигурността ". Галузин и Ли прибавиха, че западните и украинските " ултиматуми " и " форматите на разговор " единствено " вредят на вероятностите за споразумяване и не могат да служат за основа на [уреждането] ". Очаква се след срещите си в Русия Ли да посети Украйна и неуточнени страни от Европейски Съюз.

Турският външен министър Хакан Фидан съобщи по време на Дипломатическия конгрес в Анталия на 3 март, че Турция се надява договарянията за преустановяване на огъня в Украйна да " стартират скоро " и че Турция счита, че " и двете страни са достигнали лимита " на това, което могат да реализират с военни средства.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган неотдавна разгласи, че Турция е подготвена да даде друга платформа за договаряния на Русия и Украйна, което съветският външен министър Сергей Лавров обществено отхвърли на 1 март.

Руските публични лица не престават да упрекват лъжливо Украйна и Запада за неналичието на мирни договаряния сред Русия и Украйна, макар че в многочислените обществени съветски изказвания се допуска или категорично се показва, че Русия не се интересува от доброжелателни мирни договаряния с Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи по време на полемика на Дипломатическия конгрес в Анталия на 2 март, че Украйна няма " благосклонност " да договаря с Русия, като загатна, че неналичието на договаряния всъщност е по виновност на Украйна, а не на Русия.

Лавров съобщи, че хората, които не схващат коя страна е отговорна, " не схващат " действителното състояние. Постоянният представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи по време на изявление за съветския ефирен канал " Россия 24 " на 3 март, че Русия в никакъв случай не е отказвала договаряния, само че Украйна отхвърля да беседва с Русия.

Небензя съобщи, че сега не се поставят никакви старания за водене на договаряния с Украйна нито директно, нито посредством медиатори.

ISW продължава да прави оценка, че всички съветски изказвания, които допускат, че Русия е или постоянно е била заинтригувана от мирни договаряния, са доста евентуални старания за преструване на интерес, с цел да се провокират изпреварващи отстъпки от страна на Запада във връзка с украинския суверенитет и териториална целокупност и да се трансферира тежестта за договаряния върху Украйна и Запада.

Неотдавнашните относително огромни загуби на съветската авиация наподобява са довели до доста понижаване на съветската авиационна активност в Източна Украйна, макар че не е ясно какъв брой дълго ще продължи това понижаване на активността.

Командващият украинските военновъздушни сили генерал-лейтенант Николай Олешчук съобщи на 2 март, че съветската авиационна активност в Източна Украйна е спряла изцяло към 19:00 ч. локално време след свалянето от украинска страна на два съветски самолета Су-34.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат съобщи, че намаляването на съветската авиационна интензивност е траяло на 3 март и че съветските сили са траяли да не летят със самолети за далечно радиолокационно разкриване А-50 след унищожаването на аероплан А-50 на 23 февруари.

Украински публични лица оповестиха, че съветските сили са изгубили 15 самолета от 17 февруари насам, което не е пренебрежимо малко за съветските военни, като се има поради, че Русия евентуално разполага с към 300 разнообразни изтребителя Сухой.

Предишни загуби на съветски самолети са принуждавали съветските сили краткотрайно да понижат авиационната интензивност в Украйна за обилни интервали от време, макар че остава неразбираемо какъв брой дълго ще продължи сегашният интервал на краткотрайно понижена съветска авиационна интензивност.

Изглежда, че през последните седмици съветските сили са позволили нараснал % на авиационни загуби, с цел да правят удари с плаващи бомби в поддръжка на продължаващите съветски офанзивни интервенции в Източна Украйна, и съветското командване може да реши в бъдеще да поеме риска от непрекъснати загуби на авиация в гонене на по-нататъшни тактически триумфи.

Забавянето на западната помощ за сигурност евентуално ще направи енергийната инфраструктура на Украйна по-уязвима за съветски удари.

На 3 март " Файненшъл таймс " разгласява изявление с Максим Тимченко, изпълнителен шеф на най-голямата частна енергийна компания в Украйна ДТЕК, в което Тимченко предизвестява, че забавянето на помощта за сигурност е отслабило способността на Украйна да противодейства на съветските офанзиви против енергийната инфраструктура на страната.

Тимченко съобщи, че в началото Украйна е била подготвена да отбрани енергийната инфраструктура при започване на зимата на 2023-2024 година, само че през последните седмици от ден на ден съветски дронове и ракети са достигнали задачите си.

Тимченко съобщи, че през 2024 година съветските сили са атакували украинската енергийна инфраструктура 160 пъти и че повече от един милион семейства и предприятия са потърпевши от спиране на електрозахранването.

През декември 2023 година и януари и февруари 2024 година съветските сили нанесоха няколко масирани серии от удари против Украйна, което евентуално е принудило украинските сили да изразходват забележителен брой прехващачи.

Украински публични лица подчертаха, че Украйна е изправена пред " сериозен дефицит " на ракети за противовъздушна защита, а съгласно известията публични лица на Съединени американски щати са решили, че този дефицит ще става все по-значителен напролет и лятото на 2024 година без спомагателна помощ за сигурността на Украйна.

Тимченко означи, че стопанската система на Украйна зависи от стабилността на енергийната мрежа и че огромни неизправности в енергийната мрежа евентуално ще нарушат доста напъните на Украйна за разширение на отбранителната ѝ индустриална база (ОИБ).

Ограничените ефикасни системи за противовъздушна защита, намаляващите ресурси от ракети за противовъздушна защита и продължаващите съветски ракетни и безпилотни удари евентуално ще принудят Украйна да направи сложен избор по отношение на покритието на противовъздушната защита.

 

Източник news.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР