Руските пропагандни атаки в България често са силно подценявани. В

...
Руските пропагандни атаки в България често са силно подценявани. В
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев с предупреждение: В битка сме срещу зловредно влияние! Руските пропагандни атаки в България са силно подценявани

" Руските пропагандни офанзиви в България постоянно са мощно подценявани. В борба сме против зловредното съветско въздействие ". Това написа в профила си в обществената мрежа Фейсбук националният представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.
 
Вижте и целия текст:
" Топ 10 на съветски хибридни офанзиви в България:
 
1. Лъжата за " българска диря " във взривяването на Кримския мост на 8 октомври 2022 година
След офанзивата ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин декларира във видеоразговор с Владимир Путин, че експлодиралият камион е тръгнал от България – единствената държава-членка на Европейски Съюз и НАТО, " включена " в маршрута му. Тезата се популяризира пропагандно, без да има никакви доказателства за нея. Русия упреква украинските секрети служби, съветски и задгранични лица за гърмежа и организацията му. Руски военни " специалисти " подхващат теорията, че експлозивите са натоварени още на територията на България, което съгласно тях буди подозрение за съучастничество. Официалната реакция на служебното държавно управление на Румен Радев закъснява с повече от денонощие.
 
2. " Днес в Русия е заветен ден, а кирилицата пристигна при нас точно от македонската земя! "
Цитатът е на Владимир Путин от среща сред него и македонския президент Георге Иванов през 2017 година, а на 24 май 2021-а подправената теза целеустремено още веднъж е вкарана в употреба от съветското посолство в Скопие. Историческата подигравка продължава с " Невъзможно е да се оцени смисъла на светите братя Кирил и Методий за развиването на славянските езици, в това число съветския и македонския. " Провокацията провокира полюсни реакции, а апологетите на Путин у нас декларират, че не било нужно за една двусмислена фраза да се подвига толкоз доста звук.
 
3. " България я освободи Русия! Нито Полша, нито Литва, нито други страни! Русия! "
През март 2018 година съветският патриарх Кирил, прочут още като сътрудник Гундяев от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), обществено хока като възпитаник президента Румен Радев и показва разочарованието си, че българите били признателни и на други народности за присъединяване им в Руско-Турската война от 1877-1878 година В снимания от Руската православна черква видеоклип не се вижда никаква ответна реакция от страна на българския президент. Президентството не оповестява нищо за гневния изблик на тропащия по масата съветски патриарх и едвам откакто новината залива всички медийни издания, администрацията на Радев пуска прессъобщение с откъс: " Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 година " Радев споделил още възхищението си от тезата за " силата на мълчанието " в писанията на патриарх Кирил.
 
4. Приравниха освобождението на България с нахлуването в Украйна.
Хибридните " залпове " от съветския дипломат Елеонора Митрофанова непрекъснато обстрелват българското общество и са толкоз многочислени, че заслужават обособена обява. Вероятно най-смущаващият от тях идва броени дни след началото на пълномащабната съветска инвазия в Украйна. На 3 март 2022 година Митрофанова съпоставя " освобождението на България от османско робство " със " справедливите дейности за отбрана на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим ". Пошлата приложимост на българската история в опрощение на закононарушенията на Кремъл против украинския народ не е казус. Според Митрофанова и двете " интервенции " били стимулирани от " съветските хуманни и християнски полезности ", а Вашингтон и " неговите евроатлантически подлоги " (да се чете като българските власти) блокирали достъпа до уеб страниците на съветски институции, осведомителни издания на територията на страната. Седмици преди съветското навлизане в Украйна Митрофанова декларира, че НАТО би трябвало да се върне в границите си отпреди 1997 година, а войските и базите на Алианса да бъдат отстранени от териториите на България и Румъния.
 
5. Руски пари за български политически партии.
Публичен отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати разкрива, че от 2014 година насам Москва е вложила 300 млн. $ в политици и партии в над 20 страни из четири континента. Сред главните цели на финансовата атака е подкопаването на европейските демократични системи и вмешателство в разнообразни национални политики, тъй че да обслужват съветския народен интерес. През годините редица родни политици и партии от Сидеров до Копейкин и от " Атака " до " ВъZраждане " се надпреварват в дисциплината " Най-предани чиновници на Путин в България ".
 
6. Дезинформационна стихия.
" Махат " Аз съм българче! " от учебниците! ", " Европейски Съюз не разрешава ракията, шкембе чорбата и снежните индивиди! ", " Пращаме български бойци на фронта в Украйна! " " Норвежци отвличат българските деца! ", " Пръскат ни с Кемтрейлс и ни облъчват с 5G! ". Това е единствено дребна част от безкрайния лист с агитация, която в общия случай има един първоизточник – Кремъл. От години Москва финансира редица анонимни уеб сайтове за подправени вести, а впоследстие тролове споделят наличието им стотици пъти във Фейсбук.
 
7. Отравянето на Емилиян Гебрев и гърмежите в складовете му.
- Тихомир Безлов ги назовава съветски " мокри интервенции " против български военни фабрики и хранилища с военна продукция. Минимум 10 гърмежа от 2011-а (в склад за далекобойни снаряди до с. Ловнидол) до 2022 година (в база на оръжейна компания в Карнобат) са безуспешно разследвани от прокуратурата. В преобладаващата част от случаите има потвърдено присъединяване на съветското военно разузнаване, а Христо Грозев твърди, че то е скрито от българската прокуратура, която е филтрирала подаваната към западните сътрудници информация за подривната активност. Руските офанзиви против българската военна промишленост целят намаляване на потенциала ѝ да подкрепя Украйна с доставки на леко въоръжение и боеприпаси. Тази седмица Софийския градски съд издаде европейски заповеди за арест на шестима съветски жители, упрекнати в тероризъм и осъществяването на четири гърмежи в хранилища за муниции у нас. Част от цялостната интервенция е и отравянето на оръжейния необут Емилиян Гебрев, неговия наследник Христо и индустриалния шеф на " ЕМКО " Валентин Тахчиев през 2015-а година. Цели три години следствие на процедура няма, до момента в който съветски секрети сътрудници не отравят Сергей Скрипал и щерка му Юлия във Англия през 2018 година По данни на Bellingcat двете интервенции имат най-малко един общ причинител. През 2020 година прокуратурата упреква трима съветски жители, обвинени за отравянето на Скрипал. Според немски лекари пък Гербев е токсичен със сходно вещество, употребявано при покушението против Алексей Навални.
 
8. Паравоенните формирования на територията на България.
В разгара на бежанската рецесия в Европа през 2015-2016 година съветски специалисти, свързани с разузнаването в Москва, образоват паравоенните формирования БНО " Шипка " и Военен съюз " Васил Левски " по какъв начин да правят цивилен арести на мигранти по българската граница. Любопитен образец е ветеранът от войната в Афганистан Игор Зорин, за който се твърди, че е обучавал членове на " Шипка " и " Васил Левски " в непосредствен и ръкопашен пердах. По информация на Христо Грозев през 2016-а година съветското военно разузнаване е подготвяло прелом посредством паравоенните организации по сходство на сходна интервенция в Черна гора.
 
БНО " Шипка " и Водоснабдителна система " Васил Левски " оперират не просто като милиции, а като пропаганди принадлежности срещу Европейски Съюз и НАТО. Идеологическите им постулати включват " възбрана на политическите партии ", " гражданска война против държавното управление ", " битка с световното ционистко лоби и банковите елити " " и " Русия – Третия Рим и спасителката на християнството ". Същевременно с това организациите целеустремено популяризират дезинформация и подправени вести за " гнет против българите в Украйна " " украински закононарушения в Донбас " и " фашисткия международен ред на Съединени американски щати ". Източник от българските служби твърди, че в началото на тях се е гледало като на " клони и лунатици, които не съставляват действителна опасност ". Съществуват данни, че БНО " Шипка " и Водоснабдителна система " Васил Левски " са моделирани по облика на сепаратистките организации в Източна Украйна и са получавали въоръжение от Русия през пристанище Варна. Представители на организациите се бият на страната на сепаратистите, а един от тях – Цветомир Гетов – е погубен през февруари 2023-а година. В края на 2022-а година прокуратурата стартира следствие против БНО " Шипка " за закононарушение срещу републиката. 9. DDoS офанзиви против уеб сайтове на български институции (включително в деня на изборите от 2015 година насам), съветски киберудар против приложенията за интернет банкиране на най-големите български банки, срив на IT системата в " Български пощи ". Руската хакерска офанзива против пощите довежда до загуба от 17 млн. лева и попречва изплащането на пенсиите на близо милион български пенсионери.
 
10. Протести против добива на шистов газ в България.
Според данни, изнесени в румънския парламент, Русия е отделила 82 млн. евро за митинги срещу добива на шистов газ в страни-членки от Европейски Съюз. Високата цена на цялостната енергийна взаимозависимост от Русия и монопола ѝ върху енергетиката ни години наред плащахме и в България. В самото начало на 2012 година огромни улични митинги в София принуждават българския парламент да наложи неопределен мораториум върху добива на шистов газ, макар съществуването на 456 милиарда куб. м газ на територията на страната. Информационното пространство е щедро напоено с митовете, че фракингът отравя водата и води до трусове. Руската връзка в антишистовия сюжет за България открояват и материали във Financial Times, както и свидетелства на разнообразни специалисти и дипломати ".
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР