Руските оператори предлагат ново законодателство, което ще изисква от чуждестранните

...
Руските оператори предлагат ново законодателство, което ще изисква от чуждестранните
Коментари Харесай

Руските оператори искат Facebook и Google да споделят разходите за сигурността

Руските оператори оферират ново законодателство, което ще изисква от задграничните интернет компании, в това число Фейсбук и Гугъл, да споделят с тях разноските, свързани с нови закон за запазване на данните, който влезе в деяние в Русия.

Reuters разгласи, че се приготвя законопроект, който (ако бъде признат в оферти вид), ще разреши на съветските оператори да желаят обезщетения от непознатите интернет компании за сходство с разпоредбите за предпазване на данни. Тези правила влизат в действие през октомври т.г.

Новата регулация ще изисква от операторите да съхраняват данните за потребителите, свързани с диалози, текстови известия и интернет трафик за интервал от най-малко 6 месеца, като това щяло да даде на страната повече благоприятни условия за надзор.

През юли операторите обявиха, че ще би трябвало да усилят цените за крайните консуматори с 10% вследствие на ограниченията от новия закон, въпреки че последното известие за новия законопроект допуска, че финансовите разноски ще бъдат споделени с интернет колосите, а не с потребителите.

Трите огромни съветски оператора – MTS, Megafon и VimpelCom, обявиха, че основаването и ръководството на процесите по сходство с новия закон за предпазване на данните ще им коства към 145 милиарда рубли ($2,14 милиарда), които би трябвало да бъдат вложени през идващите 5 години.

Reuters прибавя, че в случай че законодателството бъде утвърдено, а интернет фирмите откажат да се съобразят с него, регулаторът Роскомнадзор може да позволи да се забави скоростта на връзката към техните уеб сайтове.

 Владимир Путин желае операторите да поръчват съоръжение единствено на съветски компании

Представител на Rostelcom сподели, че компанията поддържа закона, до момента в който MegaFon разгласи, че всички страни би трябвало да вземат присъединяване в развиването на интернет ресурсите в страната.

Въпреки че законът ще влезе в действие единствено след месец, доста експерти споделят, че съветските оператори към момента нямат подобаващата инфраструктура за предпазване на данните, като бъдат принудени да употребяват непознати технологии, с цел да отговорят на условията. Това опонира на желанието на съветския президент Путин съветските оператори да поръчат нужното съоръжение единствено на съветски компании.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР