Руските части установиха контрол над Артьомовск. Операцията продължи 224 дни

...
Руските части установиха контрол над Артьомовск. Операцията продължи 224 дни
Коментари Харесай

Освобождаването на Артьомовск открива нови възможности пред руските войски

Руските елементи откриха надзор над Артьомовск. Операцията продължи 224 дни и съгласно специалистите се трансформира в една от най-дългите и кървави след Великата отечествена война. Какво е смисъла на освобождението на града и какви са по-нататъшните вероятности за военни дейности в границите на СВО?

В неделя съветското министерство на защитата публично заяви, че съветските десантни отряди са приключили освобождението на Артьомовск. В известието на ведомството в канала “Телеграм ” се показва, че градът е освободен от „ вагнеровците “ с „ поддръжката на артилерията и авиацията на Южната група войски “.

Владимир Путин поздрави десантно-щурмовите отряди на “Вагнер ”, както и всички военнослужещи от подразделенията на Въоръжените сили на Русия, които им предоставиха нужната поддръжка и флангово прикритие, за освобождението на Артьомовск. Отбелязва се, че всички отличили се ще бъдат показани за държавни награди.

На собствен ред президентът на Украйна Володимир Зеленски, отговаряйки на въпроса на “Ройтерс ” дали Артьомовск остава под контрола на Украйна, отговори, че „ не, през днешния ден той остава единствено в сърцата ни “. В Киев това изказване незабавно беше поправено. Прессекретарят на украинския президент Сергей Никифоров съобщи, че Зеленски не признава завладяването на Артьомовск от съветските сили. В същото време, както следва от оповестените видеоклипове, думите на журналиста на “Ройтерс ” се състоят от въпрос и изказване и са следните: „ Бахмут към момента ли е в ръцете на Украйна? Руснаците споделиха, че са завладяли Бахмут “. На което Зеленски дава отговор „ Мисля, че не “, добавяйки, че „ през днешния ден той остава единствено в сърцата ни “.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън на заключителната конференция на срещата на високо ниво на Г-7 означи, че наличието на изтребители от четвърто потомство Ф-16 в Украйна няма да помогне на ВСУ в обстановката с Артьомовск. Освен това той добави, че не чака присъединяване на Ф-16 във военните дейности по време на идното нахлуване на ВСУ. Байдън се усъмни и в триумфа на възможното украинско контранастъпление, защото „ войната е нещо непостоянно “.

Фактът, че съветските сили в събота изцяло са открили надзор над Артьомовск, беше обявен от създателя на ЧВК “Вагнер ” Евгений Пригожин. В обществените мрежи беше оповестено видео от издигането на знамената на Русия и “Вагнер ” в освободения град. Публикувано е и видео от птичи взор на финалната борба за Артьомовск.

В мрежата военни репортери, блогъри, както и съветски политици и депутати реагираха въодушевено на новината за завладяването на Артьомовск. Всички те се съгласиха, че бандата на Зеленски е виновна за гибелта на десетки хиляди бойци. Военният наблюдаващ Борис Рожин означи, че „ макар всички компликации, проблеми и загуби Артьомовската настъпателна интервенция приключи с победа “.

„ Врагът загуби един от основните градове в Донбас, претърпя чудовищни загуби в жива мощ и техника, беше заставен да поправя проектите за други интервенции и в това време получи мощен имиджов удар. За Русия борбата при Артьомовск се трансформира в една от най-кървавите и най-продължителните след Великата отечествена война. Постигнатата победа е значима “, акцентира той.

„ Сега евентуално украинската агитация ще стартира да приказва, че това населено място, което до неотдавна тя наричаше „ цитадела “, в действителност е маловажно в стратегическо отношение. Въпреки че целият свят видя какъв брой сили хвърли киевският режим в тази зона. Но обстоятелствата са упорити неща и истината постоянно побеждава пропагандата в дълготраен проект. Истината е, че " месомелачката " смели десетки хиляди бойци от ВСУ. И че бандата на Зеленски е отговорна за гибелта им. Нашата идея е обективна, Победата ще бъде наша! И съветският град Артьомовск сигурно ще бъде съживен “, сподели Сергей Аксьонов, началник на Крим.

Юрий Швиткин, заместник-председател на комисията по защита на Държавната дума, означи, че прави оценка завладяването на Артьомовск като значимо събитие със стратегическо значение и съществени имиджови загуби за Украйна. „ Именно по време на срещата на Г-7 ние показахме неуспеха на ВСУ “, съобщи депутатът.

„ Освобождаването на Артьомовск е категоричен и доста сериозен триумф за съветските военни: щурмовите отряди на ЧВК „ Вагнер “ и съветските въоръжени сили. Освен всичко друго, това има извънредно огромен психически резултат “, сподели Лариса Шеслер, ръководител на Съюза на политическите емигранти и политическите пандизчии на Украйна.

„ Врагът се придържаше към града прекомерно дълго и настойчиво. Все повече и повече подкрепления бяха хвърляни там. През това време в Артьомовск починаха десетки хиляди украински бойци. И по всяка възможност всичко това е повода украинската контраатака да не стартира преди месец. Очевидно те просто не са имали задоволително техника или жива мощ, с цел да задържат града и да стартират необятно нахлуване на някой от секторите на фронта “, означи тя.

Събеседникът опроверга и тезата, която се постанова в украинското медийно пространство, че украинската страна бързо ще върне контрола над Артьомовск по образеца на Херсон. „ Жителите на новите съветски райони одобриха доста покрай сърцето си изтеглянето на нашите елементи от Херсон. Оттогава обаче доста се промени и в този момент няма предпоставки сходно нещо да се случи в Артьомовск “, счита Шеслер.

„ Руската войска си научи уроците от есента. Нашето командване схваща опасността, която вражеското нахлуване може да донесе на новите райони и Крим. Има ясно чувство, че нашите елементи са задоволително мощни и са укрепили позициите си, с цел да не дадат късмет на ВСУ да пробият “, сподели тя.

„ Превземането на Артьомовск беше най-голямата борба след Великата отечествена война. Операцията продължи повече от шест месеца, в непрестанен укрепен регион и в действителност наподобяваше борбата за Сталинград. В това отношение освобождението на Мариупол беше малко по-различна военна интервенция “, сподели Александър Артамонов, боен специалист, лекар на обществените науки от Католическия университет на Франция.

„ Беше невероятно да се откри надзор над града по различен метод с изключение на посредством щурмови групи. В същото време битката за него е изцяло оправдана, защото Артьомовск е ключът към огромен укрепен регион, който включва също Краматорск, Славянск, Авдеевка ”, добави той.

„ След отстъплението от Артьомовск на ВСУ ще бъде доста по-трудно да се отбраняват в това направление, защото в този момент са останали най-малък брой укрепления. На собствен ред имаме опция бързо да превземем Дружковка, Константиновка и да стигнем до Краматорск и Славянск “, счита специалистът.

„ Разбира се, ние въпреки всичко би трябвало да се закрепим в Артьомовск, това ще направи невероятно ВСУ да стартират светкавична офанзива на територията, която освободихме. Освен това имаме всички шансове да развием самодейност в това направление и тогава в действителност ще може да се приказва за вероятността за постигане до Днепър, защото зад този укрепен регион остават единствено голи степи “, сподели източникът.

„ Перспективите за сходно развиване на събитията, несъмнено, се осъзнават и на Запад. Затова в този момент още веднъж има опити да се упорства за договаряния. По-конкретно, Римският папа, който сътвори „ задача за мир “ в Украйна, стартира да приказва за това “, сподели Артамонов.

„ Що се отнася до по-нататъшното развиване на обстановката и вероятните области на активност на ВСУ, заслужава да се означи, че запасът на Генералния щаб на ВСУ разполага с шест определени, добре подготвени бригади и пет до шест бригади на териториалната защита. Предполагам, че вражеското командване ще реши да ги употребява в региона на Кременная и Попасна “, твърди той.

„ Този регион е комфортен за врага, първо, от позиция на съществуването на гори, в които може да се скрият от разследващи БПЛА, и второ, той е в непосредствена непосредственост до границите на Русия. Затова ВСУ ще съпътстват активността си с работа на диверсионни групи и терористични офанзиви в нашата страна “, счита специалистът.

Военният анализатор Михаил Онуфриенко, говорейки за по-нататъшното развиване на обстановката на фронта, означи, че „ ние в действителност би трябвало да осъществим това, което не успяхме да създадем преди година “. „ Освобождаването на ДНР е локална задача, която може да бъде реализирана единствено посредством продупчване на отбраната на врага в чело. В същото време да се работи по този метод във всички посоки, давайки опция на съперника да се укрепи на 10-15 километра в идващото обитаемо място, ми се коства нецелесъобразно “, счита събеседникът.

„ Затова считам, че би трябвало да се съсредоточим върху провеждането на стратегическо нахлуване, движейки се от Белгородска, Курска, Брянска области на юг. Би било вярно да се организира настъпателна интервенция сред Суми и Харков. Там има към 300 км до Днепър, макар че дистанцията е огромно, задачата е изцяло изпълнима за армията. Това ще ни разреши да прекъснем линиите за доставяне на вражеските групировки през Днепър “, споделя Онуфриенко.

„ За същата цел ще бъде належащо да се разрушат мостовете. Така ще успеем да създадем непреодолими условия за групирането на ВСУ и, движейки се по водосборите на реките, без да ги форсираме, ще освободим левия бряг “, заключи той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР