Руски военнослужещи евакуираха в Русия от Херсонска област 90 граждани

...
Руски военнослужещи евакуираха в Русия от Херсонска област 90 граждани
Коментари Харесай

430 хиляди бежанци от Донецк и Луганск вече са в Русия

Руски военнослужещи изтеглиха в Русия от Херсонска област 90 жители на Руската федерация, Молдова и Украйна. Това оповестиха в неделя от съветското министерство на защитата, представени от ТАСС.

„ Предишния ден военнослужещи от Южния боен окръг проведоха безвредното напредване на 90 жители на Русия, Молдова и Украйна от Херсонска област на Украйна до територията на Руската федерация “, се споделя в отчета.

Военното ведомство означи, че евакуацията на популацията се прави „ в сходство с апелите на посолствата за обезпечаване на безвредното извеждане на техните жители от територията на Украйна ".

Общо, съгласно Министерството на защитата на Руската федерация, от началото на специфичната военна интервенция повече от 500 жители на непознати страни са били превозени в Крим от територията на Украйна.

Вторият специфичен ешелон с мигранти от Донецката и Луганската национални републики дойде в неделя на гарата в Толиати. 322-ма души са пристигнали в района, в това число 74 деца, оповестиха от пресслужбата на държавното управление на Самарска област.

" Ще се опитаме да ви накараме да се чувствате удобно, да се чувствате предпазени тук ", обърна се губернаторът Дмитрий Азаров към идващите. " Подготвили сме всички условия. Заедно ще се опитаме да обкръжим с грижа тези, които остават на самарската земя, тъй че хората да почувстват нашето гостолюбие, да почувстват, че не оставяме хората в неволя ".

В близко бъдеще част от пристигналите поданици на Донбас ще отидат при родственици в други райони на Русия. Вече е проведен превоз на мигранти с рейсове до пунктове за краткотрайно настаняване. Те са подредени в комплекса за отдих " Космос-2 " в Красноярския край и в санаториума " Алени платна " в Ставрополския край.

Осигурено е приготвянето на пълноценни топли ястия, медицински грижи и осведомителна поддръжка, ще се подсигури просветителният развой и свободното време на деца и възрастни. Всички идващи ще могат да аплайват и да получат еднократно обществено заплащане от 10 хиляди рубли, да употребяват мобилни телефонни услуги, с цел да поддържат връзка с близки.

Броят на идващите в Русия от ДНР и ЛНР, както и от Украйна, към този момент се доближава до 430 хиляди, в някои дни идват по 20 хиляди души дневно. Една пета са деца, към този момент са над 80 000. Повече от 15 000 души, в това число 5 000 деца, са изпратени по железница в 20 района на Русия. Общо над 21 000 души, в това число над 9 000 деца, са настанени в 345 центъра за краткотрайно настаняване в 34 субекта на Руската федерация.

На 25 март министър-председателят Михаил Мишустин подписа заповед за разпределяне на 104,4 милиона рубли от държавния авариен фонд на Министерството на здравеопазването под формата на целеви дотации за обезпечаване работата на мобилни екипи за даване на здравна помощ на бежанци от Украйна и от Донецка и Луганска национални републики. Комисарят по правата на индивида в Руската федерация Татяна Москалкова сподели, че жители, евакуирани от Донбас, я молят да отвори представителства на Донецката и Луганската национални републики на територията на Руската федерация, с цел да могат да оформят документи, без да напущат страната. На разширено съвещание на Комисията по сигурността и битката с корупцията на Държавната дума в петък омбудсманът поддържа това предложение и помоли депутатите да извърнат внимание на този въпрос, предава още ТАСС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР