Руски учени публикуваха концепция за нов вид ядрен реактор. Това

...
Руски учени публикуваха концепция за нов вид ядрен реактор. Това
Коментари Харесай

Руснаци представиха нов тип хибриден ядрен реактор

Руски учени разгласиха идея за нов тип нуклеарен реактор. Това е хибриден реактор, което значи, че включва както синтез, по този начин и разделяне и работи съвсем извънредно с торий, вместо с по-летливия уран.

При компютърните симулации изследователският екип открива, че новия дизайн на реактора, наименуван „ генериращо сила одеяло “, ще може да създава висока мощ със относително дребен отпечатък и не доста радиоактивни боклуци.

Има доста неща за харесване на този дизайн, в това число това, че той предлага забавни решения във връзка с горивото, конфигурацията на реактора и сигурността. Наред с това торият е един от най-разпространените детайли от този тип, той се среща по-често даже от калая, който е толкоз постоянно срещан и наличен, че е един от класическите детайли на алхимията.

В хибридния реактор пелети от торий и плутоний зареждат действието с висока температура и газ за изстудяване. В публикацията не се прецизира типа на газа, само че съществуващите охлаждащи субстанции включват въглероден диоксид и хелий. Охлажданите с газ реактори постоянно са предложили метод за произвеждане на сила, като употребяват необогатен уран, което ги прави по-достъпни за от ден на ден страни. Хибриден реактор, работещ с торий, може да запълни същото пространство.

Традиционният нуклеарен реактор работи в условия избрани като „ сериозни “, до момента в който хибридният ториев реактор работи в „ съвсем сериозни “ условия. Вместо да има верига от неутрони, получени при сериозна реакция, както е при в този момент публикуваните нуклеарни реактори, неутроните не престават да се изливат, само че от обособен източник. Магнитно поле вътре в реактора държи мощния облак от йонизирана газообразна деутериева плазма, която е част от синтеза на реактора за синтез-делене. Оттам неутроните се разплитат в част, която учените назовават „ генериращо сила одеяло “. Именно в това одеяло се прави субкритично разделяне, като се употребяват неутрони от магнитната тръба, цялостна с плазма.

Терминът „ сериозно положение “ е единствено механически и всички тези реактори са с цялостна отбрана и обезпечена сигурност, само че съгласно специалистите един подкритичен реактор е по-безопасен, защото се нуждае от по-малко въздържане, с цел да работи обикновено. Можете умерено да скочите от аероплан с парашут и това да е безвредно, само че в случай че въобще не скачате, това ще бъде още по-безопасно. А самият торий е надалеч не толкоз реактивен и избухлив като урана и плутония.

Самият реактор е относително дребен, като плазмената камера е с дължина 12 метра. И посредством съчетание на реакция на синтез с разделяне, реакторът реализира оптималната успеваемост. В съпоставяне с разработвани технологии като токамак, този дизайн може да бъде доста по-ниско до земята, ще изисква по-малко време за увеличение на продуктивността и ще бъде по-малко уязвим, откакто бъде пуснат в деяние.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР