Руски учен, обвинен в шпионаж за Москва, докато работел за

...
Руски учен, обвинен в шпионаж за Москва, докато работел за
Коментари Харесай

Германия изправя пред съд руски шпионин

Руски академик, упрекнат в шпионаж за Москва, до момента в който работел за немски университет, се изправя пред съда през днешния ден, създавайки още един източник на напрежение сред двете страни, съобщи Агенция Франс Прес.

Обвиненият, разпознат като Илнур Н. от прокуратурата, давал информация за европейската ракетна стратегия „ Ариана “, като в подмяна получил 2500 евро в кеш.

Това е следващият развой за шпионаж в интерес на Русия в Германия. Той идва във време на най-голямото напрежение сред Москва и Запада след Втората международна война поради разполагането на над 100 000 съветски бойци по границата с Украйна.

Твърди се, че поради развой по шпионаж е експулсирани съветски посланик от съветското консулство в Мюнхен, както и двама чиновници на посолството в Берлин поради ликвидиране, за което се счита, че е подредено от Москва, на някогашен чеченски пълководец в парк в немската столица.

Прокуратурата твърди, че Илнур Н. работел в университет в Бавария, който не е назван, когато най-късно през есента на 2019 година с него се свързала съветската Служба за външно разузнаване (СВР).

След като приел да сътрудничи, той „ предавал информация за проучвателен планове в областта на авиокосмическите технологии, изключително за другите стадии на развиване на европейската ракета притежател „ Ариана “, показва прокуратурата.

Програмата „ Ариана “ на Европейската галактическа организация включва серия от безпилотни ракети за извеждане на тежки товари в Космоса, в това число спътници. Тази 40-годишна стратегия постоянно е посочена като модел на индустриално и политическо съдействие сред европейските страни. Тя обаче се натъква на растяща конкуренция от нови компании, като „ Спейс екс “ на Илон Мъск.

Според немската прокуратура Илнур Н. провеждал „ постоянни срещи “ след края ноември 2019 година с върховен офицер от СВР, основан в Германия.

Вестник „ Билд “, представен от БНР, разпознава обвинения като Илнур Нагаев. Данните за него не са забележими в уеб страницата на Университета на Аугсбург, който удостовери, че той е работел там при ареста му през юни 2021 година

Германия арестува съветски академик за шпионаж в интерес на Москва
Но акаунт с това име в LinkedIn демонстрира, че той е работел като инженер откривател в в съветския Институт по металургия „ Байков “ през 2013 година, преди да се реалокира в Германия в 2016 година за стаж в института „ Фраунхофер “ в Аугсбург за леки структури.

Отношенията сред Германия и Русия са белязани през последните години от редица проблеми, в това число хакерски атаки и серия шпионски случаи, за които Берлин упреква Москва.

През октомври 2021 година немец, работещ в охранителна компания, бе наказан на две години условно за предаване на проектите на здания на Народното събрание на съветска работа.

През август предходната година някогашен чиновник на английското посолство в Берлин бе задържан за предаване на документи на съветското разузнаване.

Напрежението фрапантното се усили през последните седмици поради скупчването на над 100 000 съветски бойци на границата с Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР