Руски следователи са задържали жена, заподозряна за убийството на блогъра

...
Руски следователи са задържали жена, заподозряна за убийството на блогъра
Коментари Харесай

Русия задържа жена за убийството на Владлен Татарски, но виновна ли е наистина Даря Трепова?  

Руски следователи са задържали жена, обвинена за убийството на блогъра Владлен Татарски. Той бе взривен в кафене в Санкт Петербург.

Във видеозапис, публикуван от управляващите, най-вероятно записан под насила, се чува по какъв начин Даря Трепова признава, че е предала статуетка, която по-късно се е взривила.

Но във видеото тя не споделя, че е знаела, че ще има детонация, нито признава да е имала роля в убийството.

Повече от 30 души бяха ранени при атентата във втория по величина град в Русия.

Татарски е участвал на патриотична среща с последователи в кафенето като гост-лектор.

Видеоклип, публикуван в обществените мрежи, демонстрира по какъв начин млада жена в кафяво палто влиза в кафенето с картонена кутия. Кутията е сложена на маса в кафенето, преди дамата да седне. Друго видео демонстрира по какъв начин скулптура е връчена на Татарски.

В къс фрагмент от нейния разпит, публикуван от министерството, 26-годишната Даря Трепова приказва под насила, до момента в който въздиша неведнъж. На въпроса на следователя знае ли за какво е арестувана, тя дава отговор: " Бих споделила, че бях на мястото на убийството на Владлен Татарски... предадох статуетката, която се взриви ".

Попитана кой й го е дал, тя отговори: " Мога ли да ви кажа по-късно, апелирам? "

Руският комитет за битка с тероризма твърди, че офанзивата е проведена от украинските специфични служби " с хора, които си сътрудничат с " опозиционния водач Алексей Навални.

Навални е в пандиза, откогато се завърна в Русия от Германия през януари 2021 година Той оцеля след нахлуване с нервнопаралитично вещество в Русия през август 2020 година, за което бяха упрекнати сътрудници на съветските служби за сигурност.

Трепова е била арестувана в апартамент в Санкт Петербург, благосъстоятелност на другар на брачна половинка й, оповестиха съветските отчети. Съобщава се, че в деня на пълномащабното навлизане на Русия предходната година тя е била арестувана за няколко дни за присъединяване в антивоенен митинг.


Кафенето, Street Food Bar No 1 покрай река Нева, в миналото е било благосъстоятелност на Евгений Пригожин - който управлява прословутата съветска група наемници Вагнер, която е взела участие в огромна част от боевете в Бахмут в Източна Украйна.

Пригожин сподели, че го е предал на Cyber Front Z, група, която назовава себе си " осведомителните войски на Русия " и сподели, че е наела кафенето за вечерта.

Пригожин отдаде респект на Татарски, чието същинско име беше Максим Фомин, в късно вечерно видео, което той разгласи, че е снимано от кметството в Бахмут. Той обаче по-късно съобщи, че не има вяра Киев да стои зад убийството, а по-скоро радикализирана съветска група.

Той сподели знаме, на което сподели, че има надпис " в памет на Владлен Татарски ".

Татарски, изявен покровител на войната на Русия в Украйна, не е бил съветски чиновник, нито боен офицер. Той беше прочут блогър с повече от половин милион почитатели и също като Пригожин имаше престъпно минало.

Роден в региона на Донецк в Източна Украйна, той сподели, че се е включил към подкрепяните от Русия сепаратисти, когато са го освободили от пандиза, където е лежал присъда за въоръжен обир.

Той беше част от прокремълска общественост на военни блогъри, която пое относително високопоставена роля, откакто стартира пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Татарски е измежду тези, които стигнаха толкоз надалеч да подлагат на критика съветските управляващи, критикувайки военните и даже президента Владимир Путин за неуспехите на бойното поле.

Необичайно, Татарски взе оръжие в бойни интервенции и рапортува от фронтовата линия. Той твърди, че е оказал помощ за изстрелването на бойни дронове и построяването на укрепления. Миналия септември той разгласява видео в Кремъл, където Путин прогласява анексирането на четири отчасти окупирани украински района.

" Ние ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, колкото е належащо. Точно както ни харесва ", сподели Татарски на почитателите си.

Военните блогъри предоставиха информация за войната в страна, в която мнозина се разочароваха от неналичието на точна информация от публични източници.

Миналата седмица няколко публични съветски източника споделиха видео, за което се твърди, че украинските войски тормозят цивилни. Западни анализатори потвърдиха посредством информация от отворен код, че видеото е инсценирано.

Някои прокремълски блогъри също жигосаха видеото като недодялан фалшификат. Голяма част от проруските материали на блогърите също не са обстоятелства.

Кой стои зад убийството на Татарски не е ясно, само че то припомня за убийството на Даря Дугина, гневен покровител на войната и щерка на съветски ултранационалист. Тя почина при атентат с кола бомба край Москва предишния август.

Руски публични лица към този момент намекнаха, че Украйна е отговорна за детонацията. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк упрекна за гърмежа съветската " вътрешнополитическа борба ", пишейки в Twitter: " Паяците се изяждат един различен в буркан ".

Украинците се потвърдиха като повече от способни да правят офанзиви с дронове и детонации надълбоко в съветска територия през последните месеци. Те рядко признават присъединяване, само че постоянно вършат подмятания.

Лидерът на наемниците Евгений Пригожин сподели, че не счита, че това е украинското държавно управление: " Мисля, че работи група от радикали, която надали има нещо общо с държавното управление ".

" Взривът може да е обвързван с политически битки в Русия, както сподели Киев. Сега в Русия има доста ядосани мъже, носещи оръжия ", добавя той.

Тъй като военните са на привършване, наказаните са освобождавани от пандиза, връчени са им оръжия и са изпращани на фронта. Руските управляващи също са провели широкомащабни акции за набиране на бойци-доброволци и са наели към 300 000 мъже в " частична готовност ".

Вестник " Комерсант " неотдавна заяви, че броят на убийствата, осъществени в Русия предходната година, се е нараснал за първи път от 20 години.

/www.dnes.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР