Руски пристанища и кораби в Черно море, включително танкери, превозващи

...
Руски пристанища и кораби в Черно море, включително танкери, превозващи
Коментари Харесай

Украйна обяви война на руското корабоплаване в Черно море

Руски пристанища и кораби в Черно море , в това число танкери, пренасящи милиони барели нефт за Европа , могат основателно да бъдат атакувани от украинските военни сили като част от напъните за намаляване на „ военната машина “ на Москва, предизвести през вчерашния ден почитан чиновник на Киев, разяснявайки две скорошни набези против съветски кораби.

„ Всичко, което руснаците придвижват по всички страни по Черно море, са наши законни военни цели, “, съобщи пред „ Politico “ Олег Устенко , стопански консултант на украинския президент Володимир Зеленски, като посочи, че този ход е ответна мярка против отдръпването на Русия от контрактуваната от Организация на обединените нации договорка за доставка на зърно по водите на Черно море, както и против поредицата ракетни офанзиви, ориентирани към селскостопански хранилища и пристанища.

През уикенда Украйна разгласи водите към съветските черноморски пристанища за „ зона на боен риск “ от 23 август „ до второ разпореждане “. Зоната включва огромни съветски пристанища като Новоросийск , Анапа , Геленджик , Туапсе , Сочи и Таман . Този ход вся ужас и докара до внезапно повишаване на застрахователните цени на корабите . Очаква се също това да заплаши един от главните съветски направления за експорт на нефт и петролни артикули – основен фактор, който обезпечава на Кремъл задоволително финансови средства и въздействие, с цел да продължи да води войната си против Украйна.

В събота съветската федерална морска организация „ Росморречфлот “ заяви, че съветски танкер, прочут под името „ Сиг “ , е бил изумен при целеустремен удар от страна на украинските сили, до момента в който е плавал покрай окупирания от Украйна Кримски полуостров. По мотив на това украинското министерство на защитата разгласи, че до момента в който съветските сили „ тероризират мирните украински градове и унищожават зърно, обричайки милиони хора на апетит “ , за тях „ няма да има повече безвредни води или мирни пристанища в Черно и Азовско море “.

Криза, обвързвана със суровия нефт

По данни на разследващата компания „ Kpler “ през миналия месец Русия е доставила от стратегическото черноморско пристанище Новоросийск съвсем 59 млн. барела недопечен нефт , което съставлява една трета от общия ѝ експорт. От тях 32 млн. барела са отпътували за страни от Европейски Съюз .

Чрез активността на пристанището се изнасят интензивно и други горива като дизелово гориво , газьол и нафта , както и зърно , предопределено за международния пазар. Новоросийск е и мястото, където приключва петролният канал на Каспийския тръбопроводен консорциум , по който се доставят до 1,3 милиона барела на ден нефт от Казахстан, откъдето той се транспортира до международните пазари. В града се намира и огромна военноморска база на Черноморския флот . Миналата седмица украински морски дрон удари и повреди съветски боен десантен транспортен съд, който по това време се е намирал там, прочут под името „ Оленегорски Горняк “.

Близостта на военните сили на Москва до такива основни търговски пристанища може да усили риска за цивилните плавателни съдове , предизвести Алексис Елендер , анализатор в „ Kpler “.

„ Тези, които работят на морските пазари, споделят, че явно не чакат Украйна да нападна комерсиалното мореплаване, само че има риск съоръжения или кораби да попаднат под пресечен огън, а през съветските черноморски пристанища се реализира дейна комерсиална активност. Има доста гръцки кораби, които работят по тези линии, и въпреки че някои притежатели не желаят да транспортират съветски товари, там има огромен брой интернационалните представители. “, означи още Елендер .

Прогноза за корабоплаването

Нарастващият риск , който спорът основава за натоварените интернационалните водни пътища, значи, че предстоят сложни решения за корабоплавателната промишленост и за търговците, изкушени да продължат да купуват на ниска цена съветски нефт при изискванията на ценовия таван от 60 $ за барел, избран предходната година от Г-7.

Международната камара по мореплаване , която съставлява корабособствениците и операторите, отхвърли да разяснява обществено дали последните прояви на напрежение на територията на Черно море ще възпрат нейните членове да развиват бизнес там. Според Олег Устенко обаче западните компании би трябвало да са наясно, че с Русия към този момент не може да се развива взаимен бизнес както преди.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР