Руски оръжейни фирми заобикалят американското ембарго за внос на чипове

...
Руски оръжейни фирми заобикалят американското ембарго за внос на чипове
Коментари Харесай

Руски военни фирми заобикалят американското ембарго чрез български посредници, сочи разследване на Ройтерс

Руски оръжейни компании заобикалят американското ембарго за импорт на чипове благодарение на български медиатори. Това излиза наяве от, което наблюдава пътя на профилираните съставни елементи от Съединените щати до Москва. След анексирането на Крим през 2014 година Щатите постановиха поредност от наказания и правила за износ, измежду които и съществено ограничение на продажбата на чипове за оръжейната промишленост.

Въпреки това предприемачът от Москва Илиас Сабиров продължава да получава профилираните чипове, които са създадени по този начин, че да устоят на високи температури и радиация. Според американските прокурори, които се занимават с следствието, напролет на 2015 година Сабиров получава пакет с повече от 100 чипа, от компания в Тексас. Тя няма право на износ за съветската страна, само че, с помощта на българска компания медиатор, чиповете стигат до финалната си дестинация в Москва.

Това се случва със скица, в която чиповете се изпращат до България, където се инсталират на платки. По този метод тяхната функционалност се променя чисто писмено и това разрешава още един износ. Разследването, в което основни настоящи лица са Сабиров и двама български предприемачи към момента е отворено. Благодарение на действително съществуващи компании и кухи компании съветската войска продължава да се доставя с нужните чипове за изработката на оръжия.

Сабиров и двамата българи – Димитър и Милан Димитрови са упрекнати през 2020 година в незаконен износ на чипове за Русия, както и в пране на пари. Американската компания производител е санкционирана с близо половин милион $ предходната година. От там признават, че макар множеството предизвестия от юристи, че тези чипове не могат да се изнасят без особено позволение, от 2014 до 2019 година те са правили този износ благодарение на тримата мъже.

От организация Ройтерс показват, че не са съумели да потвърдят дали чиповете в действителност са употребявани за изработката на оръжия. Сабиров отхвърля да е взел участие в схемата и твърди, че чипове от България в никакъв случай не са стигали до Москва. Милан Димитров също отхвърля обвиняванията. Баща му Димитър Димитров не е открит за коментар.

Сабиров, който е в Русия, и двамата българи остават извършители по наказателното дело. Преглед на федералните правосъдни регистри в Съединени американски щати демонстрират, че казусът в Тексас не е неповторим. Между 2008 и 2014 година екип от татко и наследник е пренесъл контрабандно чувствителни микрочипове на стойност над 65 милиона $ от Ню Джърси до компании от региона на Москва, директно свързани с съветското военно разузнаване и стратегии за планиране на нуклеарни бойни глави, съгласно американските управляващи.

Александър Бражников-младши от Ню Джърси, натурализиран Съединени американски щати жител, роден в Русия, се призна за отговорен във федерален съд през 2015 година за закупуване на микроелектроника в Съединените щати, преопаковане и наново етикетиране и по-късно изпращане на стоките до получатели в Москва, свързани с татко му, съветски жител. Извършени са общо 1923 колета и Бражников-младши признава, че парите за заплащането им са изпрани от Русия посредством 50 задгранични фиктивни компании, регистрирани в разнообразни офшорни зони - от Маршаловите острови в Тихия океан до Панама и Белиз в Централна Америка, демонстрират правосъдните протоколи.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР