Руски изтребител и патрулен кораб откриха предупредителен огън срещу британския

Руски изтребител и патрулен кораб откриха предупредителен огън срещу британския ...

Руски военни откриха предупредителен огън срещу британски кораб в Черно море


Руски изтребител и патрулен кораб откриха предупредителен огън срещу британския разрушител Defender в Черно море. Според Министерството на отбраната на Руската федерация, това е направено, за да се спре нарушаването на руската държавна граница от страна на кораба.

"Черноморският флот, съвместно с Граничната служба на ФСБ на Русия, спря нарушаването на руската държавна граница от разрушителя на британския флот край нос Фиолент. Граничният патрулен кораб и бомбардировачът Су-24М откриха предупредителен огън", съобщиха от ведомството.

„В 11:52 часа на 23 юни разрушителят HMS Defender на британския флот, действащ в северозападната част на Черно море, премина държавната граница на Руската федерация и навлезе за 3 км в териториалното море в района на нос Фиолент", се посочва в информацията.Преди това корабът е получил предупреждение за използване на оръжия в случай на нарушение, но не е отговорил на него.

"В 12:06 и 12:08 часа граничният патрулен кораб изпълни предупредителен огън. В 12:19 самолетът Су-24М извърши предупредителна бомбардировка с 4 осколочно-фугасни запалителни бомби OFAB-250 по курса на разрушителя", уточняват от руската страна.

В 12:23 ч миноносецът е напуснал териториалните води на Руската федерация.

Във връзка с инцидента Министерството на отбраната в Москва е привикало военното аташе на Обединеното кралство.

Източник: trud.bg