Руски и френски представители изразиха тревога от съобщенията, че наемници

...
Руски и френски представители изразиха тревога от съобщенията, че наемници
Коментари Харесай

Русия и Франция алармират за прехвърляне на джихадисти от Сирия към Нагорни Карабах

Руски и френски представители показаха паника от известията, че наемници са пращани в Кавказ, с цел да се бият в спора сред Азербайджан и Армения, съобщи ДПА.

Президентите на Русия и Франция - Владимир Путин и Еманюел Макрон, разискаха въпроса в телефонен диалог, сподели източник от канцеларията на Макрон. По думите му двамата водачи са обезпокоени, че " Турция изпраща сирийски наемници в Нагорни Карабах " - противоречив регион, който е в центъра на избухнали в последно време конфликти сред Азербайджан и Армения, добавя Българска телеграфна агенция.

Турция и Азербайджан са близки съдружници, напомня ДПА.

Руското външно министерство сподели, че е осведомено за изказвания, че наемници, изпратени от Либия и Сирия, са се присъединили в боевете за Нагорни Карабах. Според министерството наличието на сходни " противозаконни въоръжени формирования " би представлявало дълготрайна опасност за сигурността на всички околни страни.

Има изказвания, че такива наемници се борят на страната на Азербайджан. Руското външно министерство не загатна директно Азербайджан или Турция.

Според Кремъл Русия не има вяра на обвиняванията, че турската войска е директно забъркана в спора.

Турция вербува сирийски опозиционни бойци, които да се бият против кюрдските сили в Северна Сирия, а Макрон неотдавна я упрекна, че " всеобщо е внесла джихадистки бойци " от там, с цел да се борят в гражданската война в Либия.

Има опасения, че избухналите в последно време конфликти поради Нагорни Карабах могат да прераснат във война, откакто враждуващите страни търсят поддръжка от районните сили Турция и Русия.

 Не просто спор, а война: няма късмет за мир сред Армения и Азербайджан Виж още

Турция дава обещание да поддържа Азербайджан непременно, само че към този момент отхвърля да е директно забъркана в спора.

Русия, която има военна база в Армения, приканва за неотложно преустановяване на огъня.

По-рано през днешния ден Франция, Русия и Съединени американски щати желаеха неотложно помирение сред Азербайджан и силите на етническите арменци в Нагорни Карабах и приканиха и за неотложно връщане към договарянията, съобщи Ройтерс.

" Призоваваме за неотложно преустановяване на военните дейности сред съответните военни сили ", обявиха френският, съветският и американският президенти в взаимно изказване в качеството си на съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

" Призоваваме също водачите на Армения и Азербайджан неотложно да поемат задължението добросъвестно и без слагане на предварителни условия да възобновят всъщност договарянията под егидата на съпредседателите на Минската група на ОССЕ ", се споделя в изказването.

Минската група, основана преди 18 години в границите на ОССЕ, с цел да бъде медиатор в този спор, по този начин и не съумя да постави завършек на конфликтите по линията на прикосновение, означи Франс прес.

Нагорни Карабах, обитаем най-вече с арменци, се отдели от Азербайджан през 1988 година, което докара до война през 90-те, лишила живота на 30 000 души.

Боеве сред азербайджанските сили и сепаратистите, подкрепяни от Ереван, избухнаха в неделя и не престават и до през днешния ден. До момента се оповестява за минимум 128.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР