Руски хакери са опитали над 86 000 пъти да атакуват

...
Руски хакери са опитали над 86 000 пъти да атакуват
Коментари Харесай

От началото на войната до момента: Руски хакери с 86 000 атаки у нас

Руски хакери са пробвали над 86 000 пъти да нападат профили на българи, които показват настроения срещу Москва и ги споделят в интернет, както и уеб сайтове на държавни институции и компании. Огромният брой опити са направени от началото на войната досега.

Това разкриха от Министерство на вътрешните работи и специалисти по киберсигурност пред. От силовото ведомство обаче допълниха, че не всички станали обект на съветски тролове и хакери са разбрали за опитите за намеса в компютрите им, по тази причина и броят може би е много по-голям.

Още преди към две седмици министърът на електронното ръководство Божидар Божанов съобщи, че неговото ведомство и ГДБОП са съумели да спрат 45 000 опита за сходна зловредна активност от обособени компютри. Експерти по киберсигурност обясниха, че най-вероятно става въпрос за стратегия, конфигурирана на тези машини, и към този момент през нея се вършат интервенциите. Затова главният съвет и на българските служби, и на специалистите е хората да не отварят имейли и известия от непознати, които могат да заразят компютрите и телефоните им, на процедура обсебвайки интернет връзките им. Една от главните цели е да се нападат профили на антируски настроени персони, които имат хиляди почитатели. „ От към две седмици се следи и внезапно блокиране на профили на такива хора, които са били докладвани на Facebook и са им спрени интензивностите за месец “, обясниха специалисти по компютърни закононарушения. По същия метод се правели и опити за навлизане в непознати електронни пощи, откъдето се дава достъп освен до електронното банкиране, само че и до цялата преписка на дадената цел.

Атаките на съветските спецове се вършат през сървъри в разнообразни страни по света. Когато киберспециалистите почнали да ревизират, се оказало, че IP адресите са основани в Мексико, Перу, Нидерландия, Канада, Индонезия, Сингапур, Индия, Бразилия и Германия.

Киберспецовете от Москва работили и под прикритие. Имало регистрирани хиляди случаи на кражба на профили на украинци, като от тях се споделяла искрено подправена информация. Целта била да се дискредитират потребителите и техните другари в обществените мрежи да решат, че лъжат както за войната, по този начин и за всичко обвързвано с нея и Русия, обясниха експерти. По думите им се създавали и хиляди подправени фейсбук, инстаграм и телеграм профили сякаш на украинци, от които също се пускала пропагандна и подправена информация за войната. Повечето чиновници в службите назовават тези опити за въздействие в обществените мрежи – втория фронт, след този на действителните бойни дейности. Все по-голяма известност набирали и включването в разнообразни полемики на тролове , които публикуват едни и същи тези против възнаграждение.

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев: Взимат по 10 ст. на пост, колажите и меметата са по-скъпи

„ Обикновено трол е човек, който няма толкоз богати компютърни знания като хакерите. Когато приказваме за тролове , имаме поради приблизително и по-скоро ниско интелектуално ниво на знания. Правихме проучване, което сподели, че хората одобряват публикуването като тролове за надомна работа, изключително в по-малките обитаеми места. Дори доста пъти не осъзнават какво публикуват. Имахме случай на жена, която наред с дадени постове, пускаше фотоси с внучето и щерка си. Това са хората, които не схващат понятията. Те не осъзнават, на тях пост им се дава, за което получават 10 стотинки. Няма значение дали го пускат в своя профил, в група или коментар - всяко изявление е 10 ст. “, съобщи пред „ Телеграф “ специалистът по киберсигурност и някогашен чиновник в ГДБОП Любомир Тулев. По думите му тези, които са по-напред и могат да създадат колаж, подигравка, меме, взимат повече. „ Има ферми, които се занимават с тролове , които се бяха фокусирали върху това и преди войната. Във фейсбук логаритмите са по този начин издигнати, че количествените натрупвания, водят до качествени промени. Това значи, че колкото повече профила рапортуват за различен, толкоз по-бързо той ще бъде блокиран “, добави Тулев. Той посочи, че има съветски хакерски групи, които целят да пробият и след това стартират да употребяват непознати профили на известни персони. Дават ги по-късно на трол мрежата и споделят информация в тях.

Анонимните - огромният призрачен сън на Кремъл

Анонимните са огромният призрачен сън на Кремъл. От началото на войната до в този момент съумяха да трансформират стриминг сигнала на водещи малките екрани в Русия, с цел да излъчват украинска музика на фона на знамето. Това докара до опцията съветският народ да види без филтър какво в действителност се случва. „ Видяхме от началото на войната лист от 3.5 млн. източени имейли на съветски институции, като единствено 2.5 млн. от тях са на разнообразни доближени до Кремъл хора. Нещо повече, видяхме, че Анонимните съумяха да пробият централа за рандеман на газ в Южна Осетия, което можеше да докара до гърмеж “, уточни Любомир Тулев. Той напомни още, че Анонимните съумяха да влязат и в сървъра, който контролираше фрагментите в Кремъл преди 3 седмици. Освен това организацията сподели и лицата и имената на 64-ти полк, част от съветската войска, окупирала Буча. „ Тези данни могат да се употребяват при възможен правосъден развой, тъй като лицата на военните се виждат с данните им от паспортите им “, добави Тулев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР