Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева ще продължи участието

...
Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева ще продължи участието
Коментари Харесай

С допинг, но на леда. Руската фигуристка Валиева продължава участието си в Пекин

Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева ще продължи присъединяване си на Олимпийските игри в Пекин. Това става допустимо след решението на Спортния трибунал (Cas) в Лозана, заяви Би Би Си.

Правата на съветската състезателка бяха на 8 февруари, откакто стана ясно, че в края на декември тя е дала позитивна допинг проба при присъединяване на друго съревнование. В организма ѝ е било намерено веществото триметазидин, което се употребява за сърдечни проблеми и е в листата със неразрешени вещества. Нарушението беше намерено едвам след началото на игрите в Пекин и ден, откакто Валиева взе участие в отборното съревнование по фигурна пързаляне.

В понеделник от Спортния съд потвърдиха решението на Руската допингова организация за анулация на глобата за Валиева. От съда стимулират решението си с това, че лишаването ѝ от права ще ѝ нанесе „ непоправима вреда “.

„ Състезателката би трябвало да се възползва от следното изключение: Тя е под 16 години и е предпазена съгласно правилника на Световната антидопингова организация (WADA) “, се споделя в претекстовете към решението. От съда прибавят, че в решението им роля играе и „ сериозният проблем “ към късното уведомяване на резултатите от пробите, което „ не е било по виновност на състезателката “.

Решението на съда идва, откакто Международният олимпийски комитет (МОК), WADA и Международният съюз по кънки (ISU) апелираха решението на съветската антидопингова организация да анулира наказването на Валиева. Така тя ще може да взе участие в късата стратегия при дамите, която по график ще стартира във вторник 15 февруари.

Все още не е ясно какво ще се случи с купата за съветския състав от отборната конкуренция. Подобно решение ще бъде взето от МОК след края на игрите. От WADA ще проверяват треньорите на Валиева, лекаря на съветския тим, както и част от съотборниците ѝ за възможна интервенция към позитивната ѝ допинг проба.

Русия е в центъра на няколко допинг абсурда, които доведоха до такава степен, че на съветските състезатели беше отнето правото да се състезават под националния си байрак. На Олимпиадата в Пекин те се явиха под знамето на РОК - Руския олимпийски комитет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР