Руската рубла записа значителен спад, след като по-рано през седмицата

...
Руската рубла записа значителен спад, след като по-рано през седмицата
Коментари Харесай

Рублата спадна рязко

Руската рубла записа забележителен спад, откакто по-рано през седмицата доближи 7-годишен най-много. Това заяви Ройтерс, акцентирайки, че акциите на съветските енергийни колоси " Роснефт " и " Газпром " поеха в разнообразни посока, защото вложителите реагират на противоположните решения на двете компании за погашение на дивиденти към акционерите си, съобщи Българска телеграфна агенция.

Към 07:16 часа по Гринуич (9:16 часа българско време) акциите на газовия колос " Газпром " се намалиха с 6,9 на 100, увеличавайки загубите си от предходната борсова сесия, откакто реши да не изплаща дивиденти към акционерите си за резултатите от 2021 година Това се случва за първи път от повече от две десетилетия. Междувременно акциите на петролната компания " Роснефт ", която утвърди изплащането на дивиденти за 2021 година след края на сесията нощес, прибавиха 4,6 на 100.

Рублата спадна с 2,7 на 100 по отношение на $ до 52,84 рубли за $ и загуби 2,2 на 100 спрямо еврото до 54,85 рубли за евро. От началото на годината рублата се трансформира в най-добре представящата се валута в света. Курсът ѝ беше тласнат нагоре от подхванатите от съветските управляващи ограничаващи ограничения, въведени, с цел да се защищити финансовата система на страната от западните наказания, наложени в отговор на войната в Украйна. Мерките включват и ограничавания за съветските семейства да теглят спестявания в задгранична валута, напомня Ройтерс.

Силната рубла провокира безпокойствие измежду управляващите и бизнеса, фокусирани върху износа, тъй като понижава приходите на Русия от продажбата на първични материали и други артикули в чужбина против долари и евро. Руските борсови показатели се намалиха, продължавайки вчерашните си загуби. Днес московският борсов показател MOEX (в рубли) се намали с 0,3 на 100 до 2198,3 пункта, до момента в който показателят RTS (на акциите, които се котират в долари) изтри 2,7 на 100 до 1309,4 пункта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР