Руската Росатом по принцип проявява интерес към бъдещо строителство на

...
Руската Росатом по принцип проявява интерес към бъдещо строителство на
Коментари Харесай

"Росатом" проявява интерес към проекта "Белене", но чака условията

Руската " Росатом " по принцип демонстрира интерес към бъдещо строителство на АЕЦ " Белене ", само че първо би трябвало да станат известни изискванията, при които ще се реализира. Това разяснява пред български публицисти първият зам.-генерален шеф и шеф на блока за развиване и интернационален бизнес на съветската държавна корпорация Кирил Комаров в отговор на въпрос, заяви Българска телеграфна агенция.

Той добави, че на никое място по света такива огромни енергийни планове не се реализират без държавно присъединяване. Друг е въпросът каква тъкмо ще бъде формата и в какво ще се състои това присъединяване, като тези въпроси се вземат решение от държавното управление на всяка страна. Комаров обаче регистрира, че България към този момент интензивно е взела участие в този план посредством покупката на оборудването от Русия.

Комаров е в България за подписването на заключителните документи за изпълнените действия по контракта сред АЕЦ " Козлодуй " и " Росатом " за удължение на живота на VI блок с 10 години. Според Комаров блокът може да действа безвредно още 30 години.

Предстои в Агенцията за нуклеарно контролиране да бъде предаден цялостният пакет с нужните документи за кандидатстване за продължение лиценза на VI блок за идващ 10-годишен интервал.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (212)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР