Руската прокуратура поиска днес налагането на глоба на опозиционния политик

...
Руската прокуратура поиска днес налагането на глоба на опозиционния политик
Коментари Харесай

Русия глоби бивш кмет на Екатеринбург за дискредитиране на армията

Руската прокуратура изиска през днешния ден налагането на санкция на опозиционния политик Евгений Ройзман - един от последните известни критици на Кремъл, които към момента са на независимост в Русия - като го упрекна в дискредитиране на съветската войска, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

На правосъдния развой в Екатеринбург прокурорът изиска налагането на санкция в размер на 260 000 рубли, което е към 3000 евро по настоящия валутен курс. Иначе 60-годишният Розман, който не се призна за отговорен на процеса, почнал в края на април, може да бъде наказан на до пет години затвор по обвиняванията, които са му повдигнати.

Престъплението е с " ниска степен на тежест ", съобщи прокурорът, който уточни и " смекчаващи виновността условия ", като да вземем за пример обстоятелството, че подсъдимият има дребни деца и се занимава с благотворителна активност.

От своя страна юристът на опозиционера Владислав Имаджапов изиска клиентът му да бъде освободен.

Очаква се присъдата да бъде постановена на следващия ден.

На Евгений Ройзман са повдигнати обвинявания в дискредитиране на съветската войска поради видеоклип, който е разгласил в YouTube през юли 2022 година. На записа той подлага на критика съветското настъпление в Украйна, което Москва дефинира като " специфична военна интервенция ".

Ройзман може да бъде наказан на до пет години затвор според закон, признат в Русия след началото на офанзивата в Украйна. Много видни и по-слабоизвестни руснаци попаднаха в пандиза на това съображение.  

Евгений Ройзман беше кмет на Екатеринбург, град с население от 1,5 млн. души, от 2013 до 2018 година. Той е считан за един от последните видни опозиционери, които остават в Русия и към този момент са избегнали тежка присъда, отбелязва Агенция Франс Прес.

След като обвиняванията му бяха повдигнати през август предходната година, Ройзман не беше арестуван под стража, само че му беше неразрешено да употребява интернет и да дава изявленията. В същото време в пандиза бяха хвърлени водещи опозиционери като Алексей Навални, Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза. Кара-Мурза беше наказан на 25 години затвор - извънредно сурова присъда, за държавна измяна, разпространяване на погрешна информация за съветската войска и противозаконна работа за " нежелана организация ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР