Руската православна църква твърди, че пацифизмът е несъвместим с учението

...
Руската православна църква твърди, че пацифизмът е несъвместим с учението
Коментари Харесай

Руската църква анатемоса пацифизма

Руската православна черква твърди, че пацифизмът е несъответстващ с учението на Православната черква, доказаталество за което е наличието му в разколнически учения. Това се показва в материалите за съвещанието на църковния съд, на което ще бъдат прегледани изявленията на поставения под забраняване за антивоенна позиция духовник от Кострома Йоан Бурдин. Материалите по делото бяха оповестени от отец Йоан Бурдин на неговия Телеграм канал, представен от.Заседанието трябваше да прегледа изказванията на отец Йоан Бурдин, които „ очевидно очернят активността на висшите църковни управляващи “, „ подкопават доверието на вярващите в патриарха и епископите “ и вредят на „ църковното единение “, се споделя в материалите по делото.

„ Пацифизмът, с който духовник Бурдин се пробва да се защищити от обвиняванията против него, е несъответстващ с същинското обучение на Православната черква, по-специално с това, изложено в Основите на обществената идея “, се споделя също в обвиняването.

Според съветските църковни дейци „ пацифизмът е участвал в разколнически учения в разнообразни интервали от църковната история – при гностиците, павликяните, богомилите, албигойците и толстоистите, като демонстрира, сходно на други утопични идеологии, връзка с античния хилиазъм “, се споделя в материалите по делото. Отбелязва се, че през цялата си история Православната черква е „ благославяла бойците за отбрана на Отечеството “.

В реалност обаче Православната черква в никакъв случай не е осъждала „ пацифизма “ и нежеланието да се води война заради безапелационната и еднопосочна Божия заповед „ Не убивай “. Редица догми предписват епитимии (периоди на смирение и възпиране от св. Причастие) за воюващи, лишили човешки живот.

В обвиняванията се показва, че „ пацифизмът на Йоан Бурдин е в действителност привиден “ и в неговите изявления „ ясно проличава антируската му политическа позиция, която се възприема като неприемлива в нашата страна “.

Според самия о. Йоан Бурдин до делото се е стигнало, откакто той е решил да премине от Руската православна черква в Българската православна черква. Не буди никакво подозрение, че повдигнатите обвинявания имат за цел да дискредитират съветския духовник, който беше признат да служи у нас. Св. Синод на БПЦ одобри о. Йоан Бурдин в своята пълномощия, само че той още не може да бъде назначен за духовник заради липса на отпустително писмо от Руския патриарх, а то се бави към този момент половин година. Вероятно то по този начин и няма да бъде изпратено, с цел да продължи натискът и тормозът върху духовника, оповестил се против войната. Свещ. Йоан Бурдин и фамилията му към този момент са в България и той няма желание да пътува за Русия, с цел да се явява там пред църковния съд. При връщане в родината о. Йоан е застрашен от арест и даже може да се стигне до опасност за живота му. В Русенска епархия към този момент е организиран статутът му за престояване и се търсят способи да се урегулират каноничните компликации за неговото свещеническо служение у нас.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР