Руската медна компания (RCC) и китайските фирми купувачи успяват да

...
Руската медна компания (RCC) и китайските фирми купувачи успяват да
Коментари Харесай

Китай и Русия измислиха медна схема за заобикаляне на санкциите

Руската медна компания (RCC) и китайските компании купувачи съумяват да избегнат налозите и да заобиколят западните наказания, търгувайки с нова медна тел, маскирана като скрап. Това са споделили трима източника на Reuters, осведомени с въпроса.

Медният валцдрат е бил нарязан в отдалечения район Синцзян-Уйгур от медиатор, с цел да се направи мъчно разграничим от скрап. Това разрешава както на експортьорите, по този начин и на вносителите да печелят от разликите в цените, прилагани за скрап и нов метал, споделиха източниците.

Руското експортно мито върху медните пръти беше 7% през декември, по-ниско от 10% данък върху скрап. Вносът на медни пръти в Китай пък се полза с 4% налог и няма мито върху вноса на скрап от Русия.

Продажбите на нов метал, маскиран като скрап, които са почнали през декември, се отразяват като противоречие сред китайските и съветските данни.

Китайските митнически данни демонстрират, че Китай е купил доста повече меден скрап от Русия от декември, до момента в който съветски данни, получени от Reuters от снабдител на търговски данни, демонстрират, че количеството скрап, изнесено за най-големия търговски сътрудник на страната, е нищожно.

В отговор на питане на Reuters за несъответствието съветските митници споделиха: „ Федералната митническа работа краткотрайно не дава данни за външната търговия “. Тя спря да разгласява данни за търговията през април 2022 година малко след нахлуването на Русия в Украйна. Оттогава пазарът разчита на търговски снабдители.

На въпрос за търговията с медни пръти за китайски компании, RCC, която е обект на западни наказания, сподели, че доставя артикули единствено на съветски компании. И не разяснява повече.

Китайската митница в Синдзян, която граничи с Русия, не отговори на запитването на медията.

Китай се трансформира в съществена дестинация за съветските компании, които желаят да изнасят стоките си, откакто Съединените щати постановиха наказания на Русия за нейното навлизане в Украйна през февруари 2022 година

Съединените щати и Европейският съюз постановиха наказания на китайски компании за поддръжка на военните старания на Русия в Украйна.
Маскиране
Раздробяването на новоизработен меден валцдрат е ефикасен метод за прикриване на нов материал, който наподобява доста друго от скрап.

Новите медни дълги и тънки пръти с висока непорочност, употребявани основно за изработката на захранващи кабели, нормално са навити на спирали за по-лесно превозване.

За разлика от това медният скрап е примес от проводници, тръби и пръти, които към този момент са били употребявани. Те се нарязват на части с размер на зърно или се навиват и пресоват като юфка за превозване.

Раздробяването е останало неусетно, защото Китай ограничи достъпа до района Синдзян в отговор на интернационалните рецензии против уйгурските репресии, споделиха източниците.

Освен финансовия тласък за отбягване на налози, нарязаният метал е по-труден за идентифициране и следене, което го прави по-лесен за продажба на китайски производители.

Теоретично няма правни спънки, които да попречат на Китай да купува метал от съветски компании под западни наказания, само че производителите въпреки всичко са внимателни, опасявайки се да не изгубят експортен бизнес в интерес на купувачи, които се пробват да избегнат даването на каквито и да е средства на Русия.

Санкциите също могат да значат компликации при обработката на заплащания и заемането на пари. Източниците споделиха, че някои китайски компании са основали нови екипи, с цел да се оправят с бизнеса, обвързван с Русия.
„ Де факто медни пръти “
Миналия декември, съгласно снабдител на търговски данни, китайските компании са създали общо пет покупки на артикули, етикетирани като „ медни пръти “ от завода на RCC в региона на Урал. Покупките, направени от основана в Обединените арабски емирства организация, наречена Modern Commodity Trading DMCC, са генерирали доходи за почти 65 милиона $, съгласно доставчика на търговски данни.

Базираната в ОАЕ компания не можа да бъде открита за коментар.

Русия в никакъв случай не е била главен продавач на скрап от мед за Китай. От декември предходната година обаче вносът на меден скрап в Китай от Русия се е нараснал доста, демонстрират данни на митниците.

Повечето от тях, 97%, или 6434 метрични тона, са минали през границата Алашанкоу на Синдзян през декември.

Руските данни демонстрират, че страната е продала единствено 73 тона меден скрап на Китай през същия месец.

През 2021 година Китай е купувал приблизително 95.3 тона съветски меден скрап, а през 2022 година – 125 тона.

Обемите набъбнаха внезапно през последните няколко месеца, като месечният импорт доближи 11 599 тона до февруари 2024 година

Митническите данни за китайския импорт на меден валцдрат не са обществено налични.

Този скрап от Русия е де факто меден кол, само че не е заявен като кол. Не мога да разкрия повече детайлности “, сподели източник от китайски производител, който пожела да остане неизвестен.

Той добави, че материалът може да бъде непосредствено употребен от производителите на медни проводници.

Докато съветските данни демонстрират най-малък експорт на скрап, през декември се следи ненадейно нарастване на износа на валцдрат.

Според данните, Kyshtym Copper Electrolyte Plant JSC – цех, ръководен от RCC – е доставил 8 041 тона медна тел за Китай през граничния град Алашанкоу в Синдзян през декември в съпоставяне със единствено 1 618 тона през ноември.

Към днешна дата заводът за меден електролит в Кищим продава продуктите си единствено на локални компании “, споделиха от завода в отговор на въпроси на Reuters по отношение на продажбите си в Китай.

„ Не сме следили по-нататъшната орис на продуктите, тъй че няма какво да прибавим към към този момент казаното. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР