Руската корпорация Газпром съобщи, че напълно е спряла доставките на

...
Руската корпорация Газпром съобщи, че напълно е спряла доставките на
Коментари Харесай

Русия спира доставките на газ за Нидерландия -

Руската корпорация " Газпром " заяви, че изцяло е спряла доставките на газ за холандския търговец GasTerra, откакто той отхвърли да заплаща в рубли.

" Плащанията за доставен газ от 1 април би трябвало да се правят в рубли, като се употребяват нови реквизити за които контрагентите са били осведомени навреме ", се споделя в изказване на Газпром.

По данни на Интерфакс потреблението на газ в Нидерландия през 2020 година е възлизало на 36,6 милиарда куб. м, от които 11,2 милиарда куб. м са пристигнали по газопровода от Русия.

Прекъсването на доставките значи, че страната няма да получи към 2 милиарда куб. м газ преди приключването на контракта на 1 октомври.

За да компенсира дефицита, нидерландската компания за транспорт на газ Gasunie незабавно построява терминал за полутечен природен газ в пристанището Емсхафен в провинция Гронинген. Двете плаващи уреди ще могат да одобряват до 8 милиарда кубически метра газ годишно.

Очаква се двата терминала да бъдат пуснати в употреба през есента.

Вече няколко европейски страни се отхвърлиха да купуват съветски газ. Причината е схемата за заплащане на газ, препоръчана от съветските управляващи, която те в този момент желаят да предложат и на притежателите на съветски държавен дълг.

Към Полша и България в понеделник се причислиха Нидерландия и Дания. Датската енергийна компания Orsted съобщи, че ще продължи да заплаща за газ в евро.

Само една страна, макар войната и глобите съумя да контракти нов контракт за доставка на газ на преференциална цена - това е Сърбия. Сръбският президент Александър Вучич нееднократно е заявявал, че не поддържа налагането на наказания против Москва.

Късно вечерта в понеделник водачите на Европейския съюз се споразумяха за шестия пакет от наказания против Русия, който включва отчасти ембарго върху вноса на съветски нефт и изключване на Сбербанк от системата SWIFT.

" Споразумението за възбрана на съветския експорт на нефт за Европейски Съюз покрива повече от две трети от вноса на нефт в Русия, като по този метод се прекъсва голям източник на финансиране за военната й машина. " Максимален напън върху Русия за преустановяване на войната ", написа в Twitter ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Санкциите се отнасят за петрола, транспортиран по море. Засега Европейски Съюз е решил да остави вноса през петролопровода " Дружба ", който влиза през Унгария. Именно тя беше срещу цялостното ембарго против Русия.

На заключителната конференция Шарл Мишел съобщи, че решението за преустановяване на вноса на съветски нефт по тръбопроводите е краткотрайно.

Лидерите на Европейски Съюз се споразумяха също по този начин да изключат най-голямата съветска банка Сбербанк от системата за междубанкови разплащания SWIFT и да забранят достъпа до територията на Европейски Съюз на три други съветски държавни медии.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която инициира шестия пакет от наказания, съобщи в понеделник вечерта, че Европейски Съюз се надява до края на годината да спре 90% от вноса на нефт от Русия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР