Руската инвазия в Украйна породи тревога за потенциални конфликти в

...
Руската инвазия в Украйна породи тревога за потенциални конфликти в
Коментари Харесай

Хавиер Коломина: Засиленият натиск на Русия върху Западните Балкани изисква по-силна НАТО в региона

Руската инвазия в Украйна породи паника за евентуални спорове в Западните Балкани. Въпреки че тези опасения не се сбъднаха, наподобява, че в някои елементи на района има забележителна неустойчивост. Порталът European Western Balkans беседва за връзките на района с НАТО в подтекста на войната в Украйна, ролята на задачата на НАТО, КФОР, в Косово и обстановката със сигурността в района с Хавиер Коломина, заместник-помощник общоприет секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката на сигурност, който посети Белград в понеделник.

European Western Balkans: Как оценявате обстановката със сигурността в Западните Балкани в променените геополитически условия, провокирани от съветската инвазия в Украйна?

Хавиер Коломина: На първо място, неоправданата и брутална нападателна война на Русия против Украйна унищожи мира и съществено промени средата за сигурност. Тя съставлява тектонична смяна на европейския пейзаж на сигурността. Бруталното и нелегално навлизане на Русия, многократните нарушавания на интернационалното филантропично право и чудовищните набези и жестокости предизвикаха неописуеми премеждия и опустошения.

На този декор НАТО ползва двоен метод. Подкрепяме Украйна, без да ставаме страна в спора, като по този метод предотвратяваме по-нататъшна ескалация на продължаващата война отвън границите на Украйна. Като цяло съдружниците от НАТО са дали към 120 милиарда щатски $ военна, филантропична и финансова помощ. В същото време ускоряваме груповото си въздържане и отбранителната си позиция, като по този метод ясно демонстрираме, че всички 30 съдружници са изцяло ангажирани да пазят и отстояват всеки сантиметър от територията на НАТО.

Второ, районът на Западните Балкани измина дълъг път от споровете през 90-те години на предишния век, само че в последно време сме очевидци на повтарящи се напрежения, в това число в Косово, както и в Босна и Херцеговина, с по-агресивна изразителност, забавени промени и задгранични участници, които работят за подкопаване на напредъка. Станахме очевидци и на хакерски атаки, дезинформация, заплашване и други дестабилизиращи действия, като да вземем за пример интервенция във вътрешните процеси. Негативните последствия от нахлуването на Русия в Украйна се усещат в доста райони, в това число в Западните Балкани, и някои от нашите сътрудници са изложени на по-голям риск от злоумишлен напън и насила.

НАТО има дълготраен опит в насърчаването на мира и стабилността в Западните Балкани. Новата ни стратегическа идея, утвърдена на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни предходната година, удостоверява стратегическото значение на района за Алианса. За това свидетелстват нашата мироопазваща задача КФОР в Косово и активността на офисите ни в Сараево и Белград.

Сътрудничеството ни с Европейския съюз и други сътрудници със сходно мислене продължава да бъде от значително значение и ние ще продължим да работим дружно за опазване на стабилността и в поддръжка на промените в региона; тъй като сигурността и стабилността на Западните Балкани са значими за НАТО и за мира и стабилността в Европа.

EWB: Какво е съдействието сред Сърбия и НАТО от началото на войната в Украйна? Неутралната позиция на Сърбия отрази ли се на връзките сред Сърбия и НАТО?

ХК: Със Сърбия имаме дългогодишно партньорство от 2006 година насам. Това партньорство продължава да се развива съгласно личните си заслуги, при цялостно ценене на декларираната от Сърбия политика на боен неутралитет и при добра степен на политически разговор и практическо съдействие. Това е призмата, през която НАТО ще продължи да преглежда връзките си с Белград.

В същото време ние сме поредни и ясни, когато става въпрос за Русия и стабилността в района на Западните Балкани. Призоваваме Русия да играе градивна роля в Западните Балкани. За страдание постоянно виждаме, че Русия прави противоположното. Свидетели сме на хакерски офанзиви, дезинформация, заплашване и други дестабилизиращи действия. Напълно зачитаме суверенното право на всяка нация да избира личните си политически договорености и договорености за сигурност. Призоваваме Русия да постъпи по същия метод.

EWB: Как виждате актуалната обстановка със сигурността в Косово, като се има поради вакуумът в сигурността, основан от отдръпването на сърбите от косовските институции? Имат ли КФОР потенциала да подсигуряват сигурността в северната част на страната?

ХК: Ръководената от НАТО задача KFOR е най-осезаемата проява на дългогодишния ангажимент на НАТО за трайна сигурност в Косово и на територията на Западните Балкани, Нашата задача е изцяло способна да продължи да извършва мандата си на Организация на обединените нации, учреден на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1999 година, с цел да подсигурява безвредна и сигурна среда и независимост на придвижване за всички общности в Косово. КФОР способства за сигурността в Косово с повече от 3700 военнослужещи, предоставени от 27 страни - в това число съдружници и сътрудници от НАТО.

Нашите военнослужещи от КФОР са изцяло подготвени да се намесят, в случай че стабилността, сигурността и свободата на придвижване са застрашени - в сходство с посочения мандат на Организация на обединените нации. От октомври предходната година КФОР ускори наличието си в Северно Косово, в това число с спомагателни войски и патрули. Така че нашият ангажимент към КФОР и нейния мандат е хладнокръвен. Командващият КФОР продължава да поддържа тесни контакти, в това число с представителите на институциите в Косово и на организациите за сигурност на Косово, с Генералния щаб на сръбските въоръжени сили, както и с ръководената от Европейски Съюз задача за господство на закона (EULEX) и с интернационалната общественост.

Сега е значимо всички страни да показват мощен ангажимент и политическа воля за намиране на стабилно политическо решение посредством разговор. Това е от основно значение за трайната сигурност в Косово и за стабилността в целия район. НАТО изцяло поддържа продължаващите старания в границите на подпомагания от Европейски Съюз разговор за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина. Предадох това обръщение на всички мои събеседници в Белград.

EWB: След миналогодишната среща на върха на НАТО в Мадрид в декларацията категорично се загатва обстановката със сигурността в Босна и Херцеговина. Какви съгласно Вас са главните провокации пред сигурността в страната?

ХК: Босна и Херцеговина е един от нашите дългогодишни сътрудници, който се причисли към програмата " Партньорство за мир " през 2006 година Ангажиментът ни към това партньорство е хладнокръвен, което беше доказано и по време на упоменатата среща на върха на НАТО в Мадрид през юни предходната година и на срещите на министрите на защитата и външните работи на НАТО, надлежно през октомври и ноември предходната година. Тази теза беше в допълнение затвърдена по време на срещата на министрите на защитата на НАТО в Брюксел тази седмица.

Ние твърдо поддържаме суверенитета и териториалната целокупност на страната и оставаме ангажирани с нейните евроатлантически желания в интерес на всички в Босна и Херцеговина. Миналогодишното приемане на стратегиите за промени от Съвета на министрите е доста значима стъпка в консолидирането на връзките на Босна и Херцеговина с НАТО и в укрепването на нашето партньорство.

Ние ускоряваме политическата и практическата си поддръжка за Босна и Херцеговина в сходство с решението, взето от държавните и държавните ръководители на НАТО на срещата на върха в Мадрид. Например, като оказваме помощ на Босна и Херцеговина в модернизирането на нейните структури за защита и сигурност. Бихме могли също по този начин да засилим съдействието си в битката с трафика на дребни оръжия и леки въоръжения, битката с тероризма, ръководството на рецесии и киберсигурността. Възнамеряваме да подсилим щаба си в Сараево с повече личен състав и бихме могли да предоставим повече запаси за подкрепяне на визитите на експертни екипи в страната и напъните за битка с дезинформацията.

EWB: Можем ли да чакаме прогрес във връзка с участието на Босна и Херцеговина в НАТО в близко бъдеще?

ХК: В последна сметка темпото и обсегът на партньорското съдействие сред НАТО и Босна и Херцеговина ще продължат да зависят от суверенното решение на управляващите на Босна и Херцеговина. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР