Руската инвазия в Украйна от 24 февруари остави десетки хиляди

...
Руската инвазия в Украйна от 24 февруари остави десетки хиляди
Коментари Харесай

Кръв, хаос и много милиарди: колко струва дотук войната в Украйна

Руската инвазия в Украйна от 24 февруари остави десетки хиляди мъртви, милиони разселени и провокира стопански срив по света. Ето по какъв начин наподобяват главните последствия от войната, когато тя навлиза в седмия си месец:

Смърт

От 24 февруари 5 587 цивилни са регистрирани като убити и 7 890 като ранени, макар че действителните жертви са доста повече, Върховният комисар на Организация на обединените нации за човешките права (OHCHR) на 22 август.

Повечето от убитите или ранените са жертви на детонации от оръжия като артилерийски, ракетни и въздушни удари, сподели OHCHR.

Отделно, началникът на въоръжените сили на Украйна, военачалник Валерий Залужний,, че близо 9 хиляди украински военни са били убити във войната - първият брой на починалите, възложен от военното управление след нашествието. Залужний не даде детайлности.

Русия не оповестява какъв брой нейни бойци са убити.

Американското разузнаване пресмята, че към 15 хиляди съветски бойци са били убити до момента в Украйна и три пъти повече ранени. Това е колкото общият брой на руските жертви по време на окупацията от Москва на Афганистан през 1979-1989 година

Конфликтът в Източна Украйна стартира през 2014 година, откакто проруски президент беше свален в украинската гражданска война на Майдана и Русия анексира Крим, като подкрепяните от Русия сили се борят против въоръжените сили на Украйна. Около 14 хиляди души са били убити там сред 2014 година и края на 2021 година, в това число 3106 цивилни, само че през последните години броят им доста бе намалял.

Графики: Как войната раздруса международните финансови пазари -.

Разруха

От 24 февруари една трета от украинците - (населението в страната е повече от 41 милиона) - са били принудени да изоставен домовете си, което е най-голямата настояща рецесия на разселване на хора в света, сподели. В момента има регистрирани над 6.6 милиона бежанци от Украйна в цяла Европа, като най-вече са в Полша, Русия и Германия, съгласно данните на организацията.

Загуба на територия

Освен човешките загуби, Украйна е изгубила надзор над към 22% от територията си в интерес на Русия след анексирането на Крим през 2014 година, съгласно калкулации на " Ройтерс ". Това е огромна част от бреговата линия, стопанската система е осакатена и някои градове са превърнати в пустота от съветски обстрел. Икономиката на Украйна ще се свие с 45% през 2022 година, пресметнаха Световната банка и Международният валутен фонд.

Цената на войната

Истинската цена на долари за Украйна не е ясна. Премиерът Денис Шмигал сподели във вторник на държавно съвещание, че за защита и сигурност разноските от началото на войната са над 420 милиарда гривни (около 11.4 милиарда долара). Общите бюджетни разноски за този интервал са над два пъти повече - към трилион гривни, т.е. военните разноски са над 40% от всички. От военните разноски съвсем 70% (288 милиарда гривни) са за заплати на военните, а 135 милиарда - за покупки и ремонт на военна техника, добави Шмигал.

Съюзниците на Украйна са ѝ помогнали с 14 милиарда $, а страната разчита на още 12-16 милиарда $ до края на годината.

Шмигал сподели през юли, че цялостното възобновяване след войната ще коства почти 750 милиарда $. Може да е доста повече.

А Русия?

Войната е скъпа и за Русия - въпреки че тя не разкрива разноските, които са държавна загадка.

Освен военните разноски, Западът се опита да накаже Москва посредством налагане на тежки наказания - най-големият потрес за съветската стопанска система след разпадането на Съветския съюз през 1991г.

Централната банка на Русия в този момент предвижда, че стопанската система на стойност 1.8 трилиона $ ще се свие с 4%-6% през 2022 година, по-малко от свиването от 8%-10%, което предвижда през април.

Все отново въздействието върху стопанската система на Русия е съществено - и към момента не е изцяло ясно. Страната е изключена от западните финансови пазари, множеството от неговите олигарси са глобени и изпитва проблеми с набирането на някои артикули като микрочипове.

Миналия месец Русия просрочи своите задгранични облигации за първи път от пагубните месеци след болшевишката гражданска война от 1917 година

Поскъпване, инфлация, криза

Инвазията и западните наказания против Русия доведоха до внезапно повишаване на цените на торове, пшеница, метали и сила, подхранвайки както назряваща хранителна рецесия, по този начин и инфлационна вълна, която залива международната стопанска система.

Русия е вторият по величина експортьор на нефт след Саудитска Арабия и най-големият експортьор на природен газ, пшеница, азотни торове и паладий. Малко след нахлуването на Русия в Украйна интернационалните цени на петрола скочиха до най-високите си равнища от 2008 година насам.

Опитите да се понижи зависимостта от съветския нефт, газ и петролни артикули - или даже да се лимитират цените им - изостриха това, което към този момент е най-тежката енергийна рецесия след арабското петролно ембарго през 70-те години.

След като Русия спря потоците през газопровода " Северен поток 1 " към Германия, цените на газа на едро скочиха в Европа. Пълното спиране би насочило еврозоната към криза, с внезапно стесняване както в Германия, по този начин и в Италия, съгласно Goldman Sachs.

Надеждата за напредък не е мъртва

Международният валутен фонд в този момент предвижда, че международната стопанска система ще нарасне с 3.2% тази година, което е спад по отношение на 6.1% предходната година и доста по-ниско от прогнозата му за април от 3,.6%, прогнозата от януари от 4.4% и прогнозата от октомври 2021 година от 4.9%.

" Правдоподобен " различен сюжет включва цялостно спиране на доставките на съветски газ за Европа до края на годината и още 30% спад на износа на съветски нефт. При него МВФ сподели, че световният напредък ще се забави до 2.6% през 2022 година и 2% през 2023 година, като растежът ще е на практика нулев в Европа и Съединените щати през идната година.

Западни оръжия

Съединените щати са дали към 9.1 милиарда $ помощ за сигурност на Украйна от 24 февруари, в това число противовъздушни системи Stinger, противотанкови ракети Javelin, 155-милиметрови гаубици и съоръжение за отбрана от химическо, биологично, радиологично и нуклеарно оръжие.

Следващият максимален донор на Украйна е Англия, която е предоставила 2.3 милиарда паунда (2.72 милиарда долара) военна поддръжка. Европейският съюз контракти 2.5 милиарда евро (2.51 милиарда долара) помощ за сигурността на Украйна.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР