Руската инвазия в Украйна хвърли светлина върху немислими в миналото

...
Руската инвазия в Украйна хвърли светлина върху немислими в миналото
Коментари Харесай

Войната в Украйна засилва еманципацията на страните от Персийския залив по отношение на САЩ

Руската инвазия в Украйна хвърли светлина върху немислими в предишното различия сред Вашингтон и главните му съдружници в Персийския залив, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, два петролни колоса, които работят все по-независимо на интернационалната сцена, разяснява Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2248
Двете страни, които членуват в Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и които поддържат Вашингтон от десетилетия, се въздържаха от това да поддържат държавното управление на президента Джо Байдън в глобите му против Москва, както в енергиен, по този начин и в дипломатически проект.

" Емирствата към този момент не трябва да бъдат възприемани като марионетка на Съединените щати ", съобщи на 3 март по телевизия Си Ен Ен Абдулхалик Абдулах, учител по политически науки от ОАЕ.

" Ние би трябвало да действаме според нашите цели ", сподели още той, като акцентира в това време, че " връзките с Америка са доста положителни ".

Според анализаторите тази нова позиция на страните от Залива, до която се стига след огромен брой разлики през последните години, измежду които и тези, предизвикани от убийството на журналиста Джамал Хашоги от саудитски сътрудници в Истанбул през 2018 година, е израз на обрата в връзките с Вашингтон, който отдавна играе ролята на техен " бранител ", най-много от Иран.

Петрол против отбрана

" Това сигурно е значим стадий от връзките сред Залива и Съединени американски щати ", съобщи пред Франс прес Ан Гадел, която си сътрудничи с Института " Монтен ", учещ страните от Залива.

Според нея страните от Залива " осъзнават, че би трябвало да да се приготвят за един друг Близък изток и че салдото на силите се трансформира изцяло " на международно равнище.

Емирствата, които понастоящем ръководят Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отхвърлиха предишния месец да гласоподават в поддръжка на американско-албанска проекторезолюция, осъждаща нашествието в Украйна.

Заради спора силата нарастна, само че страните от Залива към този момент устояват на натиска на Запада да усилят производството на нефт, с цел да може той да поевтинее.

Саудитска Арабия акцентира, че има ангажимент към петролното обединяване ОПЕК+, което е следено от Москва и Рияд. Емирствата обявиха през днешния ден, че ще извършват отговорностите си, поети в тази рамка, ден след изказванията на посланика им във Вашингтон в поддръжка на увеличението на производството.

Американският президент и саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман, който е фактическият държател на Саудитска Арабия, не са разговаряли от встъпването в служба на Байдън, който се зарече да третира саудитското кралство като " парий " след убийството на Хашоги, за което Централно разузнавателно управление на САЩ съобщи, че е виновен Мохамед бин Салман.

Съюзът сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия, който датира от 1945 година, и прилежащите монархии се основава на договорката " нефт против отбрана ".

В района страните от Залива, в които са ситуирани бойци и бази на Съединени американски щати и други страни, дълго време са възприемани като марионетки на Съединени американски щати.

Тази обстановка стартира да се развива през 2011 година, когато Арабската пролет извади от строя обичайните арабски сили като Египет и Сирия и разреши на страните от Залива, считани за постоянни и благоденстващи, да играят по-важна роля на районната сцена.

Недоволство

Саудитска Арабия и Емирствата се борят понастоящем в Йемен с бунтовниците хуси, които разполагат с поддръжката на Иран, и укрепиха връзките си с Русия и Китай. ОАЕ също така възстановиха връзките си с Израел.

Недоволство помрачи връзките с Вашингтон. То бе предизвикано най-много от отварянето на Байдън към Иран и от отхвърли на Съединени американски щати да дефинира хусите като " терористи ".

Въпросът със сигурността беше и в сърцевината на казуса с неналичието на мощна американска реакция след офанзивата против саудитските петролни съоръжения през 2019 година и с желанието на Вашингтон да понижи военното си наличие в Близкия изток.

" Страните от Залива към този момент не са склонни да разчитат на Съединени американски щати като поръчител от последна инстанция на сигурността " в района, споделя Хусейн Ибиш от вашингтонския Институт за арабските страни от Залива.

" Въпреки че Съединени американски щати не престават да са стратегически сътрудник от първостепенна значимост ", тези страни желаят " да диверсифицират дипломатическите си варианти ", акцентира специалистът.       

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР