Руската инвазия в Украйна е извинение и удобен повод за

...
Руската инвазия в Украйна е извинение и удобен повод за
Коментари Харесай

Дацов: Войната е извинение за безпомощността на елитите да се справят с икономиката

Руската инвазия в Украйна е опрощение и комфортен мотив за такова на международните, а и за българските ръководещи и в стопански, и в политически проект, за актуалните отрицателни стопански процеси и невижданата от години инфлация в международен и народен проект.

Това мнение изрече в изявление за News.bg икономистът и някогашен заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

" Много е рано да се каже какви ще са съответните резултати от обстановката върху стопанската система, само че те са сигурно отрицателни. Войната обаче просто ги форсира. На първо място са процесите на инфлация, съпроводени с преструктуриране на подоходните групи и най-много междинната класа, която в международен проект е подложена на все по-голямо понижаване на приходите. А те са хората, които носят на раменете си стопанските системи ", сподели специалистът.

" Основният проблем с инфлацията си беше тук. И сега войната е едно огромно опрощение за процеса, който стартира. Войната просто форсира процесите и се трансформира в опрощение за политиците ", добави той. И уточни аргументите да се стигне до настоящата обстановка - паричните политики на огромните международни банки като Федералния запас и Европейската централна банка, както и меко казано противоречиви решения на политическите елити.

Дацов акцентира - Русия не е чак подобен огромен световен " състезател " в стопански проект, с цел да повлияе толкоз съществено на международната стопанска система. " Размерът на Брутният вътрешен продукт на Русия, с всичките й запаси, е почти колкото на Холандия. Руската стопанска система е стопанска система на дупките - т.е. в структурно отношение е основана на експорт на първични материали. "

Друг фактор в поддръжка на тази теза - съветски нефт и газ не е спрял да се изнася. Притесненията обаче идват от повишението на цените, а не от неналичието на първични материали, в което, счита икономистът, може да се съзре и известно безпокойство за далавера. Ако се стигне обаче до най-минорния сюжет, като Москва спре доставките, би могло да се намерят други възможности, акцентира финансовият специалист - да вземем за пример Ирак. Рафинерията ни в Бургас пък към този момент е пригодена да работи и с различен вид " черно злато ", за разлика от обстановката преди години.

Има действителна заплаха от действително обедняване на средностатистическия българин, счита Дацов. Нормално е и някои от пазарните играчи да се пробват да спекулират с цените. Да чакаме, че безусловно всички са толкоз благородни, с цел да не спекулират с цените, е наивно. Ще има опити за нечиста сделка, само че хората, които ръководят, би трябвало да знаят какво вършат, тези резултати могат да бъдат минимализирани. Качеството на държавното ръководство ще бъде основно за това, което се случва сега. "

Любомир Дацов не храни особена вяра, че рекордните финансови разноски, планувани в бюджета, ще спомогне изключително за ускорение на растежа и преструктуриране на процесите. Дори да питате някой министър какво е заложено в тези финансови разноски, той няма да може да ви каже. От друга страна е добре, защото това ще работи като буфер. Не знаем обаче какво и по какъв начин ще бъде финансирано, това е пожелателно, а не същинско обмисляне ", изострен бе някогашният заместник-финансов министър. Евентуалното осъществяване на плануваните разноски можело да пристигна единствено от актуализацията на строителните контракти за автомагистралите, съгласно новата власт противозаконни, което ще е казус единствено по себе си, както и от повишението на цените на строителните материали.

Причините за инфлацията обаче са главно световни, само че и, въпреки в много по-малка степен, местни. " Много от страните имат значителен проблем с това по какъв начин действат системите им. Извиненията на държавните управления освен в България, само че и в целия свят, акцентират неналичието на действителна преценка по какъв начин действат нещата. У нас да вземем за пример през предходната година за повишението на инфлацията имаше принос самата политика на страната. Но не мисля, че най-малко все още вътрешните фактори са толкоз значими. Конкретно в хранителния бранш повишението на цените - с 10%, с 20%, щеше да се случи с или без война. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР