Руската хакерска група MoneyTaker е взломила за година и половина

...
Руската хакерска група MoneyTaker е взломила за година и половина
Коментари Харесай

Руската хакерска група е взломила за година и половина 14 банки в САЩ

Руската хакерска група MoneyTaker е взломила за година и половина 14 банки в Съединени американски щати и три в Русия, заяви в доклада си компанията Group-IB, която се занимава с следствие и попречване на киберпрестъпления, съобщи Българска национална телевизия.

В документа се споделя, че две съветски банки са били атакувани през 2016 и една – тази година. При едната от миналогодишните офанзиви закононарушението е било оперативно разкрито и хакерите не са съумели да вземат пари. В другите два случая обаче са съумели и облагата им приблизително е била 72 млн. рубли.

През пролетта на 2016 MoneyTaker са източили от американска банка с помощта на получен достъп до системата за картова обработка STAR на компанията FirstData.

Общо през 2016 хакерите са атакували шест пъти американски банки, един път снабдител на IT услуги и един път – банка във Англия.

През 2017 с изключение на съветската банка, MoneyTaker са взломили 8 банки в Съединени американски щати и една американска адвокатска адвокатска фирма. Както в Русия, по този начин и Съединени американски щати цели са били неголеми банки, така наречен community banks, и междинната вреда от нападенията в Съединени американски щати възлиза на 500 000 $.

Като цяло MoneyTaker има 20 сполучливи офанзиви за година и половина. В доклада се акцентира, че хакерската група може да нападна финансови организации в Латинска Америка.

Отчетът на Group-IB е първият обществен документ, който в детайли разказва схемата за деяние на групата MoneyTaker и употребяваните от хакерите принадлежности. До момента групата за киберпрестъпления оставаше в сянка, както за медиите, по този начин и за специалистите в областта на осведомителната сигурност.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР