Руската федерация носи пълната отговорност за рисковете за ядрената безопасност,

...
Руската федерация носи пълната отговорност за рисковете за ядрената безопасност,
Коментари Харесай

ЕС: Русия рискува ядрената безопасност в Запорожката АЕЦ

Руската федерация носи цялостната отговорност за рисковете за нуклеарната сигурност, произлизащи от завзетата Запорожка АЕЦ, съобщи Укринформ, като цитира изказване от името на Европейския съюз и страните членки, прочетено на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от непрекъснатия представител на Европейски Съюз в Организация на обединените нации Ставрос Ламбринидис.

Ламбринидис напомни, че за първи път страна, непрекъснат член на Съвета за сигурност, завзема нелегално атомна електроцентрала на прилежаща страна.

По този метод Запорожката АЕЦ е станала директна цел на военни дейности.

" Това още един път акцентира, че противозаконното завладяване на централата от страна на Русия доста усилва рисковете за нуклеарната сигурност и сигурност, като може да докара до повреди с тежки последствия за Украйна и отвън нея ", означи той.

Ламбринидис акцентира, че опитите на Русия да придобие нелегално собствеността върху украинската АЕЦ нямат никаква годност съгласно интернационалното право. Според него връщането на АЕЦ под цялостния надзор на способените и законни украински управляващи е единственото трайно решение за преустановяване на актуалните съществени закани за нуклеарната сигурност и сигурност на оборудването.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации разиска през вчерашния ден обстановката в Запорожската АЕЦ, завзета от съветските сили през март 2022 година, напомня Укринформ.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР