Руската федерална служба за сигурност (ФСС) е вербувала бойци на

...
Руската федерална служба за сигурност (ФСС) е вербувала бойци на
Коментари Харесай

Русия вербувала бойци на ИД и ги пратила в Украйна

" Руската федерална работа за сигурност (ФСС) е вербувала бойци на " Ислямска страна " (ИД) и ги пратила в Украйна ", написа в. " Украинская истина ".

Базираната в Киев медия описа историята на съветския жител Бауржан Култанов. " Той през януари 2014 година е дошъл в Близкия изток, където се е включил към бойците на терористичната организация. Мъжът бързо се е разочаровал от джихадизма и избягал в Турция, където изискал политическо леговище. След инспекция управляващите в Турция са открили, че той е воювал на страната на ИД и го предали на Москва ", добави вестникът.

" След репатрирането му Култанов е сключил договорка с ФСС. Той е получил минималната присъда за присъединяване в терористична формация (4 години и 4 месеца затвор), като в подмяна е заречен да сътрудничи с организацията за сигурност ", уточни още изданието.

" Офицери от ФСС са почнали да образоват пандизчията малко преди той да излезе на независимост ", продължи описа си вестникът.

" След излежаването на присъдата си (2019 г.) Култанов е бил изпратен в окупирания през март 2014 година от Русия украински черноморски полуостров Крим. Основната задача на някогашния войник на ИД е била да се внедри в батальона " Крим ", формиран най-много от локални татари и чеченци, и да предава информация за персоналния състав, въоръжението, плануваните дейности на подразделението и така нататък, написа още " Украинская истина ".

" Към 2021 година ФСС е изпратила сътрудника си в Турция. Там той е имал задачата да следи имигрантите от Руската федерация (предимно чеченци). През март 2023 година Култанов е бил задържан в централния град Нигде след неуспех на интервенция.  Мъжът се е свързал от пандиза с живеещата в Съединени американски щати изследователка на тероризма в Русия и света Вера Миронова ", добави медията.

" Киев при започване на тази година разгласи, че през 2022 година Службата за сигурност на Украйна е разобличила над 600 сътрудници на Москва. Сред шпионите има десетки съветски жители с военен опит, насъбран в редиците на ИД в Сирия и Ирак ", добави вестникът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР