Руската фабрика за тролове отново работи на пълни обороти: наблюдения

...
Руската фабрика за тролове отново работи на пълни обороти: наблюдения
Коментари Харесай

Жълтите жилетки, руските тролове и Макрон

Руската " фабрика за тролове " още веднъж работи на цялостни обороти: наблюдения и разбори сочат, че благодарение на дезинформации Русия се пробва да въздейства на митингите на френските " жълти жилетки ". Целта е президентът Макрон.
 Пета поредна седмица Париж е превзет от жълтите жилетки, десетки арести и сълзотворен газ  Макрон усилва със 100 евро минималната заплата поради митингите на жълтите жилетки  Говорителят на Путин отхвърли, че Москва стои зад метежа на жълтите жилетки
В началото на декември американски и английски медии оповестиха за опити на съветски интернет-тролове да повлияят на вълната от митинги, заляла Франция. Твърди се, че те са разпространявали дезинформации, в това число подправени фотоси от митингите.

В удостоверение на тези изказвания идват информации от самодейността " Алианс за гарантиране на демокрацията " на американската неправителствена организация German Marshall Fund (GMF), която следи в Туитър потребителски профили, за които се допуска, че са под съветско въздействие. Наблюденията демонстрират, че в продължение на една седмица митингите на " жълтите жилетки " са били водещата тематика в тези сметки. Данните са от дашборд, допускащ в действително време да се следи интензивността на 600 определени акаунта в Туитър, включително хаштагове, тематични изявления и източници. Засега обаче не е напълно ясно чии са въпросните профили.

Целта: разцепление и дискредитиране

От страницата на различен план, наименуван " Хамилтън 68 ", научаваме, че става дума за три избрани групи: сметки, които са намерено проруски или имат връзки с съветското правителство; други, ръководени от по този начин наречените заводи за тролове в и отвън Русия; а третата група включва профили на консуматори от целия свят, които тиражират в допълнение тематики, свързани с Русия. Най-често източниците на изявленията в тези профили са съветските RT и Sputniknews. Целта е да се задържа вниманието върху избрани тематики и проблеми, да се дискредитира Западът, а демократичната народна власт да бъде показване напълно в отрицателна светлина ", споделя за Дъждовни води специалистът по обществените медии в GMF Брет Шафнър. Активността във въпросните профили е ориентирана най-вече към англоезичната аудитория, затова тяхното въздействие върху митингите във Франция е относително едва, добавя той.

Максим Одине, експертка за Русия във Френския институт за интернационалните връзки (IFRI), удостоверява това: " Руските дейности не би трябвало да се възприемат като инструмент за активизиране на нови деятели за " жълтите жилетки " или пък като средство за подбудителство към принуждение. Те имат за цел по-скоро да засилят поляризацията на обществото, създавайки усещането за една надълбоко разединена страна на ръба на гражданската война ", споделя тя.

По същия метод вижда нещата и съветската политическа наблюдателка, живееща във Франция, Татяна Становая. Според нея Русия употребява слабостта на френския президент Еманюел Макрон, с цел да популяризира " тезата за упадъка на Европа, рецесията на демокрацията и надигащите се настроения против естаблишмънта ”. Тя обаче не счита, че към този момент това оказва огромно въздействие.

Макрон е целта

" Не протестиращите, а президентът Макрон е главната цел на съветската интензивност в обществените мрежи ", споделя Бен Нимо, специалист по осведомителна сигурност в американския мозъчен концерн Атлантически съвет. В края на ноември Нимо детайлно разказа в собствен отчет за Атлантическия съвет хипотетичната " френска интервенция " на съветските интернет-тролове. Заедно със свои сътрудници той е съумял да възвърне елементи от блокираните профили. Повечето са на британски, само че дванайсет акаунта в Инстаграм са на френски език. Те са имали към 76 000 почитатели, в това число 12 400 от Франция, по информация на Facebook. Повечето от тях са основани в средата на 2017 година.

От Facebook не споделят кой стои зад тези профили, само че не изключват това да е " Internet Research Agency (фирмата от Санкт Петербург, добила известност в западните медии като " съветската фабрика за тролове " - бел.ред.). " Не можем обаче да твърдим това сигурно ", прецизират от Facebook.

Сравнително дребният брой на въпросните профили Нимо изяснява с това, че опциите на съветските тролове на френски език са лимитирани, и че " интервенцията " евентуално е още първоначално си. В Съединени американски щати Русия стартира своята онлайн активност към 2,5 години преди президентските избори през 2016 година, напомня специалистът на Атлантическия съвет. Ето за какво такива случаи би трябвало да се преглеждат в по-широк подтекст. " В случая не приказваме единствено за " жълтите жилетки ", тъй като сходна интервенция нормално има дълготрайна цел ", споделя Нимо. А в тази ситуация задачата е Макрон, прибавя той.

Дойче веле
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР