Руската дипломация реагира гневно на изреждането на руските медии Спутник

...
Руската дипломация реагира гневно на изреждането на руските медии Спутник
Коментари Харесай

Германските служби поставиха Sputnik и RT до "Ислямска държава" в доклад и вбесиха Русия

Руската дипломация реагира яростно на изреждането на съветските медии " Спутник " и телевизия RT (бившата Russia Today) измежду явленията, възприемани от немските служби като опасност за страната.

В отчета на Федералната работа за отбрана на конституцията (BfV, немското контраразузнаване), оповестен предходната седмиза, на шпионажа, екстремизма и терористичните организации са отдадени обособени глави. RT и " Спутник " се загатват като принадлежности на въздействие и шпионаж, употребявани от съветската страна.

" Маскирани като самостоятелни медии "

Москва популяризира агитация и дезинформация по разнообразни пътища и обществените мрежи, държавните и частните институции, обособени сътрудници на въздействие и съветските държавни медии са значими принадлежности в това, продължава текстът.

Обобщение на главните моменти в текста е налично онлайн.

Кратко резюме на отчета на Службата за отбрана на конституцията (на английски)

Руските интервенции са във втората половина на листата, започващ с крайнодесния екстремизъм, " райсхбюргерите ", крайнолевия екстремизъм (няколко пъти свързван в текста с съответни участници в климатичните протести), ислямизма и " ексремистките старания на чужденци, създаващи опасност за стабилността ".

Sputnik и RT се загатват единствено един път в идната част, отдадена на шпионажа. С тях приключва следният абзац: " Руското държавно управление уголемява предлагането на медийни услуги в Германия, с цел да усили въздействието си. Държавни предприятия са маскирани като самостоятелни медии, с цел да скрият обстоятелството, че принадлежат на съветската страна и да упражнят въздействие върху обществото. Най-важните от тях са интернет каналите RT Deutsch и новинарската организация Sputnik. "

Този параграф е в подтекста на напъните на съветските служби, " оттатък ползите си в шпионажа ", да " повлияят на публичното мнение в Германия ". Тук са изброени и обществени мрежи и " държавни и частни институти " дружно с " авторитетни хора ". Техните действия " имат за цел и да отслабят позицията на федералната република, да вземем за пример поддръжката ѝ за продължение на глобите на Европейски Съюз против Русия, " се споделя в отчета.

 Германските служби сложиха Sputnik и RT до
© Associated Press

Същевременно " Русия се концентрира върху политиката, бизнеса и промишлеността, изследователската активност и технологията и армията " като сфери, в които търси информация. Тя " изключително се интересува от вероятни преговорни позиции на Германия и Запада и въпроса какъв тип политически или стопански стъпки могат да създадат в отговор на съветските дейности "

Споменати са украинският спор и отравянето на разузнавача Сергей Скрипал (за което Западът упреква Русия) като аргументи утежняването на връзките сред Москва и Европейски Съюз.

" Опорни точки на службите "

Реакцията на съветското външно министерство пристигна няколко дни по-късно. Според представителя на институцията Мария Захарова не са предоставени никакви доказателства за тези обвинявания. " Голям раздел в документа е отдаден на въздействието на съветските средства за всеобща информация върху немското публично мнение... " Спутник " и Russia Today Deutsch се упрекват, изтъквам, в " разпространяване на агитация и дезинформация... Считаме такава политика за неприемлива и нарушаваща основополагащите правила на независимост на (медиите) и изразяването на отзиви. "

Захарова прикани " интернационалните структури " да извърнат внимание на случая, " на първо място представители на (Организацията за сигурност и съдействие в Европа) по въпросите на свободата на медиите. " Тя дефинира като " доста забавно " съвпадението сред тези позиции и " мнението на самия Съюз на публицистите в Германия ", който съгласно нея, наподобява, употребява " опорни точки " от службите.

Захарова има поради апела на Съюза на публицистите в Германия от януари лиценза на RT Deutsch (германскоезичната версия на канала) да не бъде подновявана, защото RT e " инструмент за агитация на Кремъл "

Реакция пристигна и от основния редактор на медиите Маргарита Симонян, която сподели, че RT постоянно е работила като съветска медия, финансирана от страната, и в никакъв случай не е скривала това, съобщи РИА " Новости ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР