Руската армия разширява своя арсенал от ракетни оръжия. Специализираното издание

...
Руската армия разширява своя арсенал от ракетни оръжия. Специализираното издание
Коментари Харесай

От Крим в Одеса: ПКР Оникс станаха по-умни, заобикаляйки вражеското ПВО

Руската войска уголемява своя боеприпас от ракетни оръжия. Специализираното издание Navy Recognition от Белгия написа, че свръхзвуковите противокорабни ракети Onyx, които са част от ракетните системи за брегова защита K-300П Бастион-П (или просто Бастион), са подсилени с нови дейни глави за самонасочване.

Първоначално предопределени да унищожават военноморски кораби, ракетите " Оникс " в този момент могат да нападат противников наземни цели.

„ Бастионите “ се намират в Крим след обединяването му с Русия. Ракетните комплекси са употребявани за високоточни удари против украински военни цели в Одеска и Николаевска области.

Батареята " Бастион " се състои от 4 самоходни пускови установки, една или две командни машини, една бойна помощна машина и транспортьори за зареждане.

Минният комплекс Бастион включва предпазени силозни пускови установки, надзорен модул, предпазен команден пункт, информационен модул, автоматизирана система за ръководство на огъня и техническо съоръжение.

Специалните композитни материали, употребявани в пусковата установка Бастион, понижиха нейния радарен отпечатък с 15-20 пъти, написа Navy Recognition.

Центърът за източноевропейски проучвания (OSW) от Полша написа, че украинската противовъздушна защита не е в положение да смъкна освен ракети Оникс, само че и доста други ракети. Извън обсега на Противовъздушна отбрана са Калибър, Искандер, Х-31 и Х-22, както и ракети С-300 и планиращи бомби.

Противовъздушната защита на Киев е малко по-способна (след като е била хазаин на системите Patriot, IRIS-T и NASAMS на НАТО), само че останалата част от страната, в това число Одеса и Николаев, към момента разчита на постсъветските системи С-300 и Бук-M1.

Именно ониксите са били употребявани за офанзиви против стратегически цели. По-специално за военни уреди в пристанищата на Одеса, Белгород-Днестровски и Черноморск (18-21 юли 2023 г.).

На 3 май Ониксите удариха огромен склад за муниции в Одеса, а през нощта на 6 против 7 октомври къща за посетители в Черноморск, превърната в казарми.

Navy Recognition написа, че украинските въоръжени сили не са се научили по какъв начин да смъкват Оникси, само че се пробват да нарушат работата на системите за ориентиране, употребявайки системи за електронна война.

Ето за какво в този момент, при модернизацията на Оникс, се поставят старания за отбрана на ракетните системи от украинските системи за радиоелектронна битка.

" Оникс " е в действителност именито оръжие. Това е свръхзвукова противокорабна крилата ракета, която евентуално може да бъде изстреляна от въздушни, корабни и подводни платформи.

Според Navy Recognition главните преимущества на ракетата са следните: задхоризонтно пукотевица, изцяло самостоятелна работа (принципа „ стреляй и не помни “) и способността да лети с високи свръхзвукови скорости на всички стадии от полета.

Трудността при прехващането на Оникс със остарели украински системи за противовъздушна защита се дължи на обстоятелството, че ракетите следват скрити траектории.

" Бастион " има опция за конфигурация на честотата, което усложнява потушаването му посредством радиоелектронна битка. Системата за ориентиране Бастион ви разрешава да поразявате неподвижни наземни цели, като употребявате авансово програмирани координати на задачата. Ракетата се пикира върху задачата и може да се употребява даже във високи планински региони.

Оникс употребява ракетен ускорител с твърдо гориво за първична двигателна сила, преминавайки към въздушно-реактивен мотор за круизен полет.

Основните тактико-технически характерности на Оникс към този момент са добре известни: те са способни да развиват скорост до 2,6 Маха на височина и 2 Маха на повърхността.

Обхватът варира от 120 км (за траектории на дребна надморска височина) до 600 км. Ракетата е оборудвана с радарна глава за самонасочване, която работи при всевъзможни метеорологични условия.

Onyx работи в няколко страни, в това число Русия, Индонезия, Сирия и Виетнам. Разработката му стартира след края на Студената война и влиза в употреба при започване на 2000-те години. Ето за какво ракетата е неуловима за старите системи за Противовъздушна отбрана, защитаващи Одеска и Николаевска област.

Има няколко разновидността на ракетата, в това число Р-800 Яхонт (експортна версия) и Р-800 Болид (версия за подводници). Именно въз основата на Оникс е основана BrahMos - това е многоцелева ракета, създадена от взаимното руско-индийско дружество BrahMos Aerospace.

BrahMos се купува от Филипините и се разисква доставката му за Виетнам. Освен това Русия и Индия разискват основаването на взаимна хиперзвукова ракета с въздушно изстрелване Brahmos-2.

Възможностите за сполучливо потребление на осъвременения Оникс против наземни цели бяха демонстрирани за първи път даже не в Украйна, а в Сирия. През ноември 2016 година комплексите Бастион започнаха масирана офанзива против цели на групировките ИДИЛ* и Джабхат ал-Нусра**

Заедно с бастионите, крилатите ракети " Калибър ", изстреляни от фрегатата " Адмирал Григорович ", бяха употребявани против терористични цели в провинциите Идлиб и Хом.

Министър Сергей Шойгу рапортува на президента, че точно „ Бастиони “ покриват съвсем цялото крайбрежие на Сирия от морски и сухопътни закани. По-късно Министерството на защитата сподели видео на мобилна апаратура К-340П на шасито на " Астролог ", изстрелваща две ракети Оникс.

* Движението " Ислямска страна " (ИДИЛ) е оповестено за терористично с решение на Върховния съд на Руската федерация от 29 декември 2014 година и активността му в Русия е неразрешена.

** Групировката Джабхат ал Нусра е приета за терористична организация с решение на Върховния съд на Руската федерация от 29 декември 2014 година и нейната активност в Русия е неразрешена.

Превод: СМ

Източник: Свободная пресса

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед13777Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед6340Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед30445Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед25053Красимир Каракачанов: Съединени американски щати, водейки тази война против Русия и Китай, на процедура унищожиха ЕвропаАлтернативен Поглед71674Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед551568Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181281Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед139840Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед124761Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед120304Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев14280Ще се състои ли скоро конференция з
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР