Руската агресия създаде нова геополитическа реалност, която застраши не само

...
Руската агресия създаде нова геополитическа реалност, която застраши не само
Коментари Харесай

Азербайджан: Азерският газ ще дойде в България след завършването на интерконектора с Гърция

Руската експанзия сътвори нова геополитическа действителност, която заплаши освен сигурността на района, само че и на цяла Европа. Разчитаме на приноса на Азербайджан за сигурността на енергийните доставки , което ще способства за усилване на европейската и евроатлантическата сигурност.

Това съобщи външният министър Теодора Генчовска след диалозите си с първия посланик на Република Азербайджан Джейхун Байрамов , който е в София. 

" Енергетиката е в учредената на икономическите връзки сред нашите две страни. Както беше контрактувано, ние ще доставяме природен газ в продължение на 25 години " , увери министър Байрамов.

Той посочи, че България е един от трите получатели на азерски газ в Европа. " Ние сме сигурни, че интерконекторът сред България и Гърция ще бъде приключен и по него страната ви ще стартира да получава суровината. Това ще даде огромен принос за вашата енергийна сигурност " , безапелационен беше външният министър на Азербайджан.

Toй акцентира, че страната му и техните сътрудници са изпълнили своята част от контракта на доставка на газ за България, Италия и Гърция, изграждайки Трансадриатическия кулоар. По него газът е бил пуснат в последния ден на 2020 година. " Но, с цел да стигне до вас този газ, би трябвало да бъде приключена връзката България-Гърция. Когато това стане ние имаме подготвеност да стартираме подаване на контрактуваните количества в цялостния им размер . Така, че всички чакаме завършването на този интерконектор, евентуално втората част на тази година ", безапелационен беше министър Джейхун Байрамов.

" Уверих моя сътрудник, че източниците на диверсификация и доставка на енергийни запаси е измежду целите на българското държавно управление. Напомних, че чакаме скоро да завърши построяването на газовата връзка с Гърция , с цел да може в цялостна степен да осъществяваме контрактуваните с Азербайджан количества природен газ за България ", уточни още Генчовска.
 
 Генчовска Азербайджан БГНЕС
По думите й страната ни има подготвеност за образуване на посещаване на азерска бизнес делегация у нас, както и че чакаме аудиенция на президента на Азербайджан Илхан Алиев . България също по този начин желае увеличение на туристическия поток, като за задачата би трябвало да се възстановят полетите по директната линия София-Баку, посочи външният министър.

Тя подсети, че ние сме първата страна, признала независимостта на Република Азербайджан преди три десетилетия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР