Руска намеса във взривовете на газопроводи ще въвлече Европа в

...
Руска намеса във взривовете на газопроводи ще въвлече Европа в
Коментари Харесай

Politico: Руска намеса във взривовете на газопроводи ще въвлече Европа в директен военен конфликт

Руска интервенция във гърмежите на газопроводи ще въвлече Европа в пряк боен спор, пишат в коментар за " Политико " Карл Матисен и Ханс фон дер Бурчард, оповестява Бгнес. Според тях енергийната рецесия в Европа наподобява навлиза в нова рискова фаза.

" Ако съмненията се потвърдят - или просто набъбнат - че Русия стои зад детонациите, които в понеделник провокираха три теча по двата газопровода " Северен поток " под Балтийско море, последствията за сигурността на континента ще бъдат огромни. Идеята, че подводната енергийна и информационна инфраструктура на Европейски Съюз в този момент е съветска цел, ще принуди европейските военни да се приготвят за един значително непредвиден нов фронт във войната в Украйна, който може да ги докара до директен конфликт с съветския флот ", считат създателите. Те напомнят, че Англия от дълго време показва опасения, че съветските подводници в Атлантическия океан и други северни води може да се стремят да нанесат удар по подводни кабели, които са от основно значение за интернет.

" Експлозиите от тази седмица вършат тези опасения по-малко фантастични и съживяват спомените за разгара на Студената война, когато флотите на НАТО и Съюз на съветските социалистически републики - и изключително техните подводници - играеха на котка и мишка с високи залози в Балтийско море ", напомня " Политико ".

Като реакция на протичащото се министърът на петрола и енергетиката на Норвегия Терие Аасланд съобщи късно във вторник пред националната телевизия NRK, че " ще бъдат подхванати стъпки за повишение на готовността " към петролната и газовата инфраструктура след полемики сред държавното управление, военните, полицията и операторите. Изтичането на газ от " Северен поток " стана ден откакто норвежките управляващи приканиха за зоркост след забелязването на неидентифицирани дронове наоколо до петролни и газови платформи. През юли английските Кралски военноморски сили направиха извънредно изказване, че са наблюдавали съветски подводници по норвежкото крайбрежие.

Не се забави и отговора на Дания и Швеция - страните, чиито територии са най-близо до местата на случая. Те организират следствия на течовете от газопроводите. Датският министър-председател Мете Фредериксен назова гърмежите съзнателно нахлуване, само че не уточни причинителя. Шведският министър-председател Магдалена Андершон също съобщи, че това е " евентуално тенденциозен акт, т.е. евентуално е акт на бойкот ". Други европейски водачи наподобява към този момент са взели решение кой да бъде упрекнат.

" Днес се сблъскахме с акт на бойкот ", съобщи във вторник полският министър-председател Матеуш Моравецки. Макар да не уточни категорично Русия, той загатна за това.

" Не знаем всички детайлности за случилото се, само че ясно виждаме, че това е акт на бойкот, обвързван със идната стъпка на ескалация на обстановката в Украйна ", счита полският министър председател.

Украйна е по-малко сдържана във връзка с назоваването на имена. Михайло Подоляк, консултант на украинския президент, назова случаите " терористична офанзива, планувана от Русия, и акт на експанзия по отношение на Европейски Съюз ".

Роберт Хабек, немски вицеканцлер и министър на стопанската система, побърза да подчертае сериозността на това какви отбранителни ограничения може да се наложат.

" Разбира се, в Европа и Германия се намираме в обстановка, в която сериозната инфраструктура - и енергийните доставки могат да бъдат причислени към тях като цяло - са евентуални цели. Германия е страна, която знае по какъв начин да се пази, а Европа е континент, който може да отбрани енергийната си инфраструктура ", сподели той.

Докато континентът чака отговори, някои към този момент преценят какво обръщение е желала да изпрати Русия, в случай че това се окаже акт на тенденциозен бойкот, показва " Политико ". Ако зад приключването от " Северен поток " стои Русия, тогава това е съзнателно, сподели Симоне Талиапиетра, старши теоретичен помощник в мозъчния концерн " Брюгел ", профилиран в политиката на Европейски Съюз в региона на енергетиката и климата. Той допусна, че Русия може да спре и различната линия за доставки за Полша.

" Сега Европа би трябвало да разбере, че енергийната инфраструктура съставлява риск за сигурността. Ако нещо сходно се случи с тръбата ни към Норвегия или Алжир тази зима, ще имаме съществени проблеми. Трябва да увеличим дейностите си по сигурността на нашата сериозна енергийна инфраструктура, тъй като вражески настроени участници могат да повторят сходно деяние ", счита Таляпиетра.

Докато дипломатите от Европейски Съюз се канят да обсъдят случаите в Брюксел през днешния ден, управляващите в Дания и Швеция се надпреварват да открият какво тъкмо се е случило. Ключовият въпрос е за какво руснаците биха саботирали личните си тръбопроводи - жизненоважни артерии, които до наскоро изпомпваха доходоносния експорт на газ за Европа. Въпреки това, защото " Северен поток 2 " към момента не е пуснат в употреба, а " Северен поток 1 " беше дейно спрян от Русия по-рано през септември, действителните последствия от тези произшествия за доставките на газ за Европа, както и финансовите разноски за " Газпром " и Русия, на процедура са нулеви.

" Акт на бойкот би се вписал и в наръчника на Кремъл за прикрити актове на експанзия, целящи да сплашат и обезпокоят, като отравянията в Солсбъри във Англия през 2018 г.; детонацията в чешки оръжеен склад през 2014 година и поредицата от гърмежи на оръжейни хранилища в България, последният през юли тази година ", считат създателите на коментара. Те установяват, че Кремъл също назова приключването на газ в Балтийско море " тревожно ", а представителят му Дмитрий Песков разгласи, че " сега не може да се изключи нито една опция ".

Два от течовете са зародили наоколо до " Северен поток 1 ", на североизток от датския остров Борнхолм, а един теч е регистриран наоколо до газопровода " Северен поток 2 " край югоизточния бряг на острова, заяви във вторник Датската морска администрация. Говорител на датското отбранително командване съобщи, че два от течовете са зародили в морска зона, която е част от изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Дания.

" Националната сеизмична мрежа на Швеция е записала два обособени гърмежа в региона в понеделник - единият в 2:03 ч., а вторият в 19:04 ч. ", заяви националната телевизия SVT. Геоложката работа на Дания и Гренландия също удостовери, че е записала два " труса ", съответстващи на времето на известията за приключване на газ.

" Сеизмографските сигнали от двете събития " не наподобяват на сигнали от трусове. Те обаче наподобяват на сигналите, които нормално се записват от гърмежи ", съобщи организацията. Датските военни разгласиха фотоси на облаци от газови мехурчета, които се носят по повърхността на морето.

Шведският министър на защитата Петер Хултквист съобщи във вторник пред националната радиостанция Sveriges Radio, че неговото държавно управление в този момент се концентрира " интензивно върху събирането на информация ".

" Само фактът, че има такова приключване, съгласно нас е сериозен. Тъй като има разнообразни типове сюжети, които биха могли да стоят зад приключването на газ, ние би трябвало да разгледаме това деликатно и съществено ", уточни Хултквист.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР