Русия заяви днес, че експулсира двама американски дипломати, обвинени, че

...
Русия заяви днес, че експулсира двама американски дипломати, обвинени, че
Коментари Харесай

Москва експулсира двама дипломати на САЩ, работили с арестуван за шпионаж руски гражданин

Русия съобщи през днешния ден, че експулсира двама американски дипломати, упрекнати, че са работили с съветски жител, упрекнат в съдействие с непозната страна, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11728
Руското външно министерство заяви в изказване, че е извикало американската посланичка Лин Трейси и я е уведомило, че първият секретар Джефри Силин и вторият секретар Дейвид Бърнстейн би трябвало да изоставен Русия в период от седем дни.

" Посочените лица са правили противозаконна активност, поддържали са контакт с съветския жител Р. Шонов, упрекнат в " поверително съдействие " с непозната страна ", заяви министерството.

Роберт Шонов, съветски жител, е бил нает от Генералното консулство на Съединени американски щати в град Владивосток в продължение на повече от 25 години, до момента в който през 2021 година Русия не подреди преустановяване на работата на локалния личен състав на американската задача.

През август Вашингтон упрекна Москва, че се пробва да сплашва и тормози американски чиновници, откакто съветски държавни медии оповестиха, че Шонов е бил упрекнат от службите за сигурност в събиране за Вашингтон на информация за войната в Украйна и други въпроси.

Агенция ТАСС цитира службата за сигурност ФСБ, че Шонов е предавал информация на американските служби за сигурност за това по какъв начин съветската акция за наборна военна работа оказва въздействие върху политическото неодобрение преди президентските избори в Русия през 2024 година

ФСБ съобщи, че възнамерява да разпита чиновници на посолството на Съединени американски щати, които са били в контакт с Шонов. Той е в ареста от май насам.

Руското министерство на външните работи съобщи, че на Шонов е било плащано за осъществяване на задания, ориентирани към нанасяне на щета на националната сигурност на Русия и че на всякаква интервенция на посолството на Съединени американски щати във вътрешните работи на страната ще бъде комплициран край.

По-рано ФСБ популяризира видеозапис от разпита на Роберт Шонов, по време на който той се признава за отговорен, че е събирал данни против възнаграждение за хода на специфична военна интервенция по разпореждане на дипломатите от политическия отдел на американското посолство - Силин и Бърнстейн.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР