Русия заяви, че Западът разпространява лъжи относно причините за световната

...
Русия заяви, че Западът разпространява лъжи относно причините за световната
Коментари Харесай

Русия: Западът разпространява лъжи за причините за световната продоволствена криза


Русия съобщи, че Западът популяризира неистини по отношение на аргументите за международната продоволствена рецесия, която съгласно Москва е подклаждана от глобите, наложени на Русия от Съединени американски щати и Европейски Съюз поради нашествието в Украйна, съобщи „ Ройтерс “.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова сподели пред публицисти в Москва, че е извънредно разтревожена от непрекъснато повтарящите се западни изказвания, че Русия е отговорна за международната продоволствена рецесия.

" Това е неистина - сходни обвинявания са цялостни неистини. Значи Западът може да доставя всички тези оръжия на Украйна, само че заради някаква причина нищо не може да бъде изнесено от Украйна ", съобщи тя.

Съединени американски щати и страните членки на Европейски Съюз, които доставят оръжия на Украйна, упрекват Русия, че е провокирала продоволствена рецесия като е спряла украинския експорт на зърно, който съставлява към една десета от международния.

На 9 юни украинският президент Зеленски предизвести, че милиони хора биха могли да умрат от апетит поради съветската обсада на украинските черноморски пристанища, която по негови думи е докарала света " до ръба на ужасяваща продоволствена рецесия ".

Русия и Украйна са два от най-важните производители на селскостопански артикули в света. Русия е най-големият експортьор на пшеница в света след Европейски Съюз, а Украйна е третият по величина в света експортьор на слънчогледово семе. И двете страни имат значима роля на пазарите за ечемик, царевица и рапица, а Русия е и един от най-големите експортьори на торове в света.

Захарова съобщи, че западните наказания са запратили селскостопанските пазари към ръба на бездната, като са предизвикали нарушавания в работата на платежните системи, доставките и застраховките, което е спряло огромна част от съветския експорт на храна и торове.

" Няма логичност - от една страна, Европейски Съюз споделя, че се основава опасност за международната продоволствена сигурност, само че в това време те блокират пътищата за доставка на артикули към тях самите на личния си континент ", съобщи Захарова.

По данни от Организация на обединените нации Еритрея, Армения, Монголия, Азербайджан, Грузия, Сомалия, Беларус, Турция, Мадагаскар, Ливан, Египет и Пакистан са разчитали на Русия или Украйна за над 70% от вноса си на пшеница през 2021 година. Монголия, Казахстан, Молдова, Сърбия, Хондурас и Гана са разчитали на Русия за 50% или повече от вноса си на торове за същата година, написа още " Ройтерс ".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР