Русия завърши създаването на специализирано сателитно съзвездие, предназначено да получава

...
Русия завърши създаването на специализирано сателитно съзвездие, предназначено да получава
Коментари Харесай

Северният морски път ще получи поддръжка от космоса

Русия приключи основаването на профилирано сателитно съзвездие, предопределено да получава информация за времето от арктическите райони. Извеждането на втория сателит Арктика-М в орбита е значимо освен за точността на метеорологичните прогнози, само че и за действието на най-важната транспортна артерия - Северния морски път.

През последните години качеството на прогнозите за времето на съветските метеоролози се увеличи неведнъж. Днес, посредством както на непрекъснатата информация от спътници, по този начин и на системата от метеорологични радари, е допустимо да се предвижда времето с огромна възможност както в границите на един ден, по този начин и няколко дни авансово.

И съветската метеорологична сателитна констелация играе значима роля в това. Първият метеорологичен спътник " Арктика-М " беше пуснат в употреба през 2021 година През май тази година беше приключено разполагането на още три профилирани метеорологични спътника “Електро-Л ” в орбита. Въпреки другите им имена, това са доста сходни галактически апарати, които работят за събиране на метеорологична информация по света. За да ги сътвори през 2005 година, Неправителствени организации “Лавочкин ” създаде сателитната платформа “Навигатор ”, особено пригодена за астрофизични и метеорологични проучвания.

Всички тези устройства са метеорологични, само че “Арктика-М ”, както подсказва името му, е профилирана в предаването на информация за времето от полярните ширини. И в този момент, на 16 декември, от космодрума Байконур се състоя сполучлив старт на ракетата-носител " Союз-2.1б " с галактически транспортен съд №2 " Арктика-М " на борда. Това ще ускори опциите на съветското сателитно метеорологично съзвездие, най-много във връзка с редовността на предаване на данни.

Между другото, съветските галактически обсерватории “Спектър-Р ” и “Спектър-РГ ” са съединени на същата платформа. Нейната отличителна линия е огромният размер гориво за поправяне на позицията на галактическия транспортен съд: 357 кг хидразин, което е съвсем една четвърт от тежестта на спътника.

Основният инструмент на целевото съоръжение на този вид галактически кораби е многоспектърно сканиращо устройство за хидрометеорологична поддръжка. То може да прави фотоси в три забележими канала и седем инфрачервени канала. Това разрешава следенето на появяването и придвижването на облаци, фронтове на гръмотевични стихии, циклони и други сходни атмосферни феномени. Сателитът мери температурата на земната и морската повърхнина и количеството водна пара в атмосферата. Всичко това обезпечава на метеоролозите нужните данни за правене на най-точни прогнози за времето.

Видимата разграничителна дарба на сателитния скенер е един километър на пиксел, а инфрачервената резолюция е седем километра на пиксел. Да, не доста в детайли, само че за метеорологията това е задоволително, А от геостационарна орбита спътникът вижда цялото земно кълбо. Тук можете да видите получените изображения съвсем в действително време.

В допълнение, “Арктика-М ” носи на борда системи, които обезпечават предаването на спешни сигнали от бедстващи кораби.

„ Системата на галактическите кораби „ Електро-Л “ и „ Арктика-М “ е в действителност неповторима. Тя е в положение да обезпечи непрекъснат действен хидрометеорологичен мониторинг на цялата територия на Русия и арктическите райони със устойчиво качество и подобаваща периодичност на наблюденията “, споделя Михаил Бурцев, началник на лабораторията на Центъра за групово потребление на данните от сателитния мониторинг на Земята „ ИКИ -Мониторинг ”.

„ Електро-Л ” е геостационарната част на системата, спътници с положително съоръжение за изображения по международните стандарти. Такива спътници обичайно се употребяват за световен мониторинг, само че имат един сериозен минус: полярните райони над към 70 географска широчина се следят доста едва от тях заради изкривявания в изображенията.

Сателитите с ниска орбита обичайно се употребяват за наблюдаване на полярните райони, само че те не могат да обезпечат честоти на наблюдаване, сравними с геостационарните станции. Ето за какво беше внедрено неповторимо софтуерно решение - “Арктика-М, ” квазигеостационарен галактически транспортен съд на мощно елиптични орбити от вида “Мълния ”. Повечето галактически кораби работят в съвсем кръгови орбити. Друг въпрос е орбитата на “Мълния ”, в която са ситуирани спътниците “Арктика-М ”. Представлява мощно удължена елипса. В своя перигей (най-близката точка до Земята) спътникът лети на височина от единствено 1000 километра, а в апогея си над 39 000, което е по-далеч от геостационарната орбита. Именно когато “Арктика-М ” е надалеч от Земята, снима арктическите региони на земното кълбо.

Защо Арктика? Факт е, че в Русия времето нормално се образува в северните региони. През зимата огромни студени антициклони идват при нас от Арктика и се образуват там. Освен това през тези ширини минава Северният морски път, най-важната транспортна артерия за страната ни. А познаването на метеорологичната карта е доста значимо за екипажите на корабите, плаващи по СМП. За това работи “Арктика-М ”. Така съзвездието от тези спътници ще обезпечи надеждното действие на най-важния транспортен маршрут за Русия.

Орбитата, в която ще работи " Арктика-М ", е значима по редица параметри. За към половината от 12-часова орбита спътникът минава над северното полукълбо на височини, сравними с височината на геостационарна орбита, и има способността да снима целия диск на Земята с висока периодичност, въпреки и от малко необикновен ъгъл. Снимачната техника на тях е съвсем същата, съобразена с характерностите на снимане, както на “Електро-Л ”, което е доста значимо.

„ Един спътник от всеки вид, несъмнено, не е задоволителен за първокачествен мониторинг, заради което би трябвало да приказваме за системата “, изяснява Бурцев. “Ако приказваме за спътниците “Електро-Л ”, то с цел да можем да следим със устойчиво качество без изкривявания цялата територия на Русия, както и Атлантическия и Тихия океан, които доста въздействат на атмосферните процеси, е належащо има най-малко три настоящи спътника, ситуирани на съответните точки. Днес това е по този начин – “Електро-Л ” № 2, 3 и 4 работят надлежно в точки 14,5 градуса западна дължина, 76 и 165 градуса източна дължина ”.

Що се отнася до Арктика-М, защото изследването се прави в продължение на шест часа и половина от 12 на всяка орбита, за непрестанно наблюдаване в режим 24/7 са нужни две работещи устройства, работещи в противофаза. „ С изстрелването на галактическия транспортен съд „ Арктика-М № 2 “ тази настройка ще бъде реализирана, тъй че можем да приказваме за цялостното разрастване на системата. Разбира се, би било идеално да има най-малко по един галактически транспортен съд от всеки вид в орбита като запас, само че това е по-далечна вероятност “, споделя Бурцев.

Като се има поради плануваното изстрелване на различен „ Електро-Л “ през 2024 година, Русия систематично внедрява устойчиво съзвездие, способно да дава метеорологични данни 24 часа в денонощието от всяка точка на Земята. И това е значимо освен за елементарните поданици, само че и за военните, спасителите, службите за поддръжка и съвсем всички транспортни експерти. Това е въпрос на държавна сигурност, научни проучвания и комфорт на живот.

Важно преимущество на сателитното съзвездие е неговият напълно домакински генезис и надзор. Още през март “Роскосмос ” разгласи, че сателитното съзвездие “Електро-Л ” най-сетне ще разреши на Русия да се откаже от потреблението на данни за времето, получени от чужбина. Съвместната работа на групите “Електро-Л ” и “Арктика-М ” в допълнение укрепва съветския галактически и метеорологичен суверенитет, в този момент с акцент върху приемането на данни от полярните ширини.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР