Русия започна да търси плащане в собствената си валута, вместо

...
Русия започна да търси плащане в собствената си валута, вместо
Коментари Харесай

Global Times: Нациите трябва да работят заедно срещу доминацията на долара

Русия стартира да търси заплащане в личната си валута, вместо в щатски долари или евро, за енергийна търговия с " неприятелските страни " на Запада - целесъобразно деяние за противопоставяне на огромните финансови наказания, наложени на страната от Съединени американски щати и техните съдружници. След оповестяването на новината рублата нарастна доста, написа създателят Уен Шън.

Това е самоуверен и умен ход - мярка вид " танто за танто " против огромния принудител в света, който разчита на своя пазарен размер и статута на международна аварийна валута, с цел да заплашва, принуждава, тормози и да се възползва от слабите и тези в неравностойно състояние. Сега е време за смяна.

Това също по този начин би трябвало да въодушеви другите стопански системи в света да имитират съветското държавно управление, като обработват търговията сред нациите в личните си валути, а не във валутата на сурогатна валута на трета страна като щатския $.

През последните седмици се появиха доста обнадеждаващи образци, в които огромни търговски сили започнаха да изискват обработка на двустранна търговия в личните си валути. Например, Индия и Русия се споразумяха за скица за продан на рупия-рубла за търговия със недопечен нефт и други артикули, а Саудитска Арабия и Китай съгласно известията разискват потреблението на китайския юан за обработка на покупките на нефт.

Всъщност бързо изменящият се световен геополитически пейзаж принуждава доста държавни управления да премислят жизнеспособността и най-важното, безпристрастността и справедливостта на актуалната международна финансова система, в която щатският $ играе преобладаваща роля от края на ВСВ.

От края на февруари, когато обстановката в Украйна се утежни, незападните страни и техните водачи, богатите индустриалци и частни лица, както и учените и стратезите по национална сигурност, бяха изумени, когато схванаха, че държавното управление на Съединени американски щати, дружно със своите съдружници, изхвърлиха Русия от интернационалния режим за финансови известия SWIFT.

Западът стигна до прекаленост, с цел да замрази всички отвъдморски активи на Русия, деноминирани в щатски долари, евро и японски йени. Дори Швейцария, добре позната неутрална нация отдавна, последва образеца, като замрази сметките в швейцарски банки на Русия и нейните жители.

Това, което се разигра пред международната аудитория през последните няколко седмици, е гола илюстрация или проява на доминираната от Съединени американски щати финансова насила и надмощие на Запада. В комбиниране с военната си мощност Вашингтон и неговите съдружници дефинираха доста страни от разнообразни политически системи като „ страни разбойници “ и им постановиха съкрушителни финансови наказания. Сред тези страни са Иран, Сирия, Венецуела, Куба, Зимбабве и Северна Корея.

Сега Русия, най-голямата страна в света по територия и заемаща 11-о място в класацията по Брутният вътрешен продукт (5-то по Брутният вътрешен продукт ППП), е таргетирана.

Съединени американски щати и техните съдружници разчитат на режима SWIFT, с цел да натрупват благосъстоянието си в продължение на доста десетилетия. Едностранната система за търговия и сетълмент безпричинно благоприятства и укрепва щатския $, английския паунд и еврото, като оказва помощ на развитите западни стопански системи да продължат да ограбват естествените запаси и евтината работна мощ на всички разрастващи се и слаборазвити страни по света.

И по време на разгара на невижданата комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай през 2019 година, която беше инициирана от някогашната администрация на Тръмп, Вашингтон също заплаши да „ се отдели от Китай “, като някои хардлайнери в тази администрация и Конгресът на Съединени американски щати предложиха да се изхвърли Китай от SWIFT.

Като колосална стопанска система от над 18 трилиона $, Китай би трябвало да бъде в положение на нараснала бойна подготвеност и да вкара набор от проекти за изключителни обстановки, ако Съединени американски щати и техните съдружници решат да се сблъскат с Китай.

Правителството на Съединени американски щати показа Китай като един от главните си стратегически противници, обещавайки да предприеме всевъзможни ограничения, с цел да ограничи по-нататъшния стопански напредък на тази страна.

Паралелно на режима SWIFT, Народната банка на Китай, т.е. централната банка, създаде лична система за търговски сетълмент на страната, наречена Система за трансгранични междубанкови заплащания (CIPS), която може да дава самостоятелни търговски заплащания и услуги за транспорт на валута за китайци и други не-китайски финансови организации.

А през последните месеци CIPS беше добре признат и стана очевидец на интервал на по-бързо развиване. Сега към 1300 банки и финансови органи от 103 страни и райони в света се причислиха към CIPS.

Миналата година бяха осъществени транзакции за над 80 трилиона юана посредством CIPS, което е повишаване със 75% по отношение на 2021 година През януари 2022 година юанът стана четвъртата съществена валута за транзакции в света след щатския $, еврото и английския паунд.

Важно е централната банка на страната да предизвиква нововъведенията на нови и изобретателни финансови средства, като цифровия юан, и да въодушевява огромни интернет платформи, в това число Wechat Pay на Tencent и Alipay на Ant Group, за разширение на нововъведенията в това пространство.

За да насърчи интернационализацията на юана, Китай подписа двустранни съглашения за валутен суап с повече от 40 страни, които доста подкрепиха потреблението на юана в чужбина. Страната би трябвало да продължи неуморно да уголемява програмата, изключително с огромните международни страни и търговски блокове, като страните от Близкия изток, АСЕАН и БРИКС.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР