Русия взриви бомба за масово екологично поражение. Това е най-голямата

...
Русия взриви бомба за масово екологично поражение. Това е най-голямата
Коментари Харесай

Днепър залива Херсон. Зеленски нарече взрива на Каховската ВЕЦ „най-голямата екокатастрофа“ от десетки години


„ Русия взриви бомба за всеобщо екологично проваляне. Това е най-голямата породена от човешка ръка екологична злополука в Европа от десетки години. “

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски на съвещание на Букурещката деветка (обединяваща НАТО-вските страни от Централна и Източна Европа) във връзка взривената от руснаците Каховска Водноелектрическа централа.

За страдание към този момент повече от година Русия управлява и язовирната стена, и цялата Каховска Водноелектрическа централа. Да бъде взривена извън с обстрел е невероятно. Тя е била минирана. Минирана и взривена точно от съветските опупатори “, разгласи Зеленски.

По-рано представителят на Путин Дмитрий Песков, по остаряла кремълска традиция, отхвърли очевидното: че съветските сили са взривили язовирната стена, поради което стотици хиляди хектари земя потъват под водата. Песков твърди, че стената се е разрушила сама поради „ многомесечните обстрели “ от страна на украинската войска. Още сутринта обаче стана ясно, че стената е пробита по едно и също време на 2 разнообразни места – нещо, което по законите на физиката не може да се случи. Ако тръгне даже единствено един пробив, водата нападна единствено него и не търси други слаби места.

Водата от голямото водохранилище към този момент залива села и градчета по двата бряга на Днепър, стигна и до Херсон. Парадоксът е, че тя потапя и окупираните от Русия територии, само че на съветските агресори това не им прави изключително усещане. Окупационните управляващи още не са признали казуса за подобен, въпреки че към този момент изтеглят хора от 3 окръга от левия бряг на Херсонска област – Нова Каховка, Голий Пристан и Алешки.

„ Във връзка с неочакваното повишаване на равнището на водата в Днепър, се готви планова евакуация на популацията “, оповестяват невъзмутимите окупационни управляващи. По левия (временно окупиран) бряг под водата евентуално ще се окажат 14 обитаеми места и 22 000 индивида.

Евакуацията на освободения през есента украински Херсон и другите следени от Киев селища върви от ранната заран. Оттам хората се извозват в най-близкия и безвреден Миколаив.

Водноелектрическа централа „ Каховка “ е „ изцяло погубен “ от гърмеж в машинното поделение и централата не може да бъде възобновена, съобщи Ройтерс, като се базира на известие на украинската държавна хидроенергийна компания.

Украинският министър председател Денис Шмигал сподели, че 80 селища са застрашени от наводняване след гърмежа на язовирната стена на станцията. Украинското военно разузнаване написа в Телеграм: „ Окупаторите взривиха стената на язовир „ Каховка “ в припадък на суматоха. Това е терористичен акт и военно закононарушение. “

Нивото на Днепър край окупираната Нова Каховка се е нараснало с над 10 метра. Дори съгласно съветската държавна ТАСС повече от половината язовирна стена към този момент е срутена и продължава да се разпада.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че Русия би трябвало да бъде подведена под отговорност за разрушаването на язовира и също назова това „ военно закононарушение “, съобщи Франс прес.

Шокиран съм от невижданата офанзива против язовир „ Нова Каховка “. Унищожаването на гражданска инфраструктура съставлява военно закононарушение и ние ще подведем под отговорност Русия и нейните проксита “, написа в Туитър Шарл Мишел.

„ Мислите ми са с всички фамилии в Украйна, наранени от това злополучие “, сподели Мишел и добави, че ще предложи помощ за наводнените региони на идната среща на върха на водачите на 27-те страни членки на Европейския съюз, планувана за края на месеца в Брюксел.

Назначеният от Русия началник на администрацията в окупирания Крим Сергей Аксьонов се похвали, че „ няма заплаха от наводнения “. Той уточни, че водните резервоари на полуострова са цялостни на 80% и „ питейната вода е повече от задоволително “.

Западните военни анализатори разясняват, че взривяването на язовира е обезверен опит на съветските окупатори да спрат набиращото скорост украинско контранастъпление, като се предизвикват филантропични и логистични проблеми по всевъзможен вероятен метод. И припомнят, че Запорожката АЕЦ също е под контрола на агресора, който настойчиво твърди, че украинците „ непрестанно стрелят “ по личната си нуклеарна централа.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР