Русия във вторник изгони помощника на военния аташе на Румъния

Русия във вторник изгони помощника на военния аташе на Румъния ...

Серията продължава: Русия изгони румънски дипломат

Русия във вторник изгони помощника на военния аташе на Румъния като част от продължаваща дипломатическа разправия между Москва и западните столици, предаде АФП.
Този ход идва в отговор на решението на Букурещ миналия месец да отстрани руския заместник военен аташе от страната като част от спора, който въвлече няколко страни от ЕС официално под сферата на влияние на Кремъл.

Девет източноевропейски членки на НАТО осъдиха агресията на Русия към Украйна Девет източноевропейски членки на НАТО осъдиха агресията на Русия към Украйна
Държавни и правителствени ръководители от 9 източноевропейски страни от НАТО, включително България, осъдиха снощи в Букурещ агресивното...
В изявлението на се казва, че посланикът на Румъния в Москва е бил измисав в министерството и уведомен за експулсирането. Дипломатът "получи заповед да напусне Руската федерация в рамките на 72 часа", заяви външното министерство.
"Тази стъпка беше предприета от руската страна в отговор на обявяването на Румъния за персона нон грата на помощник на военния аташе в руското посолство в Букурещ на 26 април."
По това време румънските медии съобщиха, че руският дипломат е изгонен заради шпионаж. Премиерът Флорин Читу каза, че този ход не трябва непременно да се тълкува като "реакция на солидарност към случващото се в други страни".
Миналият месец чешкото правителство обвини руските служби за сигурност, че стоят зад в Източна Чехия през 2014 г. Прага изгони редица руски дипломати заради обвиненията, като Словакия и балтийските държави Естония, Латвия и Литва последваха примера в знак на солидарност.

Хайко Маас: ЕС е готов за диалог с Русия Хайко Маас: ЕС е готов за диалог с Русия
Европейският съюз е готов да продължи политиката си към Русия и в същото време е готов за диалог. Това заяви германският външен минист...

Източник: actualno.com