Русия става основен доставчик на петрол за Китай. Причината за

...
Русия става основен доставчик на петрол за Китай. Причината за
Коментари Харесай

Русия залива Поднебесната империя с нефт

Русия става главен снабдител на нефт за Китай. Причината за това съгласно специалисти се крие освен в отстъпките, само че и във вътрешнополитическите и стопански промени в самия Китай.

През май 2022 година Русия усили доставките и изнесе 55% повече нефт за Китай, в сравнение с през същия интервал на предходната година. В същото време по отношение на предходния месец е регистриран растеж от 25%.

Общите доставки на нефт по тръбопроводи и по море възлизат на съвсем 8,42 милиона тона (61,7 милиона барела или 1,98 милиона барела на ден). Така Руската федерация стана първата в листата на доставчиците на нефт за КНР, изпреварвайки даже Саудитска Арабия.

" За да бъдеш сполучлив на Запад, би трябвало да бъдеш сполучлив на Изток "

Очевидно наклонността на повишаване на доставките на съветски нефт за Китай ще продължи и в близко бъдеще. Това се потвърждава и от обстоятелството, че ПАО " Транснефт " възнамерява да усили пропускателната дарба на газопровода Източен Сибир-Тихия океан със 140 000 барела дневно.

Станислав Митрахович, водещ специалист на Фонда за национална енергийна сигурност и Финансовия университет, означи, че доставките за Поднебесната империя ще продължат да се усилват, в случай че китайците са удовлетворени от ценовите оферти на Русия. Освен това самото държавно управление на КНР може да форсира растежа на размерите.

„ Ще има нарастване, в случай че китайското държавно управление инструктира избрани компании, изключително тези от второ равнище, да купуват съветски нефт, без да се опасяват от опозиция от Запад ", съобщи специалистът.

" Това значи, че тези компании, които са минимум подвластни от работа на западния пазар, ще стартират да купуват “, сподели Станислав Митрахович.

Според него за съществена причина за увеличението на доставките, както вярно означи западната преса, могат да се смятат положителните отстъпки, предоставяни от Русия за нейния нефт. Но има и различен фактор.

„ Китай има стратегическа цел да се защищити от вероятно спиране на преноса по морски пътища. И това е допустимо при положение на ескалация на напрежението сред Пекин и Вашингтон по случая с Тайван ", съобщи Митрахович.

" Освен това има предпочитание за запълване на хранилищата. Но, несъмнено, отстъпките направиха голяма разлика “, добави той.

Станислав Митрахович отбелязва, че в този момент няма смисъл да се приказва за вероятностите на азиатския пазар за Русия, защото други направления за доставка стават все по-трудни за достъп.

Сегашното развиване на Китай и други азиатски страни обаче дава опция да се допусна, че търсенето в тези страни на съветски нефт към момента ще се усилва и в това време нашите доходи от продажбата му също ще порастват.

„ Азиатските страни са страни с възходящо равнище на ползване: популацията става все по-богато, нужна е повече сила. Обръщането на Русия към този пазар би изглеждало разумно, даже в случай че връзките с Европа останат естествени ", акцентира той.

" Освен това, в случай че се реализиран постоянни взаимноизгодни връзки на Изток, ще бъде по-лесно да се възстановят връзките със Запада, показвайки, че целият свят не се е сблъскал с тях. С други думи, с цел да постигнеш триумф на Запад, би трябвало да постигнеш триумф на Изток “, заключи специалистът.

Цената е $110 за барел

Анализаторът на ФНЕБ, специалист във Финансовия университет при държавното управление на Руската федерация Игор Юшков напомни, че в този момент няколко страни, които не се опасяват от цената на имиджа в очите на Запада, демонстрират нараснало, даже преждевременно търсене на съветски нефт едновременно. Индия е измежду тях.

Но в това време, акцентира специалистът, Китай не усили покупките на съветски нефт напролет, а направи това напълно неотдавна. Въпреки че цените на съветското гориво бяха и към момента са удобни.

„ Китай пострада от ковид. След олимпиадата имаше огромно огнище и вкараха карантинни ограничения. Частично ограниченията са непокътнати, само че все пак започнаха да се анулират ", сподели той.

" А когато хората и стоките не се движат, тогава петролът не е необходим. В последна сметка той отива там главно за моторно гориво. Съответно Китай внася по-малко ", изясни специалистът.

" Сега, когато анулират карантинните ограничения, вносът нараства. Преди всичко от Русия. Тъй като купувачът се обръща към най-изгодната оферта “, акцентира Игор Юшков.

„ Освен това, както виждаме, китайските компании са решили да следват пътя на индийските, те купуват нефт освен за себе си. Те рафинират и по-късно изнасят петролни артикули, тъй като разликата в цената на съветския и неруския нефт е доста огромна ", изясни той.

" Ако купите в този момент в Русия, обработите го и го доставите на пазара, отново ще печелите пари. Мисля, че броят на сходни интервенции ще нараства “, допуска специалистът.

Игор Юшков означи, че азиатският (по-специално китайският) пазар е от изгода за Русия „ единствено с наличието си “.

„ Друг е въпросът на какви цени ни е по-изгодно да продаваме. По принцип в този момент предлагаме отстъпка от към 30% за всички направления на доставки. И за нас беше по-изгодно последователно да понижаваме отстъпката, тъй че Urals да се приближи до своите сътрудници ", сподели той.

" Случва ли се в този момент? Не, само че въпреки всичко получаваме много високи цени - над 80 $ за барел, за които преди единствено можехме да мечтаем. Затова вземаме размери. Но, несъмнено, в идеалния случай бихме желали съветският нефт да се приближи до общата цена от $110 за барел “, заключи Игор Юшков.

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР