Русия спря да доставя природен газ на България и още

...
Русия спря да доставя природен газ на България и още
Коментари Харесай

Сива зона. Нарушават ли Германия и Италия санкциите, за да плащат на Русия за газ

Русия спря да доставя природен газ на България и още две европейски страни. Други обаче възнамеряват да се съобразят с настояванията на Москва, с цел да продължат да получават газ. Това нарушава ли глобите? Брюксел не дава явен отговор. "Сива зона " или съзнателно основана "неяснота "?

Русия спря доставките на природен газ на три европейски страни, в това число България. Като причина уточни, че те не съблюдават новите ѝ условия за заплащане. Други страни обаче още получават доставки на газ и възнамеряват да спазят изискванията. Значи ли това, че нарушават глобите, които самите те единомислещо одобриха против Русия?

Въпросът стана още по-актуален, откакто няколко водещи компании в няколко европейски страни си откриха сметки в рубли в съветската банка, в която съветският колос “Газпром ” желае да получава заплащанията. Дали това е в нарушаване на глобите или не, даже Европейската комисия не споделя. Според дипломати тя преднамерено не дава ясни инструкции и основава “неяснота ”, с цел да може всеки да пояснява насоките както реши.

Събрахме цялата история в идващите редове.
Какво изиска Путин и какво отговори Европа
В края на април съветската държавна компания “Газпром ” спря доставките на природен газ за България и Полша . През май Русия спря да доставя и Финландия . Това се случи, откакто газовите компании на трите страни отхвърлиха да се съобразят с новата скица на заплащане, наложена едностранно от Русия.

В края на март съветският президент фирмите от страните в листата на “неприятелските страни ” да стартират да заплащат за природен газ в рубли . Няколко дни по-късно той подписа декрет, който планува тъкмо това. Това се случи месец след началото на съветската военна експанзия против Украйна, която стана мотив Съединени американски щати, Англия, страните от Европейския съюз (ЕС) и други страни да наложат наказания против съветския банков бранш и националната валута.

Решението на Путин да изиска “неприятелските страни ” да заплащат за природен газ в рубли беше ориентирано от една страна към стабилизиране на съветската рубла, а от друга - към това да накара страните да заобиколят личните си наказания. В листата на “неприятелските страни ” бяха добавени всички страни, наложили наказания против Русия поради войната, която тя стартира против Украйна. Това включва всички страни от Европейски Съюз, в това число и България.

Тогава Европейският съюз излезе с, че страните и фирмите от блока няма да заплащат за съветския газ в рубли. Един от причините беше, че договорите им с съветската компания в действителност ясно плануват в какви валути да се заплаща и това са долари или евро, а не рубли.

Няколко дни по-късно Руската централна банка разгласи нов механизъм за заплащане на съветския газ. Той планува клиентите на “Газпром ” да си създадат две сметки в свързаната с нея “Газпромбанк ” - една в долари или евро и една в рубли. След това банката ще обърне задграничната валута в рубли, ще я трансферира във втората сметка на клиента и от там - по сметката на “Газпром ”. Според указа на Путин заплащането ще се смята за приключено едвам откакто задграничната валута бъде обърната в съветски рубли.

В началото Европейската комисия сподели, че новата скица, препоръчана от Москва, е опит да европейските компании да бъдат принудени да заобиколят глобите против Руската централна банка, наложени поради непровокираната военна експанзия на Русия против Украйна. Държавите обаче продължиха да търсят изясненост дали могат да заплащат за съветския газ по новата скица или не. Институцията издаде няколко пъти наоски за това какво може и какво не според глобите.

Според оследните насоки на Европейската комисия, представени от Ройтерс:
Компаниите могат да си откриват сметки в “Газпромбанк ” и това не опонира на санкциите;Компаниите могат да заплащат за доставките на съветски газ, само че единствено във валутата, избрана в договорите им с “Газпром ”;Компаниите би трябвало “ясно да заявят ”, че с заплащането в долари или евро считат отговорностите си по договорите с “Газпром ” за изпълнени;
Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер сподели, че всичко, което отива отвън границите на рекомендациите, ще се смята за нарушаване на глобите.
Всичко, което отива оттатък насоките е нарушаване на глобите.Ерик Мамер, представител на Европейска комисия
“Всичко, което отива оттатък насоките, дадени на страните членки - отваряне на сметка във валутата, планувана в контракта, заплащане в тази валута и заявяване, че заплащането е приключено, когато е осъществен превод в тази валута - е нарушаване на глобите ”, сподели Мамер, представен от Файненшъл Таймс. “Отварянето на втора сметка в рубли отива отвън границите на насоките, които дадохме на страните членки ”, добави той.

Въпросът по кое време тъкмо заплащането ще се счита за приключено е основен. Москва сподели, че това ще бъде реалност едвам когато заплащането се превалутира в рубли. Брюксел упорства това да става незабавно щом бъде направено заплащане в долари или евро според договорите на “Газпром ” с европейските компании. Условието на Европейската комисия цели да направи по този начин, че фирмите да избегнат да имат връзки с Руската централна банка, която е обект на европейски наказания.
Някои страни въпреки всичко си откриха сметки в рубли
Плащанията на България и Полша се паднаха първи по време откакто “Газпром ” едностранно промени разпоредбите за заплащане. Двете страни не се съобразиха с новите претенции и Русия спря доставките на природен газ за тях. Газовите снабдители в други европейски страни обаче постъпват по различен метод.

Италианската компания с държавно присъединяване ENI заяви на 17 май, че ще си открие две банкови сметки “Газпромбанк ” - една в евро и една в рубли. Ръководството ѝ заяви, че тя възнамерява да продължава да заплаща в евро и е декларирала ясно пред “Газпром ”, че ще счита отговорностите си за изпълнени от момента в който направи превод в евро. Преводите в евро ще бъдат превалутирани в рубли в границите на 48 часа от “агент на Московската фондова борса ” и Руската централна банка няма да взе участие в процеса, твърди италианската компания.

Няколко немски газови снабдители оповестиха, че са си разкрили сметки в “Газпромбанк ” - Uniper, RWE и VNG. Те настояват, че ще заплащат в евро и по този начин ще спазят глобите, които Европейски Съюз наложи на Русия. Те не споделят дали са си разкрили и втори сметки в рубли, каквото е условието на Русия. Министърът на стопанската система на Германия Роберт Хабек изрази убеденост, че този метод на заплащане ще работи без проблем.

Френската Engie заяви, че ще заплати на “Газпром ” в евро в сходство със съглашение сред двете страни, което съгласно тях не е в нарушаване на европейските наказания. Компанията не даде повече елементи.

В началото на седмицата гръцката газова компания DEPA заяви, че е платила на “Газпром ” за доставките на природен газ през април. Тя твърди, че транзакцията е била осъществена в евро не нарушава глобите против Русия.

На 19 май съветският вицепремиер Александър Новак сподели, че половината от 54 клиенти на “Газпром ” са отворили сметки в “Газпромбанк ”. Тази информация не е получила без значение удостоверение.

Всичко това накара българското държавно управление да изиска повече изясненост от Европейската комисия.

Вицепремиерът Асен Василев прикани Брюксел да обясни дали другите страни са третирани друго от страна на “Газпром ” или някои компании в страните от Европейски Съюз нарушават глобите против Русия. Министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че ще попита Европейската комисия дали компании от Италия и Германия са получили позволение да си отворят сметки в рубли в “Газпромбанк ”.

Полша също изиска по-ясни инструкции от Брюксел за това дали фирмите от Европейски Съюз могат да си отворят сметки в рубли. Министерството на стопанската система на Нидерландия заяви, че страната упорства за ясна европейска позиция.
“Сива зона ” и умишлена неизясненост
Повод за това е обява на Ройтерс, съгласно която управляващите в Германия и Италия са споделили на немските и италианските компании, че могат да отворят сметки в рубли в “Газпромбанк ”, без това да е нарушаване на европейските наказания против Москва. Информацията не е публично доказана, само че източници на организацията настояват, че това се е случило след съвещания с Брюксел.

Писмените насоки на Европейската комисия не не разрешават откриването на сметки в рубли. Единствено изказването на представителя на Комисията Ерик Мамер споделя, че това би противоречало на глобите против Русия.

Според изследователката в Оксфордския институт за енергийни проучвания Катя Яфимава , няма юридически учредения да се счита, че разкриването на сметка в рубли съставлява нарушаване на глобите.

“Нищо в писмените насоки не попречва купувачите да отварят такива сметки ”, сподели тя, представена от Ройтерс. “Устните изказвания на Европейската комисия основават двоякост, само че от голяма важност са писмените инструкции. ”

Според дипломати от страните членки, представени от организацията, Брюксел преднамерено дава неразбираеми препоръки, с цел да разреши на страните да ги поясняват както решат.

“Човек остава с усещането, че оставят вратата отворена за бизнеса, както нормално ”, е представен да споделя посланик, който счита, че тази политика може да единството на Европейски Съюз против Русия.
Целта на тази неизясненост е да даде задоволително пространство за разнообразни тълкования.Дипломат пред Ройтерс
“Те сътвориха избрана креативна неизясненост ”, споделя различен посланик за насоките на Комисията. “Целта на тази креативна неизясненост е да даде задоволително пространство за разнообразни тълкования. “

Въпросът дали съобразяването с съветската скица за заплащане съставлява нарушаване на глобите е “сива зона ” , сподели по-рано италианският министър председател Марио Драги . Той е един от архитектите на глобите против Русия, само че точно италианският енергиен тръст с присъединяване на страната ENI беше първият, който заяви, че си открива сметка в рубли.
Какво следва за България
Санкциите против Русия поради войната в Украйна бяха признати с единогласие от всички 27 страни членки на Европейски Съюз. Националните държавни управления са виновни за използването им. Брюксел може да стартира процедура за нарушаване против страните, които ги нарушават.

България е измежду страните, които упорстват за общ европейски метод за пазаруването на съветския газ. Министърът на енергетиката, че България има техническа опция да заплаща по препоръчаната от Москва скица, само че ще изчака общо решение на Европейски Съюз.

Икономистът Красен Станчев обаче счита, че е по-добре България да си потърси правата, откакто “Газпром ” към този момент спря да извършва отговорностите си по контракта.

“Според мен е по-перспективно българската страна да си потърси неустойките от “Газпром ” на интернационален арбитраж ”, сподели той пред Свободна Европа. Според него прекъсването на доставките на съветски газ за България ще бъде потребно в дълготраен проект.
По-перспективно е българската страна да си потърси неустойките от “Газпром ” на интернационален арбитраж.Красен Станчев, икономист
“Дори сега да има моментно нарастване на цените на доставка на природен газ, то в последна сметка при последващи контракти, откакто има към този момент разнообразни снабдители, ще има опция да се договарят по-ниски цени. Освен това има опция за неустойки при правосъден развой ”, добави той.

Природният газ съставлява над 22% от енергийния микс на Европейски Съюз по данни на Евростат. Най-голяма част от вноса на природен газ е от Русия. През 2019 година съветският природен газ е бил 41,1% от общото количество на импортирания в Европейски Съюз газ. Зависимостта на обособените страни членки от съветския газ обаче варира - от над 95% в Унгария през 2020 година до под 10% в Испания и Португалия.

Преди Русия да спре доставките за България, вносът от Русия представляваше 75% от потреблението на природен газ в страната. Сега потреблението се задоволява с запаси, импорт от Азербайджан, а скоро се чака доставка на полутечен газ от Съединени американски щати.

Природният газ е третият най-значим артикул, който Русия изнася, след суровия нефт и рафинирания нефт. През 2019 година страната е получила над 26 милиарда $ доходи от експорт на природен газ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР