Русия ще разглежда случая със Сергей Скрипал и дъщеря му

...
Русия ще разглежда случая със Сергей Скрипал и дъщеря му
Коментари Харесай

Москва за случая „Скрипал“: Опит за убийство на наши граждани

Русия ще преглежда случая със Сергей Скрипал и щерка му като опит за ликвидиране против нейни жители, в случай че не получи от Лондон безапелационни доказателства за противоположното, оповестиха от съветското министерство на външните работи.

„ Ако съветската страна не получи безапелационни доказателства за противоположното, ние

ще считаме, че имаме работа с опит за убийството на наши съграждани вследствие на огромна политическа провокация “,

обявиха от съветското външнополитическо ведомство. От ведомството акцентират, че „ бремето на доказателствата по тази история тежи точно върху английската страна “.

Лавров за изгонените дипломати: Това е шантажът на Съединени американски щати

Правилно ли реагира България на случая „ Скрипал “

Борисов отзова за съвещания посланика ни в Русия

Освен това от Москва регистрират, че „ по целия свят Лондон разпростира акция за образуване на безспорната хипотеза за виновността на Русия “. В дейностите на Англия Русия вижда „ умишлено, предумишлено нагнетяване на борба, проява на мощ край съветските граници “. Тези дейности съгласно Москва са противопоставяне на политико-дипломатическото взаимоотношение за обективно и всестранно разглеждане на случая в Солсбъри “.

Според руснаците анализът на всички условия демонстрира незаинтересоваността на английските управляващи да бъдат изяснени същинските претекстове и да бъдат открити изпълнителите на незаконното действие в Солсбъри. Поради това

в Москва мислят, че към случая със Скрипал и щерка му може би са съпричастни английските спецслужби .

Междувременно ръководителят на Съвета на федерацията Валентина Матвоенко съобщи, че Русия ще отговори реципрочно на всеобщото експулсиране на нейни дипломати от западните страни.

„ Без подозрение Русия, в сходство с дипломатическата процедура, ще отговори симетрично и ще съблюдава паритета, що се отнася до броя на дипломатите “, безапелационна беше тя.

Скрипал и щерка му са в сериозно, само че устойчиво положение

Какво е „ Новичок “ – отровата против Скрипал и щерка му

Путин: Предателите ще умрат. Кремъл ли токсини Скрипал

Бившият шеф ФСБ и член на комисията на Държавната дума по въпросите на сигурността и битката с корупцията Николай Ковальов пък изясни:

„ Експулсирането на съветски дипломати от Съединени американски щати и редица други западни страни на чиновници на съветската Служба за външно разузнаване ще нанесе съществени вреди на битката с тероризма.

Тези сътрудници са отговаряли за взаимоотношението сред специфичните служби, а не са се занимавали с разследваща активност “.

Говорители на редица страни обявиха, че измежду експулсираните съветски дипломати е имало и сътрудници на специфичните служби. Шефът на външното разузнаване Сергей Наришкин удостовери това пред публицисти,като акцентира, че разузнавачите са работили там публично.

„ Заради политически решения се принася в жертва съдействието сред експертите, което дава своите резултати, на първо място от позиция на спасяването на човешки живот и битката с тероризма “, сподели Ковальов, който е и специфичен представител на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа за противопоставяне на тероризма.

За отговор от страна на Русия заприказва още във вторник външният министър на страната Сергей Лавров, който съобщи, че съветските дипломати са били изгонени от над 20 страни поради напън от страна на Съединени американски щати.

Сергей Скрипал и щерка му Юлия бяха открити в безпомощно положение на скамейка в град Солсбъри на 4 март. Британското следствие сочи, че Скрипал и щерка му са отровени с нервнопаралитичното вещество „ Новичок”. То е създадено в някогашния Съветски съюз през 70-те и 80-те години на предишния век.

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от съветското разузнаване. През 2006 година той беше наказан на 13 години затвор за шпионаж в интерес на Англия. Той получи леговище във Англия през 2010 година след замяна на шпиони сред Съединени американски щати и Русия. Скрипал беше приет за отговорен в Русия за това, че издал самоличността на съветски сътрудници под прикритие в Европа на английското външно разузнаване МИ-6. Според съветските управляващи той получил 100 хиляди $ за сведенията, които почнал да предава от 90-те години на предишния век.

През 2010 година Русия освободи Скрипал и още трима свои жители, наказани за шпионаж в интерес на западни страни, в подмяна на което Съединени американски щати ѝ предадоха 10 съветски сътрудници. Размяната на шпиони в стила на Студената война беше осъществена на писта на летището на Виена. Впоследствие Скрипал отпътува за Англия, където получи леговище. Случаят в Солсбъри припомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 година в Лондон. Бившият съветски шпионин умря, откакто бе изложен на контакт с радиоактивно вещество.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР